Przepiórki pieczone z szynką i szałwią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Przepiórki pieczone z szynką i szałwią

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 plastry

4 sztuki

4 łyżki

100 mililitrów

0.25 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przepiórki rozmroź, umyj i osusz. Oprósz solą i pieprzem ze wszystkich stron. Do środka każdej przepiórki włóż zwinięty plaster szynki i listek szałwii.

Krok 2

Na patelni lub w naczyniu żaroodpornym rozgrzej 2 łyżki oliwy. Przepiórki obsmaż ze wszystkich stron na złoto. Wyjmij je, wylej tłuszcz, po czym z powrotem włóż przepiórki na patelnię. Polej winem, przykryj i wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut w 210°C.

Krok 3

Po tym czasie wyjmij mięso i trzymaj je w cieple (np. w zgaszonym już piekarniku). Patelnię z sosem postaw na ogniu, dodaj bulionetkę i gotuj, aż sos nieco się zredukuje.

Krok 4

Przepiórki układaj na ogrzanych talerzach, polewaj sosem i szybciutko podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Przepiórki pieczone z szynką i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Przepiórki pieczone z szynką i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Przepiórki pieczone z szynką i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Przepiórki pieczone z szynką i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Przepiórki pieczone z szynką i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Przepiórki pieczone z szynką i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Przepiórki pieczone z szynką i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Przepiórki pieczone z szynką i szałwią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sałatka meksykańska
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej