Enchiladas z chilli con carne - VIDEO

- Krok 1Na rozgrzanej oliwie przesmaż mięso. Mięso smaż do momentu odparowania wody. Następnie dodaj pokrojoną drobno paprykę oraz kukurydzę.
- Krok 2Na patelnię wsyp zawartość opakowania Knorr i wlej 300 ml wody. Całość wymieszaj i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 10 minut.
- Krok 3Gotowy farsz zawijaj w tortille tak, jak naleśniki.
- Krok 4Zwinięte placki z farszem ułóż w żaroodpornym naczyniu. Wierzch posyp startym serem, naczynie wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika i zapiekaj przez 15 minut. Tip: Jako dodatek do takiego dania idealnie pasuje kwaśna śmietana i pomidorowa salsa ze świeżą kolendrą.

To pyszne danie prosto z Meksyku (i znacznie szybsze w przygotowaniu niż myślisz) może być kulinarnym hitem także w twoim domu! Enchiladas to tradycyjne meksykańskie danie, którego nazwa wywodzi się od słowa „enchilar” oznaczającego „dodać paprykę chili”. Enchiladę przeważnie przyrządza się na bazie kukurydzianej tortilli, którą napełnia się farszem, zwija w rulon i umieszcza w naczyniu żaroodpornym, posypując tartym serem lub polewając sosem. Nadzieniem w tym daniu zazwyczaj są: mięso, warzywa, owoce morza, jajka, ser żółty, ziemniaki z twarogiem lub banany. Możesz jednak wykorzystać w tym celu chili con carne, czyli tradycyjną potrawę kuchni środkowoamerykańskiej, w skład której wchodzi mielone lub drobno siekane mięso, pomidory, czosnek, cebula, kukurydza oraz papryka chili. Enchiladas podawaj z kwaśną śmietaną oraz z pomidorową salsą z dodatkiem świeżej kolendry.