
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
30 dekagramów
3 sztuki
1 szczypta
125 gramów
50 dekagramów
10 plastrów
4 łyżki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj jajka na twardo i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj w drobną kostkę, a pieczarki w plastry.
Krok 2
Rozgrzej masło* i podsmaż cebulę oraz pieczarki. Szynkę pokrój na kawałki.
Krok 3
Topione serki rozetrzyj z masłem, dodaj pieczarki z cebulą, jajka i szynkę oraz natkę pietruszki. Wymieszaj starannie i dopraw masę.
Krok 4
Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W garnku zagotuj wodę, a kiedy zacznie wrzeć wrzuć do niej ser i od razu zdejmij z gazu. Gdy ser stanie się plastyczny, lekko go osusz i rozwałkuj na placek grubości 0,5 cm.
Krok 5
Placek posmaruj farszem pieczarkowym, zwiń w roladę i odłóż na 2 dni do lodówki. Podawaj mocno schłodzone jako przekąskę lub dodatek do kanapek. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Świeże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.
Czytaj więcejBób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!
Czytaj więcej