Zapiekany ryż z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

405 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

151 osób wydrukowało

Pobierz pdf

163 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

1 litr

2 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

0

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść kostki Knorr w 1 litrze wrzątku, zagotuj. Wrzuć do bulionu ryż i gotuj 10 minut. Odcedź ryż, następnie przełóż z woreczków do żaroodpornego naczynia.

Krok 2

Pokrój w paski marchew, selera, pora i pietruszkę. Posiekaj drobno czosnek. Pokrój cebulę w kostkę.

Krok 3

Pokrój mięso w plastry, rozbij lekko tłuczkiem i podsmaż na rozgrzanej oliwie.

Krok 4

Dodaj czosnek i cebulę, smaż 1 minutę. Dodaj resztę warzyw i smaż 5 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Krok 5

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Zalej ryż bulionem, wyłóż na wierzch mięso z warzywami i piecz 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekany ryż z warzywamiZapiekany ryż z warzywami

Zapiekany ryż to popularna forma dania z piekarnika, którą możesz przygotować w wielu wersjach. Wypróbuj, jak dobrze będzie smakować z dodatkiem warzyw i piersi z kurczaka. Do przyrządzenia dania użyj ciemnego ryżu, który ma bardziej wyrazisty smak niż biały, sprawdzi się także ryż typu paraboiled. Dodaj warzywa korzeniowe: marchewkę, selera i pietruszkę. Pokrój je w cienkie paski, a następnie podsmaż na patelni razem z mięsem, wcześniej pokrojonym na kawałki i lekko rozbitym. Dzięki temu szybko zmiękną, a czas pieczenia ryżu się skróci. Składniki układaj warstwowo w naczyniu żaroodpornym, rozpoczynając od ryżu zalanego bulionem. Na górę wyłóż mięso z warzywami. Podawaj na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu, najlepiej przyozdobione natką pietruszki lub liśćmi bazylii. Smak dania bardzo łatwo urozmaicić, dołączając do włoszczyzny także inne warzywa, np. zielony groszek. Koniecznie przygotuj przy najbliższej okazji smaczny zapiekany ryż z warzywami. Serwuj go z surówką, przyrządzoną np. na bazie kapusty pekińskiej.