
Składniki
4 łyżki
4 sztuki
0.25 sztuki
100 mililitrów
4 plastry
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przepiórki rozmroź, umyj i osusz. Oprósz solą i pieprzem ze wszystkich stron. Do środka każdej przepiórki włóż zwinięty plaster szynki i listek szałwii.
Krok 2
Na patelni lub w naczyniu żaroodpornym rozgrzej 2 łyżki oliwy. Przepiórki obsmaż ze wszystkich stron na złoto. Wyjmij je, wylej tłuszcz, po czym z powrotem włóż przepiórki na patelnię. Polej winem, przykryj i wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut w 210°C.
Krok 3
Po tym czasie wyjmij mięso i trzymaj je w cieple (np. w zgaszonym już piekarniku). Patelnię z sosem postaw na ogniu, dodaj bulionetkę i gotuj, aż sos nieco się zredukuje.
Krok 4
Przepiórki układaj na ogrzanych talerzach, polewaj sosem i szybciutko podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej