PRZEPISY.PL

Rolada serowa

  • 30
  • 8
  • Średnie
  • 0
7
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • cebula1 szt
  • pieprz1 szczypta
  • pieczarki30 dkg
  • jajko3 szt
  • sól1 szczypta
  • masło125 g
  • ser gouda50 dkg
  • wędlina10 plastrów
  • natka pietruszki posiekana4 łyżki
    • Krok 1

      Ugotuj jajka na twardo i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj w drobną kostkę, a pieczarki w plastry.
    • Krok 2

      Rozgrzej masło* i podsmaż cebulę oraz pieczarki. Szynkę pokrój na kawałki.
    • Krok 3

      Topione serki rozetrzyj z masłem, dodaj pieczarki z cebulą, jajka i szynkę oraz natkę pietruszki. Wymieszaj starannie i dopraw masę.
    • Krok 4

      Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W garnku zagotuj wodę, a kiedy zacznie wrzeć wrzuć do niej ser i od razu zdejmij z gazu. Gdy ser stanie się plastyczny, lekko go osusz i rozwałkuj na placek grubości 0,5 cm.
    • Krok 5

      Placek posmaruj farszem pieczarkowym, zwiń w roladę i odłóż na 2 dni do lodówki. Podawaj mocno schłodzone jako przekąskę lub dodatek do kanapek. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

    Komentarze (0)

    Podobne przepisy:

    96
    osób dodało do Mniamlisty
    30''
    4
    Łatwe
    75
    osób dodało do Mniamlisty
    30''
    2
    Łatwe
    40
    osób dodało do Mniamlisty
    30''
    4
    Łatwe
    8
    osób dodało do Mniamlisty
    15''
    1
    Łatwe