Składniki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
250 gramów
500 gramów
500 gramów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój pora, posiekaj drobno cebulę i czosnek. Pokrój kiełbasę chorizo na kawałki na jeden kęs. Odetnij łodygi i posiekaj liście jarmużu. W dużym rondlu rozgrzej margarynę na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i pora. Smaż, mieszając, przez 5 minut.
Krok 2
Dodaj ziemniaki. Wszystko smaż jeszcze przez 5 minut, często mieszając. Dodaj 1 litr wody i Bulion na włoszczyźnie Knorr. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, a następnie gotuj na małym ogniu przez 10 minut lub do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie. Rozgnieć ziemniaki bezpośrednio w zupie. Dodaj posiekane liście jarmużu i gotuj jeszcze przez 10 minut.
Krok 3
W międzyczasie podsmaż chorizo na nieprzywierającej patelni, aż kiełbasa będzie chrupiąca. Dodaj połowę chorizo do zupy i zamieszaj. Udekoruj zupę pozostałymi kawałkami chorizo.
Dobra rada:
Masz ochotę na chipsy? Spróbuj przygotować je z jarmużu. Jarmuż skrop oliwą z oliwek i piecz w piekarniku nagrzanym do 220 °C, aż liście będą chrupiące, ale nadal ciemnozielone.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zielona zupa z hiszpańską kiełbasą - Caldo verde z chorizo
Wśród naszych kulinarnych inspiracji nie może zabraknąć potraw rodem z Portugalii. Caldo verde, czyli zieloną zupę, podają w praktycznie każdej portugalskiej restauracji. W tym kraju nie może się bez niej odbyć również żadna uroczystość rodzinna. Zupę tę bez problemu można przyrządzić również w domu. Jest bardzo prosta, ekonomiczna, a wszystkie produkty, jakie będą ci potrzebne, są ogólnie dostępne. Pikante chorizo jest w tej zupie składnikiem dość istotnym, więc warto się o nie postarać, jednak i z jego zakupem nie ma już obecnie większych problemów. Zawsze też można zastąpić chorizo inną wędzoną kiełbaską. Istotne są również inne składniki, których użyjesz do przyrządzenia caldo verde: ziemniaki, por oraz jarmuż. Im więcej ich dodasz, tym zupa będzie bardziej gęsta i dzięki temu drugie danie nie będzie już potrzebne. Do zielonej zupy wspaniale pasuje białe pieczywo.