
Składniki
3 łyżki
null szczypt
null szczypt
null szczypt
4 łyżki
140 gramów
2 łyżki
1 łyżeczka
2 sztuki
350 gramów
200 gramów
0.5 opakowania
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrojone w kostkę, oprószone solą i pieprzem mięso podsmaż na gorącym oleju
Krok 2
Z mąki i 2 łyżek masła zrób zasmażkę, wlej mleko, gotuj do momentu zgęstnienia.
Krok 3
Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Krok 4
Posiekany czosnek zeszklij na łyżce masła, dodaj posiekaną natkę i marchewkę, smaż około 10 minut. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Krok 5
Makaron ugotuj według przepisu.
Krok 6
Do żaroodpornego naczynia posmarowanego masłem włóż połowę makaronu, na to mięso, marchewkę, polej połową sosu.
Krok 7
Połóż resztę makaronu polej resztą sosu, posyp startym serem żółtym. Piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej