Zapiekany kociołek ziemniaczany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekany kociołek ziemniaczany

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
206 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

47 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

1 opakowanie

2 plastry

1 sztuka

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek pokrój w cienkie paski i podsmaż w rondlu, aż będzie bardzo chrupiący. Następnie przełóż na talerz.

Zapiekany kociołek ziemniaczany  - Krok 1

Krok 2

Na tłuszczu po boczku podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Gdy się zrumienią, wlej litr wody.

Zapiekany kociołek ziemniaczany  - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do wody. Dodaj również kostkę Knorr i gotuj, aż ziemniaki zmiękną.

Zapiekany kociołek ziemniaczany  - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie dodaj śmietanę i całość zmiksuj.

Zapiekany kociołek ziemniaczany  - Krok 4

Krok 5

Gotową zupę przelej do porcelanowego lub ceramicznego naczynia. Posyp ją boczkiem.

Zapiekany kociołek ziemniaczany  - Krok 5

Krok 6

Brzegi ciasta posmaruj żółtkiem i szczelnie przykryj naczynie z zupą.

Zapiekany kociołek ziemniaczany  - Krok 6

Krok 7

Wierzch ciasta również posmaruj żółtkiem, a następnie wstaw naczynie do nagrzanego do 220 °C piekarnika. Piecz do momentu, gdy ciasto będzie wyrośnięte i zmieni kolor na złoty, czyli około 10 minut.

Zapiekany kociołek ziemniaczany  - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekany kociołek ziemniaczany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekany kociołek ziemniaczany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekany kociołek ziemniaczany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekany kociołek ziemniaczany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekany kociołek ziemniaczany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekany kociołek ziemniaczany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekany kociołek ziemniaczany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekany kociołek ziemniaczany  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekany kociołek ziemniaczany Zapiekany kociołek ziemniaczany

Boczek pokrój w cienkie paski i podsmaż w rondlu, aż będzie bardzo chrupiący. Następnie przełóż na talerz.