Z czym nie łączyć jarmużu? Z czym go jeść?
Ciekawi was, z czym nie łączyć jarmużu? To zielone warzywo może wprowadzić nutkę oryginalności do waszej kuchni, ale warto wiedzieć, jak i z czym je serwować.
Z czym nie łączyć jarmużu?
Jarmuż zyskuje coraz większą popularność nie tylko przez wzgląd na swoje niewątpliwe walory smakowe, ale też – co ciekawe – możliwość różnorodnego zastosowania. Zielone łodygi jarmużu nie będą jednak pasowały do każdego dania, a z niektórymi składnikami wręcz wybitnie się nie polubią. Z czym nie łączyć jarmużu? Przede wszystkim lepiej unikać łączenia go z innymi warzywami z rodziny kapustowatych, gdyż może to nasilać wzdęcia i inne problemy gastryczne. Jarmużu nie powinno się też łączyć z rabarbarem i szpinakiem, bo wszystkie te warzywa zawierają dużo szczawianów. Oczywiście zjedzenie takich połączeń od czasu do czasu nie będzie niebezpieczne, ale lepiej unikać zbyt częstego łączenia tych składników w diecie.
Z czym jeść jarmuż?
Z czym łączyć jarmuż? To zielone warzywo doskonale komponuje się z cytrusami – szczególnie z cytryną i limonką, ale świetnie smakuje też w daniach, w których występują listki szpinaku, natka pietruszki, świeże ogórki oraz seler naciowy. Szczególnie korzystne jest dodanie do potrawy z jarmużem odrobiny imbiru – zarówno świeżego, jak i w postaci mielonej przyprawy. Ciekawy efekt smakowy uzyskacie dzięki połączeniu jarmużu z ananasem, kiwi i jabłkiem – ten miks sprawdzi się szczególnie w przypadku sałatek z owocami i dań jednogarnkowych, ale też koktajli i smoothie.
Komentarze (0)