Smaczna surówka z młodej kapusty przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smaczna surówka z młodej kapusty

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

2

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

0.5 pęczka

1 łyżka

5 łyżek

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę pozbawiamy zewnętrznych liści, wycinamy głąb i drobno siekamy. Oprószamy sola i zostawiamy na kilka minut by zmiękła.

Krok 2

Pomidora i ogórka kroimy w drobną kostkę, dodajemy do kapusty. Natkę drobno siekamy, dodajemy do kapusty.

Krok 3

Majonez mieszamy z jogurtem oraz sosem sałatkowym. Polewamy sałatkę i wszystko mieszamy. Zostawiamy na 10 min by smaki się przegryzły.

 Dorota Wdowińska-Rozbicka

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smaczna surówka z młodej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smaczna surówka z młodej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smaczna surówka z młodej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smaczna surówka z młodej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smaczna surówka z młodej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smaczna surówka z młodej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smaczna surówka z młodej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smaczna surówka z młodej kapusty - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Duszone warzywa z patelni
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej