
Składniki
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
2 łyżki
1 opakowanie
2 plastry
1 sztuka
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Boczek pokrój w cienkie paski i podsmaż w rondlu, aż będzie bardzo chrupiący. Następnie przełóż na talerz.

Krok 2
Na tłuszczu po boczku podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Gdy się zrumienią, wlej litr wody.

Krok 3
Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do wody. Dodaj również kostkę Knorr i gotuj, aż ziemniaki zmiękną.

Krok 4
Po tym czasie dodaj śmietanę i całość zmiksuj.

Krok 5
Gotową zupę przelej do porcelanowego lub ceramicznego naczynia. Posyp ją boczkiem.

Krok 6
Brzegi ciasta posmaruj żółtkiem i szczelnie przykryj naczynie z zupą.

Krok 7
Wierzch ciasta również posmaruj żółtkiem, a następnie wstaw naczynie do nagrzanego do 220 °C piekarnika. Piecz do momentu, gdy ciasto będzie wyrośnięte i zmieni kolor na złoty, czyli około 10 minut.

Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej
































Zapiekany kociołek ziemniaczany

