Duszona soczewica z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Duszona soczewica z warzywami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

25

163 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

254 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

530 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 puszka

200 gramów

1 puszka

3 sztuki

1 puszka

200 gramów

2 sztuki

3 cm

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

1 pęczek

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zetrzyj obrany imbir oraz posiekaj natkę kolendry, czosnek i chili. Marchew i ziemniaki obierz i pokrój w półplastry. Fasolkę oczyść z końcówek i przekrój na trzy części.

Duszona soczewica z warzywami - Krok 1

Krok 2

W garnku w 250 ml wody obgotuj marchew, ziemniaki i fasolkę. Składniki mogą być na wpół twarde.

Duszona soczewica z warzywami - Krok 2

Krok 3

3. W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż chili, czosnek, cebulę, imbir i orzeszki. Gdy zaczną zmieniać kolor, dodaj do nich kmin rzymski oraz przyprawę Garam Masala Knorr. Całość smaż chwilę, po czym dodaj napój kokosowy i pomidory z puszki. Gotuj pod przykryciem ok. 3–4 minuty. Potem dokładnie rozdrobnij sos w kielichu miksera.

Duszona soczewica z warzywami - Krok 3

Krok 4

Do przygotowanego sosu dodaj obgotowane warzywa z puszki (ciecierzycę i soczewicę) i gotuj jeszcze 10 minut, aż warzywa zupełnie zmiękną. Warzywny gulasz podawaj oprószony natką kolendry.

Duszona soczewica z warzywami - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do potrawy można dodać mięso, np. pierś kurczaka lub pokrojoną w kostkę wołowinę. Należy je podsmażyć, a następnie wrzucić na patelnię wraz z przyprawami, podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości.

4

Opinie o przepisie

  • Paweł

    Paweł , 18.02.2023

    a zielono soczewice i ciecierzycę to kiedy dodać? Ja dodałem na sam koniec. Ogólnie danie pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 26.07.2021

    W sezonie na fasolkę możemy użyć świeżej.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata

    Małgorzata , 23.07.2021

    W składnikach podana jest fasolka mrożona. A w kroku 1 chodzi raczej o świeżą, czyż nie?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszona soczewica z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszona soczewica z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszona soczewica z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszona soczewica z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszona soczewica z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszona soczewica z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszona soczewica z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszona soczewica z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszona soczewica z warzywamiDuszona soczewica z warzywami

Chcesz wprowadzić element urozmaicenia do swojego jadłospisu? Z pomocą przychodzi kuchnia indyjska! Duszona soczewica z warzywami zaspokoi „głód odmiany”, a także zapewni odpowiednią dawkę energii na cały dzień.

Dla kogo?

Dla wegetarian, a także dla tych, którzy szukają ciekawego urozmaicenia w swojej codziennej diecie.

Na jakie okazje?

Na lekką kolację, obiad lub lunch w przerwie w pracy. Porcja z przepisu starczy na kilka dni lub dla dużej grupy osób, dlatego danie nada się również na spotkanie towarzyskie.

Czy wiesz, że?

Soczewica to jeden z najczęstszych zamienników mięsa. Szacuje się, że na świecie rośnie około 8 milionów akrów upraw tego warzywa.

Dla urozmaicenia:

Jeśli szukasz mięsnej wersji dania, to do duszonej soczewicy możesz dodać np. pierś kurczaka lub pokrojoną w kostkę wołowinę. Należy je podsmażyć, a następnie wrzucić na patelnię wraz z przyprawami.