Enchiladas z chilli con carne - VIDEO

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

37

218 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

435 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1702 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

3 łyżki

4 sztuki

1 sztuka

0.5 szklanki

350 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanej oliwie przesmaż mięso. Mięso smaż do momentu odparowania wody. Następnie dodaj pokrojoną drobno paprykę oraz kukurydzę.

Enchiladas z chilli con carne - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Na patelnię wsyp zawartość opakowania Knorr i wlej 300 ml wody. Całość wymieszaj i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 10 minut.

Enchiladas z chilli con carne - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Gotowy farsz zawijaj w tortille tak, jak naleśniki.

Enchiladas z chilli con carne - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Zwinięte placki z farszem ułóż w żaroodpornym naczyniu. Wierzch posyp startym serem, naczynie wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika i zapiekaj przez 15 minut. Tip: Jako dodatek do takiego dania idealnie pasuje kwaśna śmietana i pomidorowa salsa ze świeżą kolendrą.

Enchiladas z chilli con carne - VIDEO - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • agnueszka krawez

    agnueszka krawez

    bardzo dobre ja robie do tego sos czosnkowy

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Enchiladas z chilli con carne - VIDEOEnchiladas z chilli con carne - VIDEO

To pyszne danie prosto z Meksyku (i znacznie szybsze w przygotowaniu niż myślisz) może być kulinarnym hitem także w twoim domu! Enchiladas to tradycyjne meksykańskie danie, którego nazwa wywodzi się od słowa „enchilar” oznaczającego „dodać paprykę chili”. Enchiladę przeważnie przyrządza się na bazie kukurydzianej tortilli, którą napełnia się farszem, zwija w rulon i umieszcza w naczyniu żaroodpornym, posypując tartym serem lub polewając sosem. Nadzieniem w tym daniu zazwyczaj są: mięso, warzywa, owoce morza, jajka, ser żółty, ziemniaki z twarogiem lub banany. Możesz jednak wykorzystać w tym celu chili con carne, czyli tradycyjną potrawę kuchni środkowoamerykańskiej, w skład której wchodzi mielone lub drobno siekane mięso, pomidory, czosnek, cebula, kukurydza oraz papryka chili. Enchiladas podawaj z kwaśną śmietaną oraz z pomidorową salsą z dodatkiem świeżej kolendry.