Ratatuj z soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ratatuj z soczewicą

Autor: Aneta Klimecka

ratingratingratingratingrating

4

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

39 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

1 opakowanie

4 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

4 łyżki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa umyj i osusz. Bakłażana pokrój na plasterki, posyp solą i odstaw na kwadrans. Następnie plastry bakłażana opłucz z soli i osusz. Paprykę, cukinię i bakłażana pokrój w drobną kostkę.

Krok 2

Na łyżce oliwy z oliwek podsmaż posiekaną cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Gdy zacznie pachnieć dodaj bakłażana i 2 łyżki oliwy z oliwek.

Krok 3

Gdy bakłażan będzie już miękki dodaj paprykę z cukinią, duś kolejne 10 minut.

Krok 4

Następnie dodaj krojone pomidory z puszki i duś 5 minut.

Krok 5

Dodaj do warzyw na patelnie 1/2 puszki osączonej soczewicy, całość przypraw mini kostkami czosnek i pietruszka Knorr, oregano, suszonymi pomidorami, pieprzem i duś jeszcze 2 minuty.

Krok 6

Danie posyp posiekaną natką.

Aneta Klimecka

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ratatuj z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ratatuj z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ratatuj z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ratatuj z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ratatuj z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ratatuj z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ratatuj z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
12 osób ogląda przepis:
Baba ziemniaczana
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej