Caldo verde - zupa z chorizo i jarmużem: przepis | Przepisy.pl pixel

Zielona zupa z hiszpańską kiełbasą - Caldo verde z chorizo

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
174 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

230 osób wydrukowało

Pobierz pdf

447 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

250 gramów

500 gramów

500 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój pora, posiekaj drobno cebulę i czosnek. Pokrój kiełbasę chorizo na kawałki na jeden kęs. Odetnij łodygi i posiekaj liście jarmużu. W dużym rondlu rozgrzej margarynę na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i pora. Smaż, mieszając, przez 5 minut.

Krok 2

Dodaj ziemniaki. Wszystko smaż jeszcze przez 5 minut, często mieszając. Dodaj 1 litr wody i Bulion na włoszczyźnie Knorr. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, a następnie gotuj na małym ogniu przez 10 minut lub do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie. Rozgnieć ziemniaki bezpośrednio w zupie. Dodaj posiekane liście jarmużu i gotuj jeszcze przez 10 minut.

Krok 3

W międzyczasie podsmaż chorizo na nieprzywierającej patelni, aż kiełbasa będzie chrupiąca. Dodaj połowę chorizo do zupy i zamieszaj. Udekoruj zupę pozostałymi kawałkami chorizo.

przepisy.pl

Dobra rada:

Masz ochotę na chipsy? Spróbuj przygotować je z jarmużu. Jarmuż skrop oliwą z oliwek i piecz w piekarniku nagrzanym do 220 °C, aż liście będą chrupiące, ale nadal ciemnozielone.

3

Opinie o przepisie

  • Artur Sołtysik

    Artur Sołtysik , 25.09.2017

    Polecam, bardzo dobra i sycąca!

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Joanna Słapa-Hajczuk

    Joanna Słapa-Hajczuk , 15.03.2017

    pyszna polecam :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zielona zupa z hiszpańską kiełbasą - Caldo verde z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zielona zupa z hiszpańską kiełbasą - Caldo verde z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zielona zupa z hiszpańską kiełbasą - Caldo verde z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zielona zupa z hiszpańską kiełbasą - Caldo verde z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zielona zupa z hiszpańską kiełbasą - Caldo verde z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zielona zupa z hiszpańską kiełbasą - Caldo verde z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zielona zupa z hiszpańską kiełbasą - Caldo verde z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zielona zupa z hiszpańską kiełbasą - Caldo verde z chorizo - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zielona zupa z hiszpańską kiełbasą - Caldo verde z chorizoZielona zupa z hiszpańską kiełbasą - Caldo verde z chorizo

Wśród naszych kulinarnych inspiracji nie może zabraknąć potraw rodem z Portugalii. Caldo verde, czyli zieloną zupę, podają w praktycznie każdej portugalskiej restauracji. W tym kraju nie może się bez niej odbyć również żadna uroczystość rodzinna. Zupę tę bez problemu można przyrządzić również w domu. Jest bardzo prosta, ekonomiczna, a wszystkie produkty, jakie będą ci potrzebne, są ogólnie dostępne. Pikante chorizo jest w tej zupie składnikiem dość istotnym, więc warto się o nie postarać, jednak i z jego zakupem nie ma już obecnie większych problemów. Zawsze też można zastąpić chorizo inną wędzoną kiełbaską. Istotne są również inne składniki, których użyjesz do przyrządzenia caldo verde: ziemniaki, por oraz jarmuż. Im więcej ich dodasz, tym zupa będzie bardziej gęsta i dzięki temu drugie danie nie będzie już potrzebne. Do zielonej zupy wspaniale pasuje białe pieczywo.