Składniki
1 puszka
200 gramów
1 puszka
3 sztuki
1 puszka
200 gramów
2 sztuki
3 cm
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
1 opakowanie
1 łyżka
1 pęczek
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zetrzyj obrany imbir oraz posiekaj natkę kolendry, czosnek i chili. Marchew i ziemniaki obierz i pokrój w półplastry. Fasolkę oczyść z końcówek i przekrój na trzy części.
Krok 2
W garnku w 250 ml wody obgotuj marchew, ziemniaki i fasolkę. Składniki mogą być na wpół twarde.
Krok 3
3. W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż chili, czosnek, cebulę, imbir i orzeszki. Gdy zaczną zmieniać kolor, dodaj do nich kmin rzymski oraz przyprawę Garam Masala Knorr. Całość smaż chwilę, po czym dodaj napój kokosowy i pomidory z puszki. Gotuj pod przykryciem ok. 3–4 minuty. Potem dokładnie rozdrobnij sos w kielichu miksera.
Krok 4
Do przygotowanego sosu dodaj obgotowane warzywa i gotuj jeszcze 10 minut, aż warzywa zupełnie zmiękną. Warzywny gulasz podawaj oprószony natką kolendry.
Dobra rada:
Do potrawy można dodać mięso, np. pierś kurczaka lub pokrojoną w kostkę wołowinę. Należy je podsmażyć, a następnie wrzucić na patelnię wraz z przyprawami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Duszona soczewica z warzywami
Chcesz wprowadzić element urozmaicenia do swojego jadłospisu? Z pomocą przychodzi kuchnia indyjska! Duszona soczewica z warzywami zaspokoi „głód odmiany”, a także zapewni odpowiednią dawkę energii na cały dzień.
Dla kogo?
Dla wegetarian, a także dla tych, którzy szukają ciekawego urozmaicenia w swojej codziennej diecie.
Na jakie okazje?
Na lekką kolację, obiad lub lunch w przerwie w pracy. Porcja z przepisu starczy na kilka dni lub dla dużej grupy osób, dlatego danie nada się również na spotkanie towarzyskie.
Czy wiesz, że?
Soczewica to jeden z najczęstszych zamienników mięsa. Szacuje się, że na świecie rośnie około 8 milionów akrów upraw tego warzywa.
Dla urozmaicenia:
Jeśli szukasz mięsnej wersji dania, to do duszonej soczewicy możesz dodać np. pierś kurczaka lub pokrojoną w kostkę wołowinę. Należy je podsmażyć, a następnie wrzucić na patelnię wraz z przyprawami.