Enchiladas z chilli con carne - VIDEO
łatwe
1771 osób zapisało
Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
350 gramów
0.5 szklanki
1 sztuka
0.5 szklanki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na rozgrzanej oliwie przesmaż mięso. Mięso smaż do momentu odparowania wody. Następnie dodaj pokrojoną drobno paprykę oraz kukurydzę.
Krok 2
Na patelnię wsyp zawartość opakowania Knorr i wlej 300 ml wody. Całość wymieszaj i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 10 minut.
Krok 3
Gotowy farsz zawijaj w tortille tak, jak naleśniki.
Krok 4
Zwinięte placki z farszem ułóż w żaroodpornym naczyniu. Wierzch posyp startym serem, naczynie wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika i zapiekaj przez 15 minut. Tip: Jako dodatek do takiego dania idealnie pasuje kwaśna śmietana i pomidorowa salsa ze świeżą kolendrą.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Enchiladas z chilli con carne - VIDEO
To pyszne danie prosto z Meksyku (i znacznie szybsze w przygotowaniu niż myślisz) może być kulinarnym hitem także w twoim domu! Enchiladas to tradycyjne meksykańskie danie, którego nazwa wywodzi się od słowa „enchilar” oznaczającego „dodać paprykę chili”. Enchiladę przeważnie przyrządza się na bazie kukurydzianej tortilli, którą napełnia się farszem, zwija w rulon i umieszcza w naczyniu żaroodpornym, posypując tartym serem lub polewając sosem. Nadzieniem w tym daniu zazwyczaj są: mięso, warzywa, owoce morza, jajka, ser żółty, ziemniaki z twarogiem lub banany. Możesz jednak wykorzystać w tym celu chili con carne, czyli tradycyjną potrawę kuchni środkowoamerykańskiej, w skład której wchodzi mielone lub drobno siekane mięso, pomidory, czosnek, cebula, kukurydza oraz papryka chili. Enchiladas podawaj z kwaśną śmietaną oraz z pomidorową salsą z dodatkiem świeżej kolendry.