Enchiladas z chilli con carne - VIDEO
ZERO WASTE
łatwe
1941 osób zapisało
Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
350 gramów
0.5 szklanki
1 sztuka
0.5 szklanki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij przygotowania enchiladas chili con carne od pokrojenia czerwonej papryki w drobną kostkę. Później rozgrzej 3 łyżki oleju na patelni. Gdy będzie już gotowa, wrzuć na nią 350 gramów mielonego mięsa i smaż je do momentu odparowania wody. Wtedy dodaj na patelnię pokrojoną wcześniej paprykę oraz pół szklanki odsączonej kukurydzy z puszki. Wymieszaj dokładnie składniki.

Krok 2
Wsyp na patelnię zawartość opakowania Fix Chili con carne Knorr, a następnie wlej 300 mililitrów wody. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj całość i zagotuj. Gdy sos zacznie bulgotać, zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut.

Krok 3
Podczas gdy farsz dochodzi na patelni, wyjmij tortille i ułóż je na talerzu. Gotowe mięso z sosem i warzywami nakładaj na każdy placek i zawijaj jak naleśniki. W tym czasie możesz rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C w trybie góra-dół.

Krok 4
Przygotuj naczynie żaroodporne i ułóż w nim zwinięte placki z mięsno-warzywnym farszem. Posyp je z wierzchu startym żółtym serem, a następnie wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj enchiladas z mięsem i kukurydzą przez 15 minut. Gotowe!


Dobra rada:
Możesz podawać enchiladę chili con carne z tradycyjnymi dodatkami, takimi jak kwaśna śmietana i pomidorowa salsa ze świeżą kolendrą. A jeśli zależy ci na tym, aby gotować bardziej w stylu zero waste, wykorzystaj składniki, które zostały ci z przepisu do przygotowania Chilli con carne.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Enchiladas z chilli con carne - VIDEO
Enchiladę przeważnie przyrządza się na bazie kukurydzianej tortilli, którą napełnia się farszem, zwija w rulon i umieszcza w naczyniu żaroodpornym, posypując tartym serem lub polewając sosem. Nadzieniem w tym daniu zazwyczaj są: mięso, warzywa, owoce morza, jajka, ser żółty, a nawet ziemniaki z twarogiem lub banany. Możesz jednak wykorzystać w tym celu chili con carne, czyli tradycyjną potrawę kuchni środkowoamerykańskiej, w skład której wchodzi mielone lub drobno siekane mięso, pomidory, czosnek, cebula, kukurydza oraz papryka chili.
Dla kogo?
Enchliada chili con carne to pyszne danie prosto z Meksyku (i znacznie szybsze w przygotowaniu niż myślisz), które może stać się kulinarnym hitem także w twoim domu! Polecamy je każdemu, kto jeszcze nie zaczął swojej przygody z kuchnią Tex-Mex.
Na jaką okazję?
Pyszne zapiekane enchiladas chili con carne podbiją serce każdego gościa twojego przyjęcia. Zaserwuj je przyjaciołom w zimowy wieczór, a szybko poproszą cię o przepis na enchiladę z mięsem i kukurydzą!
Czy wiesz, że?
Enchiladas to tradycyjne meksykańskie danie, którego nazwa wywodzi się od słowa „enchilar” oznaczającego „dodać paprykę chili”.
Dla urozmaicenia:
Enchiladas podawaj z kwaśną śmietaną oraz z pomidorową salsą z dodatkiem świeżej kolendry.