Zapiekanka z indykiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z indykiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

null szczypt

null szczypt

null szczypt

4 łyżki

140 gramów

2 łyżki

1 łyżeczka

2 sztuki

350 gramów

200 gramów

0.5 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrojone w kostkę, oprószone solą i pieprzem mięso podsmaż na gorącym oleju

Krok 2

Z mąki i 2 łyżek masła zrób zasmażkę, wlej mleko, gotuj do momentu zgęstnienia.

Krok 3

Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Krok 4

Posiekany czosnek zeszklij na łyżce masła, dodaj posiekaną natkę i marchewkę, smaż około 10 minut. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Krok 5

Makaron ugotuj według przepisu.

Krok 6

Do żaroodpornego naczynia posmarowanego masłem włóż połowę makaronu, na to mięso, marchewkę, polej połową sosu.

Krok 7

Połóż resztę makaronu polej resztą sosu, posyp startym serem żółtym. Piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z indykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z indykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z indykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z indykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z indykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z indykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z indykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z indykiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
7 osób ogląda przepis:
Smażony makaron
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej