Przepiórki pieczone z szynką i szałwią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Przepiórki pieczone z szynką i szałwią

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

4 sztuki

0.25 sztuki

100 mililitrów

4 plastry

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przepiórki rozmroź, umyj i osusz. Oprósz solą i pieprzem ze wszystkich stron. Do środka każdej przepiórki włóż zwinięty plaster szynki i listek szałwii.

Krok 2

Na patelni lub w naczyniu żaroodpornym rozgrzej 2 łyżki oliwy. Przepiórki obsmaż ze wszystkich stron na złoto. Wyjmij je, wylej tłuszcz, po czym z powrotem włóż przepiórki na patelnię. Polej winem, przykryj i wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut w 210°C.

Krok 3

Po tym czasie wyjmij mięso i trzymaj je w cieple (np. w zgaszonym już piekarniku). Patelnię z sosem postaw na ogniu, dodaj bulionetkę i gotuj, aż sos nieco się zredukuje.

Krok 4

Przepiórki układaj na ogrzanych talerzach, polewaj sosem i szybciutko podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Przepiórki pieczone z szynką i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Przepiórki pieczone z szynką i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Przepiórki pieczone z szynką i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Przepiórki pieczone z szynką i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Przepiórki pieczone z szynką i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Przepiórki pieczone z szynką i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Przepiórki pieczone z szynką i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Przepiórki pieczone z szynką i szałwią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Placek lotaryński
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej