Zapiekanka z indykiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z indykiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

3

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

null szczypt

null szczypt

null szczypt

4 łyżki

140 gramów

2 łyżki

1 łyżeczka

2 sztuki

350 gramów

200 gramów

0.5 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrojone w kostkę, oprószone solą i pieprzem mięso podsmaż na gorącym oleju

Krok 2

Z mąki i 2 łyżek masła zrób zasmażkę, wlej mleko, gotuj do momentu zgęstnienia.

Krok 3

Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Krok 4

Posiekany czosnek zeszklij na łyżce masła, dodaj posiekaną natkę i marchewkę, smaż około 10 minut. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Krok 5

Makaron ugotuj według przepisu.

Krok 6

Do żaroodpornego naczynia posmarowanego masłem włóż połowę makaronu, na to mięso, marchewkę, polej połową sosu.

Krok 7

Połóż resztę makaronu polej resztą sosu, posyp startym serem żółtym. Piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z indykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z indykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z indykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z indykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z indykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z indykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z indykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z indykiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej