Ozorki w sosie pomidorowo-kaparowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ozorki w sosie pomidorowo-kaparowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

253 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

240 osób wydrukowało

Pobierz pdf

439 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

4 ziarna

3 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

5 ziaren

sos:

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

1 pęczek

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ozorki wymocz przez 30 minut w zimnej wodzie z solą. Następnie dokładnie umyj i wyszoruj szczoteczką. Wytnij gruczoły ślinowe (dwa odznaczające się punkty znajdujące się u nasady ozora). W garnku umieść ozorki i rozdrobnione warzywa. Zalej wszystko dwoma litrami wody, dodaj przyprawy oraz kostkę rosołową. Całość gotuj ok. 2 godziny.

Ozorki w sosie pomidorowo-kaparowym   - Krok 1

Krok 2

Ugotowane ozorki zalej zimna woda , ale nie studź ich do końca. Jeszcze ciepłe ozory dokładnie obierz ze skórki i pokrój w paseczki.

Ozorki w sosie pomidorowo-kaparowym   - Krok 2

Krok 3

Pomidora pokrój w grubą kostkę, a cebulę w piórka. Posiekaj czosnek, chilli i natkę pietruszki.

Ozorki w sosie pomidorowo-kaparowym   - Krok 3

Krok 4

Na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek i chili. Gdy czosnek się delikatnie zarumieni dodaj cebulę., Całość smaż chwilę, po czym na patelnie wrzuć pokrojonego w kostkę pomidora.

Ozorki w sosie pomidorowo-kaparowym   - Krok 4

Krok 5

Spaghetti Bolognese Naturalnie Smaczne Knorr rozmieszaj z w szklance wody. Z tym dodatkiem nasze danie nabierze wyjątkowego smaku i odpowiedniej konsystencji. Wlej mieszankę na patelnie, dodaj kapary , natkę pietruszki i pokrojone ozorki. Całość gotuj jeszcze przez dwie 2-3 minuty mieszając ze sobą.

Ozorki w sosie pomidorowo-kaparowym   - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Ozory podawaj z ziemniakami lub ryżem.

78

Opinie o przepisie

  • Teresa Kulczyńska

    Teresa Kulczyńska , 05.05.2017

    takich jeszcze nie jadłam ale często robię ozory wołowe w sosie chrzanowym są pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Stec

    Anna Stec , 13.10.2016

    Fuuuu bleee

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Mondroch

    Robert Mondroch , 17.09.2016

    Elcia gdzie kupić te ozory?.....żeby były smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Dworczak

    Roman Dworczak , 17.09.2016

    Nie! Musi być dobre.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Świder

    Ela Świder , 17.09.2016

    Ja wolę sama przyrządzić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławek Maćkowiak

    Sławek Maćkowiak , 17.09.2016

    Pamietam takie podawane w barze na Toruń Głóny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Brona

    Bożena Brona , 17.09.2016

    A skąd taka pewność,że ktoś nie próbował?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Garbacik

    Maria Garbacik , 17.09.2016

    To tak jak ja. Pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Kałużny

    Grzegorz Kałużny , 17.09.2016

    Noooo...... pycha....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Garbacik

    Maria Garbacik , 17.09.2016

    Oj, nie kazdy. Ja za ozorki dziękuję.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Milena Motylska

    Milena Motylska , 17.09.2016

    O fuuuuuu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Wiszniewska

    Elżbieta Wiszniewska , 17.09.2016

    Sory,,,,nie ozory,,,,!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Feliks Zieliński

    Henryk Feliks Zieliński , 17.09.2016

    Bez sosów lubią to moje koty.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorotea Maria

    Dorotea Maria , 17.09.2016

    Mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Balcerzak

    Jacek Balcerzak , 17.09.2016

    Oj, dziewczęta, z ozorkami to ostrożnie...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andriu Baltazar

    Andriu Baltazar , 17.09.2016

    O dokładkę proszę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Woloszczuk

    Krystyna Woloszczuk , 17.09.2016

    Dzisiaj kupilam ozorki, zrobie według tego przepisu ,napisze jak wyszly

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Florczuk

    Alicja Florczuk , 17.09.2016

    Ale nie ozorki ..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Kazimierska

    Irena Kazimierska , 17.09.2016

    Nie lubie tego co juz ktos mial raz w pisku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Sosnowska

    Anna Sosnowska , 17.09.2016

    I pomidoròwka na wywarze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisław Adamkiewicz

    Zdzisław Adamkiewicz , 17.09.2016

    Czyje ozorki?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ita Studzinska

    Ita Studzinska , 17.09.2016

    Pycha gdzie daja te cuda??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zyta Hajduk

    Zyta Hajduk , 17.09.2016

    Fuj!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ignacy Piesiak

    Ignacy Piesiak , 17.09.2016

    Ja jednak jeszcze wolę damski języczek,niż bydlęcy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Franciszek Lewandowski

    Franciszek Lewandowski , 17.09.2016

    Mozecie mni podeslac te delikatne ozorki , miam , miam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Śledzik

    Anna Śledzik , 17.09.2016

    ja też dziękuję...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Michalak Karbowiak

    Barbara Michalak Karbowiak , 17.09.2016

    często kiedys robiłam ,,teraz częsciej robie gulasz z płucek do kaszy ,,też pychotka :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Rogacki

    Grzegorz Rogacki , 17.09.2016

    Jestem ciekaw jak to smakuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bernard Strzelecki

    Bernard Strzelecki , 17.09.2016

    gdzie to podaja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Krupa

    Andrzej Krupa , 17.09.2016

    Ino lo żarciu a może o spacerze po Tychach.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ozorki w sosie pomidorowo-kaparowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ozorki w sosie pomidorowo-kaparowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ozorki w sosie pomidorowo-kaparowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ozorki w sosie pomidorowo-kaparowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ozorki w sosie pomidorowo-kaparowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ozorki w sosie pomidorowo-kaparowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ozorki w sosie pomidorowo-kaparowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ozorki w sosie pomidorowo-kaparowym   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ozorki w sosie pomidorowo-kaparowym  Ozorki w sosie pomidorowo-kaparowym

Szukasz ciekawego sposobu na przygotowanie dania? W takim razie koniecznie wypróbuj przepis na ozorki w sosie pomidorowo-kaparowym. Namoczone ozorki umieść w garnku razem z rozdrobnionymi warzywami. Następnie zalej składniki dwoma litrami wody i dodaj przyprawy oraz kostki rosołowe. Smak potrawy z powodzeniem podkreślisz liściem laurowym, zielem angielskim, goździkami oraz czarnym pieprzem. Doskonałym uzupełnieniem dania będzie gęsty sos pomidorowo-kaparowy. Wystarczy, że zawartość torebki Spaghetti Bolognese Naturalne rozmieszasz w szklance wody. Przygotowaną mieszankę wlej na patelnię i połącz z kaparami, natką pietruszki i pokrojonymi ozorkami. Całość gotuj przez kilka minut, cały czas mieszając. Pamiętaj, że danie możesz również przyrządzić z sosem chrzanowym lub musztardowym. Gotowe ozorki podawaj razem z kaszą gryczaną lub ryżem oraz sałatką, np. z buraków lub marchewki. Jako dodatek idealnie sprawdzą się także kluski śląskie. Pobierz listę składników i przygotuj to doskonałe w smaku danie.