Sałatka z krewetkami i winogronem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z krewetkami i winogronem

Autor: sylkach

ratingratingratingratingrating

5

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

60 osób wydrukowało

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

6 sztuk

1 łyżka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

3 sztuki

8 sztuk

7 sztuk

1 sztuka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na talerzu ułóż liście sałaty. Na nich pokrojone kawałki pomidora i sera. Na wierzchu rozłóż krążki cebuli.

Krok 2

Krewetki skrop sokiem z cytryny i obsmaż na maśle na rozgrzanej patelni. Smaż aż się zaróżowią i zaczną się skręcać. Ciepłe wyłóż na sałatkę.

Krok 3

Winogrona przekrajamy na pół, dodaj do sałatki.

Krok 4

Sos Knorr wymieszaj z oliwą i trzema łyżkami wody.

Krok 5

Sałatkę posyp ziołami i polej sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z krewetkami i winogronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z krewetkami i winogronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z krewetkami i winogronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z krewetkami i winogronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z krewetkami i winogronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z krewetkami i winogronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z krewetkami i winogronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z krewetkami i winogronem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej