Zielona zupa z hiszpańską kiełbasą - Caldo verde z chorizo
łatwe
381 osób zapisało
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
250 gramów
500 gramów
500 gramów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój pora, posiekaj drobno cebulę i czosnek. Pokrój kiełbasę chorizo na kawałki na jeden kęs. Odetnij łodygi i posiekaj liście jarmużu. W dużym rondlu rozgrzej margarynę na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i pora. Smaż, mieszając, przez 5 minut.
Krok 2
Dodaj ziemniaki. Wszystko smaż jeszcze przez 5 minut, często mieszając. Dodaj 1 litr wody i Bulion na włoszczyźnie Knorr. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, a następnie gotuj na małym ogniu przez 10 minut lub do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie. Rozgnieć ziemniaki bezpośrednio w zupie. Dodaj posiekane liście jarmużu i gotuj jeszcze przez 10 minut.
Krok 3
W międzyczasie podsmaż chorizo na nieprzywierającej patelni, aż kiełbasa będzie chrupiąca. Dodaj połowę chorizo do zupy i zamieszaj. Udekoruj zupę pozostałymi kawałkami chorizo.
Dobra rada:
Masz ochotę na chipsy? Spróbuj przygotować je z jarmużu. Jarmuż skrop oliwą z oliwek i piecz w piekarniku nagrzanym do 220 °C, aż liście będą chrupiące, ale nadal ciemnozielone.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zielona zupa z hiszpańską kiełbasą - Caldo verde z chorizo
Wśród naszych kulinarnych inspiracji nie może zabraknąć potraw rodem z Portugalii. Caldo verde, czyli zieloną zupę, podają w praktycznie każdej portugalskiej restauracji. W tym kraju nie może się bez niej odbyć również żadna uroczystość rodzinna. Zupę tę bez problemu można przyrządzić również w domu. Jest bardzo prosta, ekonomiczna, a wszystkie produkty, jakie będą ci potrzebne, są ogólnie dostępne. Pikante chorizo jest w tej zupie składnikiem dość istotnym, więc warto się o nie postarać, jednak i z jego zakupem nie ma już obecnie większych problemów. Zawsze też można zastąpić chorizo inną wędzoną kiełbaską. Istotne są również inne składniki, których użyjesz do przyrządzenia caldo verde: ziemniaki, por oraz jarmuż. Im więcej ich dodasz, tym zupa będzie bardziej gęsta i dzięki temu drugie danie nie będzie już potrzebne. Do zielonej zupy wspaniale pasuje białe pieczywo.