Przepiórki pieczone z szynką i szałwią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Przepiórki pieczone z szynką i szałwią

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

4 sztuki

0.25 sztuki

100 mililitrów

4 plastry

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przepiórki rozmroź, umyj i osusz. Oprósz solą i pieprzem ze wszystkich stron. Do środka każdej przepiórki włóż zwinięty plaster szynki i listek szałwii.

Krok 2

Na patelni lub w naczyniu żaroodpornym rozgrzej 2 łyżki oliwy. Przepiórki obsmaż ze wszystkich stron na złoto. Wyjmij je, wylej tłuszcz, po czym z powrotem włóż przepiórki na patelnię. Polej winem, przykryj i wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut w 210°C.

Krok 3

Po tym czasie wyjmij mięso i trzymaj je w cieple (np. w zgaszonym już piekarniku). Patelnię z sosem postaw na ogniu, dodaj bulionetkę i gotuj, aż sos nieco się zredukuje.

Krok 4

Przepiórki układaj na ogrzanych talerzach, polewaj sosem i szybciutko podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Przepiórki pieczone z szynką i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Przepiórki pieczone z szynką i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Przepiórki pieczone z szynką i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Przepiórki pieczone z szynką i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Przepiórki pieczone z szynką i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Przepiórki pieczone z szynką i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Przepiórki pieczone z szynką i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Przepiórki pieczone z szynką i szałwią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej