Sałatka z wędzonym kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z wędzonym kurczakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

heart
70 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

177 osób wydrukowało

Pobierz pdf

260 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

100 gramów

2 sztuki

200 gramów

100 gramów

400 gramów

2 łyżki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddziel mięso z udek kurczaka i pokrój w małe kawałki. Selera naciowego obierz usuwając włókna, pokrój w drobną kostkę lub plastry. Sparz we wrzącej wodzie przez 30 – 40 sekund.

Sałatka z wędzonym kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Wszystkie składniki połącz ze sobą mieszając delikatnie z majonezem.

Sałatka z wędzonym kurczakiem - Krok 2
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Posiekany pęczek natki kolendry idealnie wkomponuje się w charakter sałatki podkreślając smak pozostałych składników.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z wędzonym kurczakiemSałatka z wędzonym kurczakiem

Sałatka z wędzonym kurczakiem to kompozycja niebanalna, ponieważ łączy w sobie charakterystyczny, dymny zapach wędzonego mięsa ze słodkimi owocami. Wykorzystaj do jej przygotowania winogrona białe lub czerwone bez pestek. Będą one świetnie komponować się ze smakiem mandarynek obranych z włókien lub gotowych z puszki w słodkiej zalewie. Dla kontrastu, do dania dodaj także mieszankę orzechów. Sięgnij przede wszystkim po orzechy laskowe, które możesz połączyć z włoskimi lub płatkami migdałów. W sałatce smaczny okaże się także seler naciowy pokrojony na mniejsze kawałki. Mięso – udka lub pierś z kurczaka, kup wędzone i sparz je wrzącą wodą (dzięki temu stanie się miękkie). Możesz zastąpić je wariantem grillowanym. Warto wtedy pierś zamarynować w słodkiej papryce lub natrzeć czosnkiem. Aromatu nada potrawie świeżo posiekana kolendra lub inne zioła, np. bazylia i oregano. Na koniec sałatkę wymieszaj z majonezem lub jogurtem naturalnym. Warto podkreślić jej ostrość także łyżeczką musztardy. Sprawdź listę potrzebnych składników i przyrządź tę sałatkę.