Enchiladas chili con carne - z mięsem i kukurydzą | Przepisy.pl pixel

Enchiladas z chilli con carne - VIDEO

ZERO WASTE

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

42

heart
295 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

498 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1943 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

350 gramów

0.5 szklanki

1 sztuka

0.5 szklanki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij przygotowania enchiladas chili con carne od pokrojenia czerwonej papryki w drobną kostkę. Później rozgrzej 3 łyżki oleju na patelni. Gdy będzie już gotowa, wrzuć na nią 350 gramów mielonego mięsa i smaż je do momentu odparowania wody. Wtedy dodaj na patelnię pokrojoną wcześniej paprykę oraz pół szklanki odsączonej kukurydzy z puszki. Wymieszaj dokładnie składniki.

Enchiladas z chilli con carne - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Wsyp na patelnię zawartość opakowania Fix Chili con carne Knorr, a następnie wlej 300 mililitrów wody. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj całość i zagotuj. Gdy sos zacznie bulgotać, zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut.

Enchiladas z chilli con carne - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Podczas gdy farsz dochodzi na patelni, wyjmij tortille i ułóż je na talerzu. Gotowe mięso z sosem i warzywami nakładaj na każdy placek i zawijaj jak naleśniki. W tym czasie możesz rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C w trybie góra-dół.

Enchiladas z chilli con carne - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Przygotuj naczynie żaroodporne i ułóż w nim zwinięte placki z mięsno-warzywnym farszem. Posyp je z wierzchu startym żółtym serem, a następnie wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj enchiladas z mięsem i kukurydzą przez 15 minut. Gotowe!

Enchiladas z chilli con carne - VIDEO - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Możesz podawać enchiladę chili con carne z tradycyjnymi dodatkami, takimi jak kwaśna śmietana i pomidorowa salsa ze świeżą kolendrą. A jeśli zależy ci na tym, aby gotować bardziej w stylu zero waste, wykorzystaj składniki, które zostały ci z przepisu do przygotowania Chilli con carne.

2

Opinie o przepisie

  • Marcin

    Marcin , 26.01.2023

    Ja polecam dodatkowo dodać ser do samego nadzienia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • agnueszka krawez

    agnueszka krawez , 09.02.2020

    bardzo dobre ja robie do tego sos czosnkowy

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Enchiladas z chilli con carne - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Enchiladas z chilli con carne - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Enchiladas z chilli con carne - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Enchiladas z chilli con carne - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Enchiladas z chilli con carne - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Enchiladas z chilli con carne - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Enchiladas z chilli con carne - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Enchiladas z chilli con carne - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Enchiladas z chilli con carne - VIDEOEnchiladas z chilli con carne - VIDEO

Enchiladę przeważnie przyrządza się na bazie kukurydzianej tortilli, którą napełnia się farszem, zwija w rulon i umieszcza w naczyniu żaroodpornym, posypując tartym serem lub polewając sosem. Nadzieniem w tym daniu zazwyczaj są: mięso, warzywa, owoce morza, jajka, ser żółty, a nawet ziemniaki z twarogiem lub banany. Możesz jednak wykorzystać w tym celu chili con carne, czyli tradycyjną potrawę kuchni środkowoamerykańskiej, w skład której wchodzi mielone lub drobno siekane mięso, pomidory, czosnek, cebula, kukurydza oraz papryka chili.

Dla kogo?

Enchliada chili con carne to pyszne danie prosto z Meksyku (i znacznie szybsze w przygotowaniu niż myślisz), które może stać się kulinarnym hitem także w twoim domu! Polecamy je każdemu, kto jeszcze nie zaczął swojej przygody z kuchnią Tex-Mex.

Na jaką okazję?

Pyszne zapiekane enchiladas chili con carne podbiją serce każdego gościa twojego przyjęcia. Zaserwuj je przyjaciołom w zimowy wieczór, a szybko poproszą cię o przepis na enchiladę z mięsem i kukurydzą!

Czy wiesz, że?

Enchiladas to tradycyjne meksykańskie danie, którego nazwa wywodzi się od słowa „enchilar” oznaczającego „dodać paprykę chili”.

Dla urozmaicenia:

Enchiladas podawaj z kwaśną śmietaną oraz z pomidorową salsą z dodatkiem świeżej kolendry.