
Składniki
4 łyżki
4 sztuki
0.25 sztuki
100 mililitrów
4 plastry
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przepiórki rozmroź, umyj i osusz. Oprósz solą i pieprzem ze wszystkich stron. Do środka każdej przepiórki włóż zwinięty plaster szynki i listek szałwii.
Krok 2
Na patelni lub w naczyniu żaroodpornym rozgrzej 2 łyżki oliwy. Przepiórki obsmaż ze wszystkich stron na złoto. Wyjmij je, wylej tłuszcz, po czym z powrotem włóż przepiórki na patelnię. Polej winem, przykryj i wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut w 210°C.
Krok 3
Po tym czasie wyjmij mięso i trzymaj je w cieple (np. w zgaszonym już piekarniku). Patelnię z sosem postaw na ogniu, dodaj bulionetkę i gotuj, aż sos nieco się zredukuje.
Krok 4
Przepiórki układaj na ogrzanych talerzach, polewaj sosem i szybciutko podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej