Cannelloni z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Cannelloni z warzywami

Autor: justyna.skwarek

ratingratingratingratingrating

2

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

1 opakowanie

300 dekagramów

1 opakowanie

1 szklanka

200 dekagramów

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

1.Rozdrobnione mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem, jeśli lubimy to nawet przyprawą do gyrosa, czerwoną papryką słodką, mieszamy wszystkie przyprawy wraz z mięsem.

Krok 2

2.Tak doprawione mięso mielone wrzucamy na rozgrzaną patelnie, smażymy na oliwie z oliwek, aż się zarumieni.

Krok 3

3.Jeżeli nie posiadamy w lodówce kompozycji warzyw, z pomocą nadchodzi gama mrożonych warzyw na patelnie. Wrzucamy je do rumiejącego się mięsa. W tak zwanym "międzyczasie" gotujemy woreczek białego ryżu.

Krok 4

4.Wszystko mieszamy, doprawiamy do smaku. Dodajemy ryż do mięsa i warzyw, wrzucamy sporą ilość pietruszki - daje świetny aromat, poza tym, żelaza nigdy za wiele.

Krok 5

5. Tak przygotowanym farszem nadziewamy makaron.

Krok 6

6.Makaron z farszem układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy orzechami włoskimi, drobniutko pokrojonymi.

Krok 7

7.Zalewamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika na 15 minut przy 200 stopniach.

Krok 8

Po 15 minutach wyjmujemy z piekarnika, zalewamy dowolnym sosem, w zależności od gustu, ja np. zalewam bolońskim. Posypujemy serem żółtym, jak na zdjęciu i wkładamy z powrotem do piekarnika na ok 20-30 minut.

Krok 9

Podajemy z czym chcemy! SMACZNEGO :)

justyna.skwarek

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cannelloni z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cannelloni z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cannelloni z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cannelloni z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cannelloni z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cannelloni z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cannelloni z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cannelloni z warzywamiCannelloni z warzywami

Cannelloni z warzywami to doskonała propozycja nie tylko dla miłośników włoskiej kuchni, ale dla każdego, kto gustuje w aromatycznych zapiekankach. Nasza propozycja na to danie łączy w sobie składniki mięsne, warzywne i ryż, którymi nadziewane są makaronowe rurki. Finalny kształt dania możecie wykreować samodzielnie, ponieważ zapiekanka doskonale komponuje się z dowolnym sosem. Zapraszamy na pyszny lunch we włoskim stylu!

Dla kogo?

Makaron zapiekany posmakuje każdemu, kto lubi połączenie warzyw i mięsa oraz aromatycznego sosu. To także doskonałe danie dla miłośników kuchni włoskiej.

Na jaką okazję?

Cannelloni z warzywami sprawdzi się zawsze! Jest idealną propozycją na codzienny obiad, a także na smaczną kolację w rodzinnym gronie.

Czy wiesz, że?

Makaron cannelloni, w tradycji włoskiej, najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym. Nieodłącznym elementem tego dania jest także sos – beszamelowy lub pomidorowy oraz starty ser.

Dla urozmaicenia:

Zapiekany makaron cannelloni idealnie komponuje się z każdą sałatką warzywną. Przygotujcie ulubioną jej wersję, a z pewnością będzie pysznie!