Ratatuj z soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl

Ratatuj z soczewicą

Autor: Aneta Klimecka

ratingratingratingratingrating

4

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

39 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

1 opakowanie

4 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

4 łyżki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa umyj i osusz. Bakłażana pokrój na plasterki, posyp solą i odstaw na kwadrans. Następnie plastry bakłażana opłucz z soli i osusz. Paprykę, cukinię i bakłażana pokrój w drobną kostkę.

Krok 2

Na łyżce oliwy z oliwek podsmaż posiekaną cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Gdy zacznie pachnieć dodaj bakłażana i 2 łyżki oliwy z oliwek.

Krok 3

Gdy bakłażan będzie już miękki dodaj paprykę z cukinią, duś kolejne 10 minut.

Krok 4

Następnie dodaj krojone pomidory z puszki i duś 5 minut.

Krok 5

Dodaj do warzyw na patelnie 1/2 puszki osączonej soczewicy, całość przypraw mini kostkami czosnek i pietruszka Knorr, oregano, suszonymi pomidorami, pieprzem i duś jeszcze 2 minuty.

Krok 6

Danie posyp posiekaną natką.

Aneta Klimecka

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ratatuj z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ratatuj z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ratatuj z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ratatuj z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ratatuj z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ratatuj z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ratatuj z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej