Fajita z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Fajita z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
332 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

122 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę, paprykę oraz chili pokrój w kostkę. Sałatę porwij na mniejsze kawałki.

Fajita z kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Kurczaka pokrój w paski, przełóż do miski, dodaj olej, warzywa oraz przyprawę Knorr. Dobrze wymieszaj.

Fajita z kurczakiem - Krok 2

Krok 3

Wszystko smaż na rozgrzanej patelni ok.10 min. Pod koniec dodaj papryczkę chili i smaż jeszcze chwilę razem.

Fajita z kurczakiem - Krok 3

Krok 4

Gotową fajite podawaj z rulonami tortilli z sałatą.

Fajita z kurczakiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Danie możesz podawać ze świeżą kolendrą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fajita z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fajita z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fajita z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fajita z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fajita z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fajita z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fajita z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fajita z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fajita z kurczakiemFajita z kurczakiem

Fajitas to danie, które obecne jest w kuchni Meksyku od prawie stu lat, lecz popularność zyskało dopiero na początku lat 70. XX wieku. Soczyste, dobrze przyprawione mięso podawane jest w towarzystwie tortilli oraz warzywnych dodatków. Prezentujemy nasze podejście do tego smacznego tematu w postaci przepisu na fajitas, w którym nie zabraknie aromatycznego kurczaka oraz kolorowych warzyw.

Dla kogo?

Meksykańska potrawa z kurczakiem w sam raz dla wszystkich, którzy lubią bawić się jedzeniem. Możecie dowolnie wybierać dodatki, za każdym razem tworząc nieco inny przysmak.

Na jaką okazję?

Kto powiedział, że w zaciszu własnego mieszkania nie można zorganizować meksykańskiej fiesty? Oprócz kolorowych dekoracji, jej podstawą muszą być pyszne dania, a fajita z kurczakiem sprawdzi się w tej roli perfekcyjnie.

Czy wiesz, że?

Tradycyjne przepisy na fajitas obejmowały wyłącznie grillowaną wołowinę.

Dla urozmaicenia:

Mięsny farsz do fajitas nie tylko kurczakiem stoi. Możecie wykorzystać również mięso wieprzowe albo owoce morza, np. krewetki.