
Składniki
2 sztuki
600 gramów
1 sztuka
2 sztuki
150 mililitrów
100 gramów
2 łyżki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Selera i brokuły pokrój na mniejsze kawałki- nie muszą być regularne, posiekaj drobno dwa ząbki czosnku. Zetrzyj ser na tarce, ziemniaka obierz i pokrój w drobną kostkę.
Krok 2
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek, gdy się lekko zarumieni dodaj selera, smaż go przez 1- 2 minuty cały czas mieszając. Dodaj ziemniaki i brokuły, całość zalej litrem wody. Wszystko razem gotuj około 15 minut pod przykryciem, aż ziemniaki zmiękną . Do zupy dodaj kostki rosołowe, śmietanę, dokładnie wymieszaj, wszystko razem zmiksuj w kielichu blendera i przecedź przez sito.
Krok 3
Zupę podawaj udekorowaną śmietaną, z wierzchu posypaną tartym serem parmezan.

Dobra rada:
Zupę możesz podawać z grzankami albo z kawałkami sera koziego lub niebieskiego. Upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa brokułowa
Przygotowujesz obiad dla wegetarian i szukasz kulinarnej inspiracji? Koniecznie wypróbuj przepis na tę pyszną zupę brokułową. Jest gęsta, aksamitna i świetnie sprawdzi się jako przystawka albo pierwsze danie bez mięsa. Do jej przygotowania, oprócz brokułów, użyj selera naciowego, ziemniaka oraz czosnku, który nada potrawie wyrazistości. Podsmaż wszystkie warzywa, a następnie zalej je bulionem na włoszczyźnie. Kiedy zmiękną, a zupa nabierze właściwego smaku, dodaj do całości śmietanę. Pamiętaj o jej wcześniejszym zahartowaniu – dzięki niemu unikniesz nieestetycznych grudek. Do brokułów pasować będą podprażone na suchej patelni pestki. Wybierz np. ziarna słonecznika lub dyni. Świetnym dodatkiem będą również grzanki. Na kawałkach bagietki rozsmaruj cienką warstwę oliwy, posyp je ulubionymi ziołami i zapiecz do chrupkości w dobrze nagrzanym piekarniku. Aby nadać zupie wyrazistości, warto przed podaniem oprószyć ją suszonymi płatkami drożdżowymi. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.