Zupa brokułowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

39

634 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

492 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

729 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

600 gramów

1 sztuka

2 sztuki

150 mililitrów

100 gramów

2 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Selera i brokuły pokrój na mniejsze kawałki- nie muszą być regularne, posiekaj drobno dwa ząbki czosnku. Zetrzyj ser na tarce, ziemniaka obierz i pokrój w drobną kostkę.

Krok 2

W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek, gdy się lekko zarumieni dodaj selera, smaż go przez 1- 2 minuty cały czas mieszając. Dodaj ziemniaki i brokuły, całość zalej litrem wody. Wszystko razem gotuj około 15 minut pod przykryciem, aż ziemniaki zmiękną . Do zupy dodaj kostki rosołowe, śmietanę, dokładnie wymieszaj, wszystko razem zmiksuj w kielichu blendera i przecedź przez sito.

Krok 3

Zupę podawaj udekorowaną śmietaną, z wierzchu posypaną tartym serem parmezan.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zupę możesz podawać z grzankami albo z kawałkami sera koziego lub niebieskiego. Upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

2

Opinie o przepisie

  • Kotek ...

    Kotek ..., 12.03.2017

    Pycha :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Kurosad

    Teresa Kurosad, 07.12.2016

    tak isuper

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa brokułowaZupa brokułowa

Przygotowujesz obiad dla wegetarian i szukasz kulinarnej inspiracji? Koniecznie wypróbuj przepis na tę pyszną zupę brokułową. Jest gęsta, aksamitna i świetnie sprawdzi się jako przystawka albo pierwsze danie bez mięsa. Do jej przygotowania, oprócz brokułów, użyj selera naciowego, ziemniaka oraz czosnku, który nada potrawie wyrazistości. Podsmaż wszystkie warzywa, a następnie zalej je bulionem na włoszczyźnie. Kiedy zmiękną, a zupa nabierze właściwego smaku, dodaj do całości śmietanę. Pamiętaj o jej wcześniejszym zahartowaniu – dzięki niemu unikniesz nieestetycznych grudek. Do brokułów pasować będą podprażone na suchej patelni pestki. Wybierz np. ziarna słonecznika lub dyni. Świetnym dodatkiem będą również grzanki. Na kawałkach bagietki rozsmaruj cienką warstwę oliwy, posyp je ulubionymi ziołami i zapiecz do chrupkości w dobrze nagrzanym piekarniku. Aby nadać zupie wyrazistości, warto przed podaniem oprószyć ją suszonymi płatkami drożdżowymi. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.