Pikantny pieczony kurczak

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

187 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

84 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

149 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

25 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1.25 szklanki

3 łyżki

2 łyżki

0.3 szklanki

1 szklanka

0.25 szklanki

2 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka umyj i przekrój na pół. Do maślanki dodaj sos chili, musztardę, roztarty czosnek, posiekaną cebulę oraz przyprawę Knorr. Do tak przygotowanej marynaty włóż kurczaka, wymieszaj i odstaw na co najmniej 3 godziny. Kurczaka odwracaj co jakiś czas.

Pikantny pieczony kurczak - Krok 1

Krok 2

Bułkę tartą wymieszaj ze startym parmezanem, mąką, rozpuszczonym miękkim masłem, tymiankiem, pieprzem cayenne i papryką.

Pikantny pieczony kurczak - Krok 2

Krok 3

Kurczaka wyjmij z marynaty i obtaczaj w bułce z serem. Po obtoczeniu zostaw go na 30 minut, a następnie włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 50 minut na ruszcie.

Pikantny pieczony kurczak - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantny pieczony kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantny pieczony kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantny pieczony kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantny pieczony kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantny pieczony kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantny pieczony kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantny pieczony kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantny pieczony kurczakPikantny pieczony kurczak

Mięso z kurczaka samo w sobie nie ma zbyt ciekawego smaku. Aby dania z jego udziałem wyróżniały się na tle innych, trzeba zastosować odpowiednie przyprawy i marynaty. Pikantny smak drobiu uzyskasz dodając sosu chili, czosnku, winnej musztardy Dijon i – co ciekawe –maślanki, która połączy całość oraz nieco zneutralizuje ostre smaki. Drugi etap przyprawiania mięsa polega na stworzeniu panierki idealnej – z bułki tartej, mąki, masła, sera żółtego (najlepiej startego parmezanu) i przypraw. Dzięki tym zabiegom, kurczak po upieczeniu będzie chrupiący i bardzo wyrazisty. Osoby nie do końca przekonane do pikantnej kuchni powinny zmniejszyć ilość chili dodawanego do marynaty. Z piekielnym kurczakiem bowiem nie ma żartów. Jeśli danie wyjdzie za ostre, nie przejmuj się. Zawsze możesz złagodzić jego smak dzięki śmietanowemu lub czosnkowemu sosowi.