Duszona soczewica z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Duszona soczewica z warzywami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

19

59 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

159 osób wydrukowało

Pobierz pdf

346 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 puszka

200 gramów

1 puszka

3 sztuki

1 puszka

200 gramów

2 sztuki

3 cm

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

1 pęczek

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zetrzyj obrany imbir oraz posiekaj natkę kolendry, czosnek i chili. Marchew i ziemniaki obierz i pokrój w półplastry. Fasolkę oczyść z końcówek i przekrój na trzy części.

Duszona soczewica z warzywami - Krok 1

Krok 2

W garnku w 250 ml wody obgotuj marchew, ziemniaki i fasolkę. Składniki mogą być na wpół twarde.

Duszona soczewica z warzywami - Krok 2

Krok 3

3. W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż chili, czosnek, cebulę, imbir i orzeszki. Gdy zaczną zmieniać kolor, dodaj do nich kmin rzymski oraz przyprawę Garam Masala Knorr. Całość smaż chwilę, po czym dodaj napój kokosowy i pomidory z puszki. Gotuj pod przykryciem ok. 3–4 minuty. Potem dokładnie rozdrobnij sos w kielichu miksera.

Duszona soczewica z warzywami - Krok 3

Krok 4

Do przygotowanego sosu dodaj obgotowane warzywa i gotuj jeszcze 10 minut, aż warzywa zupełnie zmiękną. Warzywny gulasz podawaj oprószony natką kolendry.

Duszona soczewica z warzywami - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do potrawy można dodać mięso, np. pierś kurczaka lub pokrojoną w kostkę wołowinę. Należy je podsmażyć, a następnie wrzucić na patelnię wraz z przyprawami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszona soczewica z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszona soczewica z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszona soczewica z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszona soczewica z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszona soczewica z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszona soczewica z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszona soczewica z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszona soczewica z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Curry z soczewicy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszona soczewica z warzywamiDuszona soczewica z warzywami

Chcesz wprowadzić element urozmaicenia do swojego jadłospisu? Z pomocą przychodzi kuchnia indyjska! Duszona soczewica z warzywami zaspokoi „głód odmiany”, a także zapewni odpowiednią dawkę energii na cały dzień.

Dla kogo?

Dla wegetarian, a także dla tych, którzy szukają ciekawego urozmaicenia w swojej codziennej diecie.

Na jakie okazje?

Na lekką kolację, obiad lub lunch w przerwie w pracy. Porcja z przepisu starczy na kilka dni lub dla dużej grupy osób, dlatego danie nada się również na spotkanie towarzyskie.

Czy wiesz, że?

Soczewica to jeden z najczęstszych zamienników mięsa. Szacuje się, że na świecie rośnie około 8 milionów akrów upraw tego warzywa.

Dla urozmaicenia:

Jeśli szukasz mięsnej wersji dania, to do duszonej soczewicy możesz dodać np. pierś kurczaka lub pokrojoną w kostkę wołowinę. Należy je podsmażyć, a następnie wrzucić na patelnię wraz z przyprawami.