Fajita z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Fajita z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
329 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

120 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę, paprykę oraz chili pokrój w kostkę. Sałatę porwij na mniejsze kawałki.

Fajita z kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Kurczaka pokrój w paski, przełóż do miski, dodaj olej, warzywa oraz przyprawę Knorr. Dobrze wymieszaj.

Fajita z kurczakiem - Krok 2

Krok 3

Wszystko smaż na rozgrzanej patelni ok.10 min. Pod koniec dodaj papryczkę chili i smaż jeszcze chwilę razem.

Fajita z kurczakiem - Krok 3

Krok 4

Gotową fajite podawaj z rulonami tortilli z sałatą.

Fajita z kurczakiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Danie możesz podawać ze świeżą kolendrą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fajita z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fajita z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fajita z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fajita z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fajita z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fajita z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fajita z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fajita z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fajita z kurczakiemFajita z kurczakiem

Fajitas to danie, które obecne jest w kuchni Meksyku od prawie stu lat, lecz popularność zyskało dopiero na początku lat 70. XX wieku. Soczyste, dobrze przyprawione mięso podawane jest w towarzystwie tortilli oraz warzywnych dodatków. Prezentujemy nasze podejście do tego smacznego tematu w postaci przepisu na fajitas, w którym nie zabraknie aromatycznego kurczaka oraz kolorowych warzyw.

Dla kogo?

Meksykańska potrawa z kurczakiem w sam raz dla wszystkich, którzy lubią bawić się jedzeniem. Możecie dowolnie wybierać dodatki, za każdym razem tworząc nieco inny przysmak.

Na jaką okazję?

Kto powiedział, że w zaciszu własnego mieszkania nie można zorganizować meksykańskiej fiesty? Oprócz kolorowych dekoracji, jej podstawą muszą być pyszne dania, a fajita z kurczakiem sprawdzi się w tej roli perfekcyjnie.

Czy wiesz, że?

Tradycyjne przepisy na fajitas obejmowały wyłącznie grillowaną wołowinę.

Dla urozmaicenia:

Mięsny farsz do fajitas nie tylko kurczakiem stoi. Możecie wykorzystać również mięso wieprzowe albo owoce morza, np. krewetki.