Rolada serowa z warzywami – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rolada serowa

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

30 dekagramów

3 sztuki

1 szczypta

125 gramów

50 dekagramów

10 plastrów

4 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj jajka na twardo i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj w drobną kostkę, a pieczarki w plastry.

Krok 2

Rozgrzej masło* i podsmaż cebulę oraz pieczarki. Szynkę pokrój na kawałki.

Krok 3

Topione serki rozetrzyj z masłem, dodaj pieczarki z cebulą, jajka i szynkę oraz natkę pietruszki. Wymieszaj starannie i dopraw masę.

Krok 4

Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W garnku zagotuj wodę, a kiedy zacznie wrzeć wrzuć do niej ser i od razu zdejmij z gazu. Gdy ser stanie się plastyczny, lekko go osusz i rozwałkuj na placek grubości 0,5 cm.

Krok 5

Placek posmaruj farszem pieczarkowym, zwiń w roladę i odłóż na 2 dni do lodówki. Podawaj mocno schłodzone jako przekąskę lub dodatek do kanapek. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rolada serowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej