Duszona soczewica z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Duszona soczewica z warzywami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

25

heart
164 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

262 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

536 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 puszka

200 gramów

1 puszka

3 sztuki

1 puszka

200 gramów

2 sztuki

3 cm

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

1 pęczek

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zetrzyj obrany imbir oraz posiekaj natkę kolendry, czosnek i chili. Marchew i ziemniaki obierz i pokrój w półplastry. Fasolkę oczyść z końcówek i przekrój na trzy części.

Duszona soczewica z warzywami - Krok 1

Krok 2

W garnku w 250 ml wody obgotuj marchew, ziemniaki i fasolkę. Składniki mogą być na wpół twarde.

Duszona soczewica z warzywami - Krok 2

Krok 3

3. W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż chili, czosnek, cebulę, imbir i orzeszki. Gdy zaczną zmieniać kolor, dodaj do nich kmin rzymski oraz przyprawę Garam Masala Knorr. Całość smaż chwilę, po czym dodaj napój kokosowy i pomidory z puszki. Gotuj pod przykryciem ok. 3–4 minuty. Potem dokładnie rozdrobnij sos w kielichu miksera.

Duszona soczewica z warzywami - Krok 3

Krok 4

Do przygotowanego sosu dodaj obgotowane warzywa z puszki (ciecierzycę i soczewicę) i gotuj jeszcze 10 minut, aż warzywa zupełnie zmiękną. Warzywny gulasz podawaj oprószony natką kolendry.

Duszona soczewica z warzywami - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do potrawy można dodać mięso, np. pierś kurczaka lub pokrojoną w kostkę wołowinę. Należy je podsmażyć, a następnie wrzucić na patelnię wraz z przyprawami, podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości.

4

Opinie o przepisie

  • Paweł

    Paweł , 18.02.2023

    a zielono soczewice i ciecierzycę to kiedy dodać? Ja dodałem na sam koniec. Ogólnie danie pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 26.07.2021

    W sezonie na fasolkę możemy użyć świeżej.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata

    Małgorzata , 23.07.2021

    W składnikach podana jest fasolka mrożona. A w kroku 1 chodzi raczej o świeżą, czyż nie?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszona soczewica z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszona soczewica z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszona soczewica z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszona soczewica z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszona soczewica z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszona soczewica z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszona soczewica z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszona soczewica z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszona soczewica z warzywamiDuszona soczewica z warzywami

Chcesz wprowadzić element urozmaicenia do swojego jadłospisu? Z pomocą przychodzi kuchnia indyjska! Duszona soczewica z warzywami zaspokoi „głód odmiany”, a także zapewni odpowiednią dawkę energii na cały dzień.

Dla kogo?

Dla wegetarian, a także dla tych, którzy szukają ciekawego urozmaicenia w swojej codziennej diecie.

Na jakie okazje?

Na lekką kolację, obiad lub lunch w przerwie w pracy. Porcja z przepisu starczy na kilka dni lub dla dużej grupy osób, dlatego danie nada się również na spotkanie towarzyskie.

Czy wiesz, że?

Soczewica to jeden z najczęstszych zamienników mięsa. Szacuje się, że na świecie rośnie około 8 milionów akrów upraw tego warzywa.

Dla urozmaicenia:

Jeśli szukasz mięsnej wersji dania, to do duszonej soczewicy możesz dodać np. pierś kurczaka lub pokrojoną w kostkę wołowinę. Należy je podsmażyć, a następnie wrzucić na patelnię wraz z przyprawami.