
Składniki
1.5 kilograma
4 ziarna
3 sztuki
3 sztuki
1 sztuka
5 ziaren
sos:
1 sztuka
3 łyżki
3 łyżki
1 pęczek
1 opakowanie
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ozorki wymocz przez 30 minut w zimnej wodzie z solą. Następnie dokładnie umyj i wyszoruj szczoteczką. Wytnij gruczoły ślinowe (dwa odznaczające się punkty znajdujące się u nasady ozora). W garnku umieść ozorki i rozdrobnione warzywa. Zalej wszystko dwoma litrami wody, dodaj przyprawy oraz kostkę rosołową. Całość gotuj ok. 2 godziny.

Krok 2
Ugotowane ozorki zalej zimna woda , ale nie studź ich do końca. Jeszcze ciepłe ozory dokładnie obierz ze skórki i pokrój w paseczki.

Krok 3
Pomidora pokrój w grubą kostkę, a cebulę w piórka. Posiekaj czosnek, chilli i natkę pietruszki.

Krok 4
Na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek i chili. Gdy czosnek się delikatnie zarumieni dodaj cebulę., Całość smaż chwilę, po czym na patelnie wrzuć pokrojonego w kostkę pomidora.

Krok 5
Fix Spaghetti Bolognese Knorr rozmieszaj z w szklance wody. Z tym dodatkiem nasze danie nabierze wyjątkowego smaku i odpowiedniej konsystencji. Wlej mieszankę na patelnie, dodaj kapary , natkę pietruszki i pokrojone ozorki. Całość gotuj jeszcze przez dwie 2-3 minuty mieszając ze sobą.


Dobra rada:
Ozory podawaj z ziemniakami lub ryżem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ozorki w sosie pomidorowo-kaparowym
Szukasz ciekawego sposobu na przygotowanie dania? W takim razie koniecznie wypróbuj przepis na ozorki w sosie pomidorowo-kaparowym. Namoczone ozorki umieść w garnku razem z rozdrobnionymi warzywami. Następnie zalej składniki dwoma litrami wody i dodaj przyprawy oraz kostki rosołowe. Smak potrawy z powodzeniem podkreślisz liściem laurowym, zielem angielskim, goździkami oraz czarnym pieprzem. Doskonałym uzupełnieniem dania będzie gęsty sos pomidorowo-kaparowy. Wystarczy, że zawartość torebki Spaghetti Bolognese Naturalne rozmieszasz w szklance wody. Przygotowaną mieszankę wlej na patelnię i połącz z kaparami, natką pietruszki i pokrojonymi ozorkami. Całość gotuj przez kilka minut, cały czas mieszając. Pamiętaj, że danie możesz również przyrządzić z sosem chrzanowym lub musztardowym. Gotowe ozorki podawaj razem z kaszą gryczaną lub ryżem oraz sałatką, np. z buraków lub marchewki. Jako dodatek idealnie sprawdzą się także kluski śląskie. Pobierz listę składników i przygotuj to doskonałe w smaku danie.



































