
Składniki
2 sztuki
100 gramów
2 sztuki
200 gramów
100 gramów
400 gramów
2 łyżki
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oddziel mięso z udek kurczaka i pokrój w małe kawałki. Selera naciowego obierz usuwając włókna, pokrój w drobną kostkę lub plastry. Sparz we wrzącej wodzie przez 30 – 40 sekund.
Krok 2
Wszystkie składniki połącz ze sobą mieszając delikatnie z majonezem.
Dobra rada:
Posiekany pęczek natki kolendry idealnie wkomponuje się w charakter sałatki podkreślając smak pozostałych składników.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z wędzonym kurczakiem
Sałatka z wędzonym kurczakiem to kompozycja niebanalna, ponieważ łączy w sobie charakterystyczny, dymny zapach wędzonego mięsa ze słodkimi owocami. Wykorzystaj do jej przygotowania winogrona białe lub czerwone bez pestek. Będą one świetnie komponować się ze smakiem mandarynek obranych z włókien lub gotowych z puszki w słodkiej zalewie. Dla kontrastu, do dania dodaj także mieszankę orzechów. Sięgnij przede wszystkim po orzechy laskowe, które możesz połączyć z włoskimi lub płatkami migdałów. W sałatce smaczny okaże się także seler naciowy pokrojony na mniejsze kawałki. Mięso – udka lub pierś z kurczaka, kup wędzone i sparz je wrzącą wodą (dzięki temu stanie się miękkie). Możesz zastąpić je wariantem grillowanym. Warto wtedy pierś zamarynować w słodkiej papryce lub natrzeć czosnkiem. Aromatu nada potrawie świeżo posiekana kolendra lub inne zioła, np. bazylia i oregano. Na koniec sałatkę wymieszaj z majonezem lub jogurtem naturalnym. Warto podkreślić jej ostrość także łyżeczką musztardy. Sprawdź listę potrzebnych składników i przyrządź tę sałatkę.