
Składniki
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
2 łyżki
1 opakowanie
2 plastry
1 sztuka
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Boczek pokrój w cienkie paski i podsmaż w rondlu, aż będzie bardzo chrupiący. Następnie przełóż na talerz.

Krok 2
Na tłuszczu po boczku podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Gdy się zrumienią, wlej litr wody.

Krok 3
Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do wody. Dodaj również kostkę Knorr i gotuj, aż ziemniaki zmiękną.

Krok 4
Po tym czasie dodaj śmietanę i całość zmiksuj.

Krok 5
Gotową zupę przelej do porcelanowego lub ceramicznego naczynia. Posyp ją boczkiem.

Krok 6
Brzegi ciasta posmaruj żółtkiem i szczelnie przykryj naczynie z zupą.

Krok 7
Wierzch ciasta również posmaruj żółtkiem, a następnie wstaw naczynie do nagrzanego do 220 °C piekarnika. Piecz do momentu, gdy ciasto będzie wyrośnięte i zmieni kolor na złoty, czyli około 10 minut.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcej