Sałatka z pieczonych buraków i sera blue - VIDEO
średnie
435 osób zapisało
Składniki
4 sztuki
200 gramów
1 opakowanie
150 gramów
100 gramów
1 łyżka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraki dokładnie umyj. Skrop odrobiną oliwy i posyp solą morską. Następnie zawiń w folię aluminiową, piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez godzinę. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 2
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i odrobiną wody. Dopraw octem i miodem.

Krok 3
Wystudzone buraki obierz ze skórki, pokrój w paski i połącz z orzechami. Na talerzu ułóż liście cykorii, następnie połóż buraki z orzechami oraz liście zielonej sałaty.

Krok 4
Pokrusz ser i posyp nim wierzch sałatki. Całość polej przygotowanym wcześniej sosem sałatkowym Knorr.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z pieczonych buraków i sera blue - VIDEO
Sałatka z pieczonych buraków i sera blue to smaczna i elegancka przekąska, pasująca na wiele okazji. Jest odpowiednia zarówno jako wytrawna przystawka podczas przyjęcia, jak i dodatek do obiadu czy propozycja na drugie śniadanie. Potrawa nabiera wyrazistości i ostrości głównie za sprawą sera blue. Możesz dodać do niej więcej niż jeden rodzaj sałaty, na przykład lodową, rzymską i rukolę. Sałatka z pieczonych buraków i sera blue najlepiej prezentuje się zaserwowana w głębokich talerzach, w towarzystwie zapieczonych bagietek z oliwą i aromatycznymi ziołami. Sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie, jak również jako dodatek warzywny do mięsa, szczególnie kurczaka z grilla lub karkówki. Kiedy serwujesz ją jako jeden ze składników dania głównego, nie zapomnij także o ziemniakach zapiekanych w ziołach, kaszy gryczanej czy frytkach. Opcjonalnie, użyj do dekoracji całości kiełków brokułów. Twórz własne kombinacje, inspirując się naszym przepisem. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią. Życzymy smacznego.