Ryż z fasolą w sosie pomidorowym – z puszki | Przepisy.pl pixel

Ryż z fasolą

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

62 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

1 puszka

100 gramów

1 pęczek

2 sztuki

1 sztuka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku z osoloną wodą ugotuj ryż zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. W międzyczasie sparz pomidory gorącą wodą, obierz ze skórki i pokrój w średniej wielkości kostkę. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj ser. Umyj, wysusz i posiekaj dość drobno pęczek kolendry.

Ryż z fasolą - Krok 1

Krok 2

Naczynie żaroodporne wyłóż pergaminem i rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Fix Knorr dokładnie wymieszaj ze 100 ml śmietany.

Ryż z fasolą - Krok 2

Krok 3

Gotowy Fix przełóż do miski i połącz z ryżem, fasolą, pomidorami oraz posiekaną kolendrą.

Ryż z fasolą - Krok 3

Krok 4

Wszystkie składniki równomiernie rozmieść w naczyniu, a całość posyp po wierzchu startym serem.

Ryż z fasolą - Krok 4

Krok 5

Naczynie włóż do nagrzanego piekarnika i piecz, aż ser się rozpuści i zacznie nabierać rumianego odcienia (około 30 minut). Gotowy ryż z fasolą podawaj na gorąco z kawałkami limonki.

Ryż z fasolą - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Przy gotowaniu ryżu dodaj otartą skórkę z limonki, a jeśli lubisz ostre smaki pod ser ułóż kawałki marynowanego Jalapeno.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż z fasolą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż z fasoląRyż z fasolą

Ryż z fasolą to nie tylko doskonałe i rozgrzewające danie, ale również świetny dodatek do smażonych lub pieczonych mięs. Połączenie ryżu oraz czarnej fasoli z soczystymi dojrzałymi pomidorami i kwaśną limonką doskonale podkreśla roztopiony pikantny cheddar charakteryzujący się intensywnym aromatem.

Dla kogo?

Jeśli lubisz aromatyczną i pełną kolorów kuchnię meksykańską to ryż z fasolą jest daniem właśnie dla ciebie. Zapiekanki mogą być również świetnym dodatkiem do obiadu w stylu tex-mex.

Na jaką okazję?

Planujesz obiad w rodzinnym gronie lub luźne przyjęcie z przyjaciółmi? Ryż z fasolą pasuje jako dodatek do wielu dań np. tortilli, glazurowanej wieprzowiny czy kurczaka pieczonego w meksykańskich przyprawach.

Czy wiesz, że?

Ryż z fasolą to danie bardzo popularne na… Kubie, gdzie nazywany jest arroz congi. Połączony z drobno krojonymi warzywami oraz nadającymi charakterystycznego aromatu przyprawami tworzy smaczną potrawę, spożywaną solo lub z pieczonym mięsem.

Dla urozmaicenia:

Jeśli do ryżu z fasolą tuż przed pieczeniem dodasz pokrojone w kostkę kolorowe papryki, twoje danie będzie nie tylko jeszcze bardziej barwne, ale również nabierze przyjemnego warzywnego aromatu. Zapraszamy do kuchni!