Zapiekany ryż z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekany ryż z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

407 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

165 osób wydrukowało

Pobierz pdf

193 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 litr

2 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść kostki Knorr w 1 litrze wrzątku, zagotuj. Wrzuć do bulionu ryż i gotuj 10 minut. Odcedź ryż, następnie przełóż z woreczków do żaroodpornego naczynia.

Krok 2

Pokrój w paski marchew, selera, pora i pietruszkę. Posiekaj drobno czosnek. Pokrój cebulę w kostkę.

Krok 3

Pokrój mięso w plastry, rozbij lekko tłuczkiem i podsmaż na rozgrzanej oliwie.

Krok 4

Dodaj czosnek i cebulę, smaż 1 minutę. Dodaj resztę warzyw i smaż 5 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Krok 5

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Zalej ryż bulionem, wyłóż na wierzch mięso z warzywami i piecz 20 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekany ryż z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekany ryż z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekany ryż z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekany ryż z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekany ryż z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekany ryż z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekany ryż z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekany ryż z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekany ryż z warzywamiZapiekany ryż z warzywami

Zapiekany ryż to popularna forma dania z piekarnika, którą możesz przygotować w wielu wersjach. Wypróbuj, jak dobrze będzie smakować z dodatkiem warzyw i piersi z kurczaka. Do przyrządzenia dania użyj ciemnego ryżu, który ma bardziej wyrazisty smak niż biały, sprawdzi się także ryż typu paraboiled. Dodaj warzywa korzeniowe: marchewkę, selera i pietruszkę. Pokrój je w cienkie paski, a następnie podsmaż na patelni razem z mięsem, wcześniej pokrojonym na kawałki i lekko rozbitym. Dzięki temu szybko zmiękną, a czas pieczenia ryżu się skróci. Składniki układaj warstwowo w naczyniu żaroodpornym, rozpoczynając od ryżu zalanego bulionem. Na górę wyłóż mięso z warzywami. Podawaj na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu, najlepiej przyozdobione natką pietruszki lub liśćmi bazylii. Smak dania bardzo łatwo urozmaicić, dołączając do włoszczyzny także inne warzywa, np. zielony groszek. Koniecznie przygotuj przy najbliższej okazji smaczny zapiekany ryż z warzywami. Serwuj go z surówką, przyrządzoną np. na bazie kapusty pekińskiej.