Zapiekany kociołek ziemniaczany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekany kociołek ziemniaczany

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

201 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

1 opakowanie

2 plastry

1 sztuka

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek pokrój w cienkie paski i podsmaż w rondlu, aż będzie bardzo chrupiący. Następnie przełóż na talerz.

Zapiekany kociołek ziemniaczany  - Krok 1

Krok 2

Na tłuszczu po boczku podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Gdy się zrumienią, wlej litr wody.

Zapiekany kociołek ziemniaczany  - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do wody. Dodaj również kostkę Knorr i gotuj, aż ziemniaki zmiękną.

Zapiekany kociołek ziemniaczany  - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie dodaj śmietanę i całość zmiksuj.

Zapiekany kociołek ziemniaczany  - Krok 4

Krok 5

Gotową zupę przelej do porcelanowego lub ceramicznego naczynia. Posyp ją boczkiem.

Zapiekany kociołek ziemniaczany  - Krok 5

Krok 6

Brzegi ciasta posmaruj żółtkiem i szczelnie przykryj naczynie z zupą.

Zapiekany kociołek ziemniaczany  - Krok 6

Krok 7

Wierzch ciasta również posmaruj żółtkiem, a następnie wstaw naczynie do nagrzanego do 220 °C piekarnika. Piecz do momentu, gdy ciasto będzie wyrośnięte i zmieni kolor na złoty, czyli około 10 minut.

Zapiekany kociołek ziemniaczany  - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekany kociołek ziemniaczany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekany kociołek ziemniaczany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekany kociołek ziemniaczany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekany kociołek ziemniaczany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekany kociołek ziemniaczany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekany kociołek ziemniaczany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekany kociołek ziemniaczany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekany kociołek ziemniaczany  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Chińskie wspomnienia
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej