Kogel-mogel – jak zrobić go bez miksera?
Kogel-mogel to znany naszym mamom i babciom deser, którego prosty przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Ten słodki przysmak można przygotować dosłownie w kilka minut. Dobra wiadomość jest taka, że nie będziecie potrzebować do tego żadnych skomplikowanych narzędzi czy robota kuchennego. Jak zrobić kogel-mogel bez miksera? To naprawdę proste!
Jak zrobić kogel-mogel?
Klasyczny kogel-mogel możecie z powodzeniem przygotować za pomocą zwykłej kuchennej łyżeczki. Nie wpłynie to w żaden sposób na jego smak czy konsystencję. Deser bez pomocy miksera będziemy po prostu ucierać dłużej, choć akurat w przypadku tego przysmaku nie można powiedzieć, że zajmie nam to sporo czasu. Kogel-mogel w swojej klasycznej, podstawowej wersji przygotujemy zaledwie w kilka minut. Jak się robi kogel-mogel z jajek i cukru przy pomocy łyżeczki? Czy jakość składników ma znaczenie? Czy ten zdawałoby się banalnie prosty przepis można modyfikować?
Składniki na kogel-mogel
Przygotowując klasyczną wersję deseru będziecie potrzebować tylko dwóch składników – cukru i kurzych jaj. Te produkty w zupełności wystarczą, by pokusić się o chwilę słodkiej przyjemności. Warto zwrócić szczególną uwagę na jakość jaj, których chcemy używać. Są one serwowane na surowo, więc dobrze jeśli wybierzemy te z pewnego źródła. Najlepiej jeśli będą to jaja wiejskie, od kur z wolnego wybiegu. Niezależnie od ich pochodzenia należy pamiętać, by przed użyciem sparzyć jaja wrzątkiem. Pozbędziemy się w ten sposób bakterii, które mogą znajdować się na skorupkach.
Kogel-mogel – jak zrobić klasyczny deser? Prosty przepis w trzech krokach
Jak się robi kogel-mogel z jajek? To pytanie mogą zadawać sobie zwłaszcza osoby młode, które wiele o nim słyszały, ale nigdy nie miały okazji spróbować lub wykonać samodzielnie. Znany od dekad przepis na kogel-mogel zakłada użycie tylko dwóch składników – białego cukru i jajek. Oto trzy proste kroki do przygotowania idealnego deseru rodem z czasów PRL.
- Jajka polewamy wrzątkiem, a następnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka będą nam potrzebne do dalszych prac, a białka możemy wykorzystać w innym celu, np. przygotowując słodką bezę.
- Do żółtek dodajemy biały cukier. Proporcje wynoszą 3 małe łyżeczki na jedno żółtko, ale tą ilość można modyfikować według własnego uznania. Warto dodawać cukier stopniowo i testować smak, żeby nie przesadzić z jego ilością.
- Żółtka z cukrem ucieramy łyżeczką na gładką masę o kremowej konsystencji. Gotowe!
Kogel-mogel z dodatkami
Mogłoby się wydawać, że przepis na kogel-mogel jest tak prosty, że niewiele da się w nim zmienić. A jednak! Jeśli chcecie dodać mu odrobinę charakteru lub po prostu poeksperymentować w kuchni, możecie wzbogacić go o dodatkowe składniki. Dobrym pomysłem będzie dodanie do niego kakao, wanilii lub cynamonu. Świetnie odnajdzie się też wzbogacony o posiekane orzechy czy nasiona. Jego słodki smak podkreślą i nieco przełamią kwaśne owoce.
Warstwowy kogel-mogel. Przepis na prosty deser z dodatkiem bitej śmietany
Kogel-mogel można serwować na wiele różnych sposobów. Świetnie będzie prezentował się w pucharku czy wysokiej szklance ułożony warstwowo. Jak zrobić kogel-mogel w takiej wersji? Zobaczcie, jakie to proste! Przygotujcie:
- Jajka kurze (6 sztuk)
- Cukier kryształ (2 duże łyżki)
- Cukier wanilinowy (3 duże łyżki)
- Kakao (2 duże łyżki)
- Cukier puder (2 łyżki)
- Śmietana 30% (ok. 200 ml)
- Jaja sparzamy wrzątkiem i oddzielamy żółtka od białek.
- Żółtka ucieramy z cukrem wanilinowym i cukrem kryształ na puszystą masę o kremowej konsystencji.
- Dzielimy ją na dwie równe części. Do jednej z nich dodajemy kakao i mieszamy do czasu dokładnego połączenia się składników.
- W oddzielnym naczyniu przygotowujemy bitą śmietanę, ubijając na sztywno śmietankę 30% z cukrem pudrem.
Tak przygotowane składniki możemy układać w wysokich szklankach (lub innych transparentnych naczyniach, które będą Wam odpowiadać). Na spód nakładamy kakaowy kogel-mogel, następnie klasyczny, o naturalnym kolorze. Górną część deseru przyozdabiamy bitą śmietaną i posypujemy do dekoracji kakao. Sprawdzi się też pokruszona gorzka czekolada. Smacznego!
Komentarze (0)