Cannelloni z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cannelloni z warzywami

Autor: justyna.skwarek

ratingratingratingratingrating

2

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

1 opakowanie

300 dekagramów

1 opakowanie

1 szklanka

200 dekagramów

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

1.Rozdrobnione mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem, jeśli lubimy to nawet przyprawą do gyrosa, czerwoną papryką słodką, mieszamy wszystkie przyprawy wraz z mięsem.

Krok 2

2.Tak doprawione mięso mielone wrzucamy na rozgrzaną patelnie, smażymy na oliwie z oliwek, aż się zarumieni.

Krok 3

3.Jeżeli nie posiadamy w lodówce kompozycji warzyw, z pomocą nadchodzi gama mrożonych warzyw na patelnie. Wrzucamy je do rumiejącego się mięsa. W tak zwanym "międzyczasie" gotujemy woreczek białego ryżu.

Krok 4

4.Wszystko mieszamy, doprawiamy do smaku. Dodajemy ryż do mięsa i warzyw, wrzucamy sporą ilość pietruszki - daje świetny aromat, poza tym, żelaza nigdy za wiele.

Krok 5

5. Tak przygotowanym farszem nadziewamy makaron.

Krok 6

6.Makaron z farszem układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy orzechami włoskimi, drobniutko pokrojonymi.

Krok 7

7.Zalewamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika na 15 minut przy 200 stopniach.

Krok 8

Po 15 minutach wyjmujemy z piekarnika, zalewamy dowolnym sosem, w zależności od gustu, ja np. zalewam bolońskim. Posypujemy serem żółtym, jak na zdjęciu i wkładamy z powrotem do piekarnika na ok 20-30 minut.

Krok 9

Podajemy z czym chcemy! SMACZNEGO :)

justyna.skwarek

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cannelloni z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cannelloni z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cannelloni z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cannelloni z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cannelloni z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cannelloni z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cannelloni z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cannelloni z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cannelloni z warzywamiCannelloni z warzywami

Cannelloni z warzywami to doskonała propozycja nie tylko dla miłośników włoskiej kuchni, ale dla każdego, kto gustuje w aromatycznych zapiekankach. Nasza propozycja na to danie łączy w sobie składniki mięsne, warzywne i ryż, którymi nadziewane są makaronowe rurki. Finalny kształt dania możecie wykreować samodzielnie, ponieważ zapiekanka doskonale komponuje się z dowolnym sosem. Zapraszamy na pyszny lunch we włoskim stylu!

Dla kogo?

Makaron zapiekany posmakuje każdemu, kto lubi połączenie warzyw i mięsa oraz aromatycznego sosu. To także doskonałe danie dla miłośników kuchni włoskiej.

Na jaką okazję?

Cannelloni z warzywami sprawdzi się zawsze! Jest idealną propozycją na codzienny obiad, a także na smaczną kolację w rodzinnym gronie.

Czy wiesz, że?

Makaron cannelloni, w tradycji włoskiej, najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym. Nieodłącznym elementem tego dania jest także sos – beszamelowy lub pomidorowy oraz starty ser.

Dla urozmaicenia:

Zapiekany makaron cannelloni idealnie komponuje się z każdą sałatką warzywną. Przygotujcie ulubioną jej wersję, a z pewnością będzie pysznie!