Składniki
1 sztuka
25 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1.25 szklanki
3 łyżki
2 łyżki
0.3 szklanki
1 szklanka
0.25 szklanki
2 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka umyj i przekrój na pół. Do maślanki dodaj sos chili, musztardę, roztarty czosnek, posiekaną cebulę oraz przyprawę Knorr. Do tak przygotowanej marynaty włóż kurczaka, wymieszaj i odstaw na co najmniej 3 godziny. Kurczaka odwracaj co jakiś czas.
Krok 2
Bułkę tartą wymieszaj ze startym parmezanem, mąką, rozpuszczonym miękkim masłem, tymiankiem, pieprzem cayenne i papryką.
Krok 3
Kurczaka wyjmij z marynaty i obtaczaj w bułce z serem. Po obtoczeniu zostaw go na 30 minut, a następnie włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 50 minut na ruszcie.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuJeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pikantny pieczony kurczak
Mięso z kurczaka samo w sobie nie ma zbyt ciekawego smaku. Aby dania z jego udziałem wyróżniały się na tle innych, trzeba zastosować odpowiednie przyprawy i marynaty. Pikantny smak drobiu uzyskasz dodając sosu chili, czosnku, winnej musztardy Dijon i – co ciekawe –maślanki, która połączy całość oraz nieco zneutralizuje ostre smaki. Drugi etap przyprawiania mięsa polega na stworzeniu panierki idealnej – z bułki tartej, mąki, masła, sera żółtego (najlepiej startego parmezanu) i przypraw. Dzięki tym zabiegom, kurczak po upieczeniu będzie chrupiący i bardzo wyrazisty. Osoby nie do końca przekonane do pikantnej kuchni powinny zmniejszyć ilość chili dodawanego do marynaty. Z piekielnym kurczakiem bowiem nie ma żartów. Jeśli danie wyjdzie za ostre, nie przejmuj się. Zawsze możesz złagodzić jego smak dzięki śmietanowemu lub czosnkowemu sosowi.