
Składniki
0.5 sztuki
3 sztuki
2 łyżeczki
2 łyżeczki
1 łyżeczka
1 pęczek
2 łyżki
1 puszka
3 łyżki
1 sztuka
4 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do garnka wlej ok 2 litry wody, włóż żeberka, marchew, pietruszkę, seler w całości, liść laurowy, ziele angielskie. Przykryj, gotuj ok 1 godziny po tym czasie wyjmij mięso oraz warzywa, pokrój na drobniejsze kawałki.
Krok 2
Do przygotowanego bulionu dodaj pokrojone w drobną kostkę buraki, po ok. 10 minut dodaj ziemniaki oraz fasolę. Następnie poszatkuj drobno kapustę i dodaj wraz z pomidorami z puszki. Gotuj ok. 15 minut.
Krok 3
Do zupy dodaj pokrojone na mniejsze części żeberko, sok z cytryny, kwaśną śmietanę.
Krok 4
Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, na koniec posypujemy świeżo posiekanym koperkiem
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej





























