Ratatuj z soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ratatuj z soczewicą

Autor: Aneta Klimecka

ratingratingratingratingrating

4

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

1 opakowanie

4 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

4 łyżki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa umyj i osusz. Bakłażana pokrój na plasterki, posyp solą i odstaw na kwadrans. Następnie plastry bakłażana opłucz z soli i osusz. Paprykę, cukinię i bakłażana pokrój w drobną kostkę.

Krok 2

Na łyżce oliwy z oliwek podsmaż posiekaną cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Gdy zacznie pachnieć dodaj bakłażana i 2 łyżki oliwy z oliwek.

Krok 3

Gdy bakłażan będzie już miękki dodaj paprykę z cukinią, duś kolejne 10 minut.

Krok 4

Następnie dodaj krojone pomidory z puszki i duś 5 minut.

Krok 5

Dodaj do warzyw na patelnie 1/2 puszki osączonej soczewicy, całość przypraw mini kostkami czosnek i pietruszka Knorr, oregano, suszonymi pomidorami, pieprzem i duś jeszcze 2 minuty.

Krok 6

Danie posyp posiekaną natką.

Aneta Klimecka

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ratatuj z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ratatuj z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ratatuj z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ratatuj z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ratatuj z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ratatuj z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ratatuj z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ratatuj z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej