Enchiladas chili con carne - z mięsem i kukurydzą | Przepisy.pl pixel

Enchiladas z chilli con carne - VIDEO

ZERO WASTE

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

42

heart
296 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

498 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1941 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

350 gramów

0.5 szklanki

1 sztuka

0.5 szklanki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij przygotowania enchiladas chili con carne od pokrojenia czerwonej papryki w drobną kostkę. Później rozgrzej 3 łyżki oleju na patelni. Gdy będzie już gotowa, wrzuć na nią 350 gramów mielonego mięsa i smaż je do momentu odparowania wody. Wtedy dodaj na patelnię pokrojoną wcześniej paprykę oraz pół szklanki odsączonej kukurydzy z puszki. Wymieszaj dokładnie składniki.

Enchiladas z chilli con carne - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Wsyp na patelnię zawartość opakowania Fix Chili con carne Knorr, a następnie wlej 300 mililitrów wody. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj całość i zagotuj. Gdy sos zacznie bulgotać, zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut.

Enchiladas z chilli con carne - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Podczas gdy farsz dochodzi na patelni, wyjmij tortille i ułóż je na talerzu. Gotowe mięso z sosem i warzywami nakładaj na każdy placek i zawijaj jak naleśniki. W tym czasie możesz rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C w trybie góra-dół.

Enchiladas z chilli con carne - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Przygotuj naczynie żaroodporne i ułóż w nim zwinięte placki z mięsno-warzywnym farszem. Posyp je z wierzchu startym żółtym serem, a następnie wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj enchiladas z mięsem i kukurydzą przez 15 minut. Gotowe!

Enchiladas z chilli con carne - VIDEO - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Możesz podawać enchiladę chili con carne z tradycyjnymi dodatkami, takimi jak kwaśna śmietana i pomidorowa salsa ze świeżą kolendrą. A jeśli zależy ci na tym, aby gotować bardziej w stylu zero waste, wykorzystaj składniki, które zostały ci z przepisu do przygotowania Chilli con carne.

2

Opinie o przepisie

  • Marcin

    Marcin , 26.01.2023

    Ja polecam dodatkowo dodać ser do samego nadzienia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • agnueszka krawez

    agnueszka krawez , 09.02.2020

    bardzo dobre ja robie do tego sos czosnkowy

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Enchiladas z chilli con carne - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Enchiladas z chilli con carne - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Enchiladas z chilli con carne - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Enchiladas z chilli con carne - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Enchiladas z chilli con carne - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Enchiladas z chilli con carne - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Enchiladas z chilli con carne - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Enchiladas z chilli con carne - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Fasolka po bretońsku
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Enchiladas z chilli con carne - VIDEOEnchiladas z chilli con carne - VIDEO

Enchiladę przeważnie przyrządza się na bazie kukurydzianej tortilli, którą napełnia się farszem, zwija w rulon i umieszcza w naczyniu żaroodpornym, posypując tartym serem lub polewając sosem. Nadzieniem w tym daniu zazwyczaj są: mięso, warzywa, owoce morza, jajka, ser żółty, a nawet ziemniaki z twarogiem lub banany. Możesz jednak wykorzystać w tym celu chili con carne, czyli tradycyjną potrawę kuchni środkowoamerykańskiej, w skład której wchodzi mielone lub drobno siekane mięso, pomidory, czosnek, cebula, kukurydza oraz papryka chili.

Dla kogo?

Enchliada chili con carne to pyszne danie prosto z Meksyku (i znacznie szybsze w przygotowaniu niż myślisz), które może stać się kulinarnym hitem także w twoim domu! Polecamy je każdemu, kto jeszcze nie zaczął swojej przygody z kuchnią Tex-Mex.

Na jaką okazję?

Pyszne zapiekane enchiladas chili con carne podbiją serce każdego gościa twojego przyjęcia. Zaserwuj je przyjaciołom w zimowy wieczór, a szybko poproszą cię o przepis na enchiladę z mięsem i kukurydzą!

Czy wiesz, że?

Enchiladas to tradycyjne meksykańskie danie, którego nazwa wywodzi się od słowa „enchilar” oznaczającego „dodać paprykę chili”.

Dla urozmaicenia:

Enchiladas podawaj z kwaśną śmietaną oraz z pomidorową salsą z dodatkiem świeżej kolendry.