Zapiekanka z mielonego mięsa wieprzowego
średnie
0 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżeczka
2 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
0.5 kilograma
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso mielone wymieszaj z żółtkiem i musztardą.
Krok 2
Cebulę posiekaj, a oliwki przekrój na połowy. Dodaj do mięsa. Przypraw oregano, solą i pieprzem. Wymieszaj.
Krok 3
W natłuszczonym żaroodpornym naczyniu wyłóż masę i piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 4
Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w grube słupki. następnie usmaż na oleju i posól.
Krok 5
Upieczone mięso pokrój na porcje. Podawaj z ziemniakami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej