Sałatka z wędzonym kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z wędzonym kurczakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

heart
70 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

178 osób wydrukowało

Pobierz pdf

266 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

100 gramów

2 sztuki

200 gramów

100 gramów

400 gramów

2 łyżki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddziel mięso z udek kurczaka i pokrój w małe kawałki. Selera naciowego obierz usuwając włókna, pokrój w drobną kostkę lub plastry. Sparz we wrzącej wodzie przez 30 – 40 sekund.

Sałatka z wędzonym kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Wszystkie składniki połącz ze sobą mieszając delikatnie z majonezem.

Sałatka z wędzonym kurczakiem - Krok 2
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Posiekany pęczek natki kolendry idealnie wkomponuje się w charakter sałatki podkreślając smak pozostałych składników.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z wędzonym kurczakiemSałatka z wędzonym kurczakiem

Sałatka z wędzonym kurczakiem to kompozycja niebanalna, ponieważ łączy w sobie charakterystyczny, dymny zapach wędzonego mięsa ze słodkimi owocami. Wykorzystaj do jej przygotowania winogrona białe lub czerwone bez pestek. Będą one świetnie komponować się ze smakiem mandarynek obranych z włókien lub gotowych z puszki w słodkiej zalewie. Dla kontrastu, do dania dodaj także mieszankę orzechów. Sięgnij przede wszystkim po orzechy laskowe, które możesz połączyć z włoskimi lub płatkami migdałów. W sałatce smaczny okaże się także seler naciowy pokrojony na mniejsze kawałki. Mięso – udka lub pierś z kurczaka, kup wędzone i sparz je wrzącą wodą (dzięki temu stanie się miękkie). Możesz zastąpić je wariantem grillowanym. Warto wtedy pierś zamarynować w słodkiej papryce lub natrzeć czosnkiem. Aromatu nada potrawie świeżo posiekana kolendra lub inne zioła, np. bazylia i oregano. Na koniec sałatkę wymieszaj z majonezem lub jogurtem naturalnym. Warto podkreślić jej ostrość także łyżeczką musztardy. Sprawdź listę potrzebnych składników i przyrządź tę sałatkę.