Składniki
1 puszka
200 gramów
1 puszka
3 sztuki
1 puszka
200 gramów
2 sztuki
3 cm
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
1 opakowanie
1 łyżka
1 pęczek
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zetrzyj obrany imbir oraz posiekaj natkę kolendry, czosnek i chili. Marchew i ziemniaki obierz i pokrój w półplastry. Fasolkę oczyść z końcówek i przekrój na trzy części.
Krok 2
W garnku w 250 ml wody obgotuj marchew, ziemniaki i fasolkę. Składniki mogą być na wpół twarde.
Krok 3
3. W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż chili, czosnek, cebulę, imbir i orzeszki. Gdy zaczną zmieniać kolor, dodaj do nich kmin rzymski oraz przyprawę Garam Masala Knorr. Całość smaż chwilę, po czym dodaj napój kokosowy i pomidory z puszki. Gotuj pod przykryciem ok. 3–4 minuty. Potem dokładnie rozdrobnij sos w kielichu miksera.
Krok 4
Do przygotowanego sosu dodaj obgotowane warzywa z puszki (ciecierzycę i soczewicę) i gotuj jeszcze 10 minut, aż warzywa zupełnie zmiękną. Warzywny gulasz podawaj oprószony natką kolendry.
Dobra rada:
Do potrawy można dodać mięso, np. pierś kurczaka lub pokrojoną w kostkę wołowinę. Należy je podsmażyć, a następnie wrzucić na patelnię wraz z przyprawami, podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejInne przepisy
Duszona soczewica z warzywami
Chcesz wprowadzić element urozmaicenia do swojego jadłospisu? Z pomocą przychodzi kuchnia indyjska! Duszona soczewica z warzywami zaspokoi „głód odmiany”, a także zapewni odpowiednią dawkę energii na cały dzień.
Dla kogo?
Dla wegetarian, a także dla tych, którzy szukają ciekawego urozmaicenia w swojej codziennej diecie.
Na jakie okazje?
Na lekką kolację, obiad lub lunch w przerwie w pracy. Porcja z przepisu starczy na kilka dni lub dla dużej grupy osób, dlatego danie nada się również na spotkanie towarzyskie.
Czy wiesz, że?
Soczewica to jeden z najczęstszych zamienników mięsa. Szacuje się, że na świecie rośnie około 8 milionów akrów upraw tego warzywa.
Dla urozmaicenia:
Jeśli szukasz mięsnej wersji dania, to do duszonej soczewicy możesz dodać np. pierś kurczaka lub pokrojoną w kostkę wołowinę. Należy je podsmażyć, a następnie wrzucić na patelnię wraz z przyprawami.