Składniki
1 sztuka
1 sztuka
0.5 sztuki
1 opakowanie
300 dekagramów
1 opakowanie
1 szklanka
200 dekagramów
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
1.Rozdrobnione mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem, jeśli lubimy to nawet przyprawą do gyrosa, czerwoną papryką słodką, mieszamy wszystkie przyprawy wraz z mięsem.
Krok 2
2.Tak doprawione mięso mielone wrzucamy na rozgrzaną patelnie, smażymy na oliwie z oliwek, aż się zarumieni.
Krok 3
3.Jeżeli nie posiadamy w lodówce kompozycji warzyw, z pomocą nadchodzi gama mrożonych warzyw na patelnie. Wrzucamy je do rumiejącego się mięsa. W tak zwanym "międzyczasie" gotujemy woreczek białego ryżu.
Krok 4
4.Wszystko mieszamy, doprawiamy do smaku. Dodajemy ryż do mięsa i warzyw, wrzucamy sporą ilość pietruszki - daje świetny aromat, poza tym, żelaza nigdy za wiele.
Krok 5
5. Tak przygotowanym farszem nadziewamy makaron.
Krok 6
6.Makaron z farszem układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy orzechami włoskimi, drobniutko pokrojonymi.
Krok 7
7.Zalewamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika na 15 minut przy 200 stopniach.
Krok 8
Po 15 minutach wyjmujemy z piekarnika, zalewamy dowolnym sosem, w zależności od gustu, ja np. zalewam bolońskim. Posypujemy serem żółtym, jak na zdjęciu i wkładamy z powrotem do piekarnika na ok 20-30 minut.
Krok 9
Podajemy z czym chcemy! SMACZNEGO :)
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cannelloni z warzywami
Cannelloni z warzywami to doskonała propozycja nie tylko dla miłośników włoskiej kuchni, ale dla każdego, kto gustuje w aromatycznych zapiekankach. Nasza propozycja na to danie łączy w sobie składniki mięsne, warzywne i ryż, którymi nadziewane są makaronowe rurki. Finalny kształt dania możecie wykreować samodzielnie, ponieważ zapiekanka doskonale komponuje się z dowolnym sosem. Zapraszamy na pyszny lunch we włoskim stylu!
Dla kogo?
Makaron zapiekany posmakuje każdemu, kto lubi połączenie warzyw i mięsa oraz aromatycznego sosu. To także doskonałe danie dla miłośników kuchni włoskiej.
Na jaką okazję?
Cannelloni z warzywami sprawdzi się zawsze! Jest idealną propozycją na codzienny obiad, a także na smaczną kolację w rodzinnym gronie.
Czy wiesz, że?
Makaron cannelloni, w tradycji włoskiej, najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym. Nieodłącznym elementem tego dania jest także sos – beszamelowy lub pomidorowy oraz starty ser.
Dla urozmaicenia:
Zapiekany makaron cannelloni idealnie komponuje się z każdą sałatką warzywną. Przygotujcie ulubioną jej wersję, a z pewnością będzie pysznie!