Wieprzowina na ostro przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wieprzowina na ostro

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

189 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

303 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

497 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

80 mililitrów

1 łyżka

2 łyżeczki

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Mięso pokrój w paski o długości 10-12 centymetrów i szerokości 4-5 centymetry. Oprósz mąką.

Wieprzowina na ostro - Krok 1

Krok 2

Ocet wymieszaj z sosem hoisin i sojowym, ketchupem, miodem, cukrem, zmiażdżonym czosnkiem.

Wieprzowina na ostro - Krok 2

Krok 3

Mięso smaż w woku na dobrze rozgrzanym oleju przez około 5 minut. Następnie wlej Fix Do potraw chińskich Knorr rozmieszany z 300 mililitrami wody. Całość zagotuj. Podawaj z ryżem.

Wieprzowina na ostro - Krok 3
9

Opinie o przepisie

  • Sławomir Bargieł

    Sławomir Bargieł , 29.09.2017

    Mam 2 pytania: 1. Co robimy z mieszanką z p.2? 2. Z czego wyjdzie "na ostro", bo składniki niezbyt ostre?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • stasioo andrzej

    stasioo andrzej , 30.05.2016

    supcio

    Odpowiedz Odpowiedz
  • stasioo andrzej

    stasioo andrzej , 30.05.2016

    supcio

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mydlarnia u Franciszka - kosmetyki naturalne

    Mydlarnia u Franciszka - kosmetyki naturalne , 10.01.2012

    zapowiada się nieźle :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Porady budowlane

    Porady budowlane , 03.01.2012

    Po pracowitym dniu należy się :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Ki

    Monika Ki , 03.01.2012

    az sie chce jesc trzeba wyprobowac ten przepis :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Kostrubiec-łoza

    Katarzyna Kostrubiec-łoza , 03.01.2012

    pychotka tylko zajadac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia Satkowska

    Gosia Satkowska , 03.01.2012

    pychaaa :) :) trzeba wypróbować mniam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Zgudziak

    Edyta Zgudziak , 03.01.2012

    aż ślinka leci

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wieprzowina na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wieprzowina na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wieprzowina na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wieprzowina na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wieprzowina na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wieprzowina na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wieprzowina na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wieprzowina na ostro - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.

Czytaj więcej

Nuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wieprzowina na ostroWieprzowina na ostro

Tak przyrządzona polędwiczka rozgrzeje twoje podniebienie i zmysły. Wieprzowina na ostro to porcja azjatyckich smaków, zdominowanych przez pikantno-słodki sos hoisin. Jest to ciemny i gęsty sos powstały na bazie soi i śliwek. W połączeniu z sosem sojowym, miodem i octem ryżowym tworzy kompozycję smaków, którym trudno się oprzeć. Będziesz zaskoczona, jak proste i szybkie jest to danie – wystarczy 15 minut i gotowe. Tak przyrządzone kawałki polędwicy wieprzowej podawaj z ryżem lub z cieniutkim makaronem ryżowym – potrawa jak z najlepszej chińskiej restauracji. Jeżeli chcesz poeksperymentować, do ostrej wieprzowiny podaj ryż jaśminowy lub basmati. Pierwszy ma lekko słodkawy posmak, przez co idealnie nadaje się do potraw chińskich, natomiast basmati to długoziarnisty ryż z lekko orzechowym aromatem. Jeśli potrafisz – danie jedz pałeczkami.