
Składniki
1.5 kilograma
25 gramów
4 sztuki
1 sztuka
60 gramów
0.25 szklanki
3 łyżki
0.5 szklanki
0.25 sztuki
1.5 łyżki
500 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Selera pokrój w słupki i włóż do wody z lodem na 30 minut.

Krok 2
Ser pleśniowy pokrusz i dodaj do niego majonez, jogurt oraz przeciśnięty czosnek. Wszystko wymieszaj, aby uzyskać niezbyt gładki sos.

Krok 3
Ze skrzydełek odetnij końcówki, a następnie przekrój je na połowy wzdłuż stawu. Posyp obficie przyprawą Knorr.

Krok 4
Na rozgrzany olej wrzucaj skrzydełka i smaż je przez 5-8 minut, po czym wyjmij i odsącz. Następnie dopiecz w piekarniku w 180 stopniach przez 20 minut.

Krok 5
Po wyjęciu z piekarniku skrop skrzydełka rozpuszczonym masłem, sosem chilli i octem. Podawaj z selerem i sosem serowym.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Skrzydełka kurze Buffalo
Skrzydełka kurze Buffalo mogą stać się podstawą przygotowanego przez Ciebie dania obiadowego, ale równie dobrze smakują solo – bez żadnych dodatków. Żeby je przyrządzić wystarczy zastosować się do poniższych kroków. Na początek pokrój selera w słupki, włóż do wody i odstaw na trzydzieści minut. Teraz czas na sos: ser pleśniowy pokrusz i dodaj do niego majonez, jogurt oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dla urozmaicenia smaku możesz opcjonalnie wsypać jeszcze szczyptę papryki mielonej. Mieszaj składniki do czasu, aż uzyskasz niezbyt gładką konsystencję sosu. Mięso przygotuj według poniższych wskazówek, posyp obficie przyprawami i wrzuć je na rozgrzaną patelnię, najlepiej na kilka minut – po tym czasie zapiecz je w piekarniku. Danie jest już prawie gotowe: teraz wystarczy tylko skropić skrzydełka sosem chili oraz octem. Tak przygotowaną potrawę serwuj z selerem, polaną sosem serowym. Dobrze smakuje z dodatkiem pieczonych ziemniaków lub domowych frytek. Wypróbuj przepis na pyszne skrzydełka kurze Buffalo.