Jak ugotować ozorki wieprzowe? Jak długo? Ile czasu?

Zobaczcie, jak ugotować ozorki wieprzowe, żeby były miękkie i smaczne. Ozorki to danie, które albo się kocha, albo nienawidzi, ale żeby wyrobić sobie zdanie, trzeba ich najpierw spróbować. Sprawdźcie nasz sposób na gotowanie ozorków wieprzowych.

Jak ugotować ozorki wieprzowe?

Zastanawiacie się, jak długo gotować ozorki wieprzowe i co do nich dodać? Ozory można gotować w wodzie z włoszczyzną lub w bulionie. Czas gotowania będzie zależny od wielkości ozorków oraz od wieku zwierząt. Ozory młodszych sztuk gotują się krócej, natomiast te pochodzące ze starszych wymagają dłuższej obróbki.

Ozorki wieprzowe – gotowanie krok po kroku

Przygotowanie gotowanych ozorów jest proste, ale wymaga czasu. W pierwszej kolejności podroby trzeba dokładnie umyć i wymoczyć przez 2-3 godziny w zimnej wodzie. Następnie zalać wrzątkiem lub bulionem, dodać włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie, a później gotować na wolnym ogniu. W trakcie gotowania warto sprawdzać postęp obróbki, a kiedy ozory zmiękną, zdjąć z nich skórkę i pokroić.

Ile gotować ozorki wieprzowe? Zwykle trwa to 2-4 godziny. Sekretem przygotowania dobrych ozorków jest ich właściwe doprawienie. Do wody, w której będą się gotowały, warto dodać cebulę, czosnek i jarzynkę. Dodatkiem może być też ciemny sos sojowy i gałązki lubczyku, które nadadzą charakterystycznego aromatu.

Gotowane ozory możecie podawać na ciepło z sosem chrzanowym, musztardowym lub koperkowym, upieczone z warzywami lub w galarecie. Dodatkiem może być też pieczywo ze smalcem i ogórkiem kiszonym oraz ostra surówka z pora. Polecamy też idealne na obiad ozorki w sosie pomidorowo-kaparowym.