
Składniki
200 gramów
1 opakowanie
1 puszka
100 gramów
1 pęczek
2 sztuki
1 sztuka
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku z osoloną wodą ugotuj ryż zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. W międzyczasie sparz pomidory gorącą wodą, obierz ze skórki i pokrój w średniej wielkości kostkę. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj ser. Umyj, wysusz i posiekaj dość drobno pęczek kolendry.

Krok 2
Naczynie żaroodporne wyłóż pergaminem i rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Fix Knorr dokładnie wymieszaj ze 100 ml śmietany.

Krok 3
Gotowy Fix przełóż do miski i połącz z ryżem, fasolą, pomidorami oraz posiekaną kolendrą.

Krok 4
Wszystkie składniki równomiernie rozmieść w naczyniu, a całość posyp po wierzchu startym serem.

Krok 5
Naczynie włóż do nagrzanego piekarnika i piecz, aż ser się rozpuści i zacznie nabierać rumianego odcienia (około 30 minut). Gotowy ryż z fasolą podawaj na gorąco z kawałkami limonki.


Dobra rada:
Przy gotowaniu ryżu dodaj otartą skórkę z limonki, a jeśli lubisz ostre smaki pod ser ułóż kawałki marynowanego Jalapeno.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Ryż z serem po francusku Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryż z fasolą
Ryż z fasolą to nie tylko doskonałe i rozgrzewające danie, ale również świetny dodatek do smażonych lub pieczonych mięs. Połączenie ryżu oraz czarnej fasoli z soczystymi dojrzałymi pomidorami i kwaśną limonką doskonale podkreśla roztopiony pikantny cheddar charakteryzujący się intensywnym aromatem.
Dla kogo?
Jeśli lubisz aromatyczną i pełną kolorów kuchnię meksykańską to ryż z fasolą jest daniem właśnie dla ciebie. Zapiekanki mogą być również świetnym dodatkiem do obiadu w stylu tex-mex.
Na jaką okazję?
Planujesz obiad w rodzinnym gronie lub luźne przyjęcie z przyjaciółmi? Ryż z fasolą pasuje jako dodatek do wielu dań np. tortilli, glazurowanej wieprzowiny czy kurczaka pieczonego w meksykańskich przyprawach.
Czy wiesz, że?
Ryż z fasolą to danie bardzo popularne na… Kubie, gdzie nazywany jest arroz congi. Połączony z drobno krojonymi warzywami oraz nadającymi charakterystycznego aromatu przyprawami tworzy smaczną potrawę, spożywaną solo lub z pieczonym mięsem.
Dla urozmaicenia:
Jeśli do ryżu z fasolą tuż przed pieczeniem dodasz pokrojone w kostkę kolorowe papryki, twoje danie będzie nie tylko jeszcze bardziej barwne, ale również nabierze przyjemnego warzywnego aromatu. Zapraszamy do kuchni!