
Składniki
1.5 kilograma
4 ziarna
3 sztuki
3 sztuki
1 sztuka
5 ziaren
sos:
1 sztuka
3 łyżki
3 łyżki
1 pęczek
1 opakowanie
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ozorki wymocz przez 30 minut w zimnej wodzie z solą. Następnie dokładnie umyj i wyszoruj szczoteczką. Wytnij gruczoły ślinowe (dwa odznaczające się punkty znajdujące się u nasady ozora). W garnku umieść ozorki i rozdrobnione warzywa. Zalej wszystko dwoma litrami wody, dodaj przyprawy oraz kostkę rosołową. Całość gotuj ok. 2 godziny.

Krok 2
Ugotowane ozorki zalej zimna woda , ale nie studź ich do końca. Jeszcze ciepłe ozory dokładnie obierz ze skórki i pokrój w paseczki.

Krok 3
Pomidora pokrój w grubą kostkę, a cebulę w piórka. Posiekaj czosnek, chilli i natkę pietruszki.

Krok 4
Na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek i chili. Gdy czosnek się delikatnie zarumieni dodaj cebulę., Całość smaż chwilę, po czym na patelnie wrzuć pokrojonego w kostkę pomidora.

Krok 5
Fix Spaghetti Bolognese Knorr rozmieszaj z w szklance wody. Z tym dodatkiem nasze danie nabierze wyjątkowego smaku i odpowiedniej konsystencji. Wlej mieszankę na patelnie, dodaj kapary , natkę pietruszki i pokrojone ozorki. Całość gotuj jeszcze przez dwie 2-3 minuty mieszając ze sobą.


Dobra rada:
Ozory podawaj z ziemniakami lub ryżem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ozorki w sosie pomidorowo-kaparowym
Szukasz ciekawego sposobu na przygotowanie dania? W takim razie koniecznie wypróbuj przepis na ozorki w sosie pomidorowo-kaparowym. Namoczone ozorki umieść w garnku razem z rozdrobnionymi warzywami. Następnie zalej składniki dwoma litrami wody i dodaj przyprawy oraz kostki rosołowe. Smak potrawy z powodzeniem podkreślisz liściem laurowym, zielem angielskim, goździkami oraz czarnym pieprzem. Doskonałym uzupełnieniem dania będzie gęsty sos pomidorowo-kaparowy. Wystarczy, że zawartość torebki Spaghetti Bolognese Naturalne rozmieszasz w szklance wody. Przygotowaną mieszankę wlej na patelnię i połącz z kaparami, natką pietruszki i pokrojonymi ozorkami. Całość gotuj przez kilka minut, cały czas mieszając. Pamiętaj, że danie możesz również przyrządzić z sosem chrzanowym lub musztardowym. Gotowe ozorki podawaj razem z kaszą gryczaną lub ryżem oraz sałatką, np. z buraków lub marchewki. Jako dodatek idealnie sprawdzą się także kluski śląskie. Pobierz listę składników i przygotuj to doskonałe w smaku danie.



































