Wieprzowina na ostro przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wieprzowina na ostro

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
190 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

308 osób wydrukowało

Pobierz pdf

506 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

80 mililitrów

1 łyżka

2 łyżeczki

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Mięso pokrój w paski o długości 10-12 centymetrów i szerokości 4-5 centymetry. Oprósz mąką.

Wieprzowina na ostro - Krok 1

Krok 2

Ocet wymieszaj z sosem hoisin i sojowym, ketchupem, miodem, cukrem, zmiażdżonym czosnkiem.

Wieprzowina na ostro - Krok 2

Krok 3

Mięso smaż w woku na dobrze rozgrzanym oleju przez około 5 minut. Następnie wlej Fix Do potraw chińskich Knorr rozmieszany z 300 mililitrami wody. Całość zagotuj. Podawaj z ryżem.

Wieprzowina na ostro - Krok 3
9

Opinie o przepisie

  • Sławomir Bargieł

    Sławomir Bargieł , 29.09.2017

    Mam 2 pytania: 1. Co robimy z mieszanką z p.2? 2. Z czego wyjdzie "na ostro", bo składniki niezbyt ostre?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • stasioo andrzej

    stasioo andrzej , 30.05.2016

    supcio

    Odpowiedz Odpowiedz
  • stasioo andrzej

    stasioo andrzej , 30.05.2016

    supcio

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mydlarnia u Franciszka - kosmetyki naturalne

    Mydlarnia u Franciszka - kosmetyki naturalne , 10.01.2012

    zapowiada się nieźle :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Porady budowlane

    Porady budowlane , 03.01.2012

    Po pracowitym dniu należy się :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Ki

    Monika Ki , 03.01.2012

    az sie chce jesc trzeba wyprobowac ten przepis :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Kostrubiec-łoza

    Katarzyna Kostrubiec-łoza , 03.01.2012

    pychotka tylko zajadac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia Satkowska

    Gosia Satkowska , 03.01.2012

    pychaaa :) :) trzeba wypróbować mniam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Zgudziak

    Edyta Zgudziak , 03.01.2012

    aż ślinka leci

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wieprzowina na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wieprzowina na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wieprzowina na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wieprzowina na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wieprzowina na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wieprzowina na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wieprzowina na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wieprzowina na ostro - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wieprzowina na ostroWieprzowina na ostro

Tak przyrządzona polędwiczka rozgrzeje twoje podniebienie i zmysły. Wieprzowina na ostro to porcja azjatyckich smaków, zdominowanych przez pikantno-słodki sos hoisin. Jest to ciemny i gęsty sos powstały na bazie soi i śliwek. W połączeniu z sosem sojowym, miodem i octem ryżowym tworzy kompozycję smaków, którym trudno się oprzeć. Będziesz zaskoczona, jak proste i szybkie jest to danie – wystarczy 15 minut i gotowe. Tak przyrządzone kawałki polędwicy wieprzowej podawaj z ryżem lub z cieniutkim makaronem ryżowym – potrawa jak z najlepszej chińskiej restauracji. Jeżeli chcesz poeksperymentować, do ostrej wieprzowiny podaj ryż jaśminowy lub basmati. Pierwszy ma lekko słodkawy posmak, przez co idealnie nadaje się do potraw chińskich, natomiast basmati to długoziarnisty ryż z lekko orzechowym aromatem. Jeśli potrafisz – danie jedz pałeczkami.