Sałatka z wędzonym kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z wędzonym kurczakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

heart
70 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

178 osób wydrukowało

Pobierz pdf

266 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

100 gramów

2 sztuki

200 gramów

100 gramów

400 gramów

2 łyżki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddziel mięso z udek kurczaka i pokrój w małe kawałki. Selera naciowego obierz usuwając włókna, pokrój w drobną kostkę lub plastry. Sparz we wrzącej wodzie przez 30 – 40 sekund.

Sałatka z wędzonym kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Wszystkie składniki połącz ze sobą mieszając delikatnie z majonezem.

Sałatka z wędzonym kurczakiem - Krok 2
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Posiekany pęczek natki kolendry idealnie wkomponuje się w charakter sałatki podkreślając smak pozostałych składników.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z wędzonym kurczakiemSałatka z wędzonym kurczakiem

Sałatka z wędzonym kurczakiem to kompozycja niebanalna, ponieważ łączy w sobie charakterystyczny, dymny zapach wędzonego mięsa ze słodkimi owocami. Wykorzystaj do jej przygotowania winogrona białe lub czerwone bez pestek. Będą one świetnie komponować się ze smakiem mandarynek obranych z włókien lub gotowych z puszki w słodkiej zalewie. Dla kontrastu, do dania dodaj także mieszankę orzechów. Sięgnij przede wszystkim po orzechy laskowe, które możesz połączyć z włoskimi lub płatkami migdałów. W sałatce smaczny okaże się także seler naciowy pokrojony na mniejsze kawałki. Mięso – udka lub pierś z kurczaka, kup wędzone i sparz je wrzącą wodą (dzięki temu stanie się miękkie). Możesz zastąpić je wariantem grillowanym. Warto wtedy pierś zamarynować w słodkiej papryce lub natrzeć czosnkiem. Aromatu nada potrawie świeżo posiekana kolendra lub inne zioła, np. bazylia i oregano. Na koniec sałatkę wymieszaj z majonezem lub jogurtem naturalnym. Warto podkreślić jej ostrość także łyżeczką musztardy. Sprawdź listę potrzebnych składników i przyrządź tę sałatkę.