
Składniki
60 gramów
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
400 gramów
1 sztuka
2 sztuki
5 sztuk
1 sztuka
1.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozpuść kostkę rosołową wołową Knorr w 1,5 litra wrzątku.

Krok 2
Boczek pokrój w kostkę, następnie smaż na oliwie z oliwek.

Krok 3
Selera, marchew cebulę oraz czosnek pokrój w kostkę.

Krok 4
Następnie zalej boczek przygotowanym bulionem i dodaj pokrojone warzywa.

Krok 5
Po 10 minutach gotowania dodaj pomidory z puszki oraz przyprawy i gotuj kolejne 10 minut.


Dobra rada:
Podawaj zupę z łyżką kwaśnej śmietany i czosnkowymi grzankami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa pomidorowa z boczkiem
Zupy pomidorowej chyba nikomu przedstawiać nie trzeba. Należy do kanonu polskich potraw, podawanych w każdym regionie kraju. Jeśli jednak szukacie sposobu na urozmaicenie smaku tej potrawy, doskonałym pomysłem jest pomidorowa na boczku, według naszego przepisu. Bogaty aromat zapewnia chudy boczek, seler naciowy, marchew, cebula, czosnek i oczywiście pomidory. Zwieńczeniem dania jest dopasowana kompozycja przypraw. Spróbujcie, a z pewnością pomidorówka z boczkiem będzie częstym gościem na waszych stołach.
Dla kogo?
Zupa pomidorowa na boczku jest propozycją dla każdego!
Na jaką okazję?
Pomidorowa z boczkiem to doskonały pomysł na uzupełnienie i urozmaicenie codziennego menu obiadowego.
Czy wiesz, że?
Zupa pomidorowa ma wiele odmian, spotykanych na całym świecie. Jedną z jej wersji jest hiszpańskie gazpacho, podawane na zimno. Najpopularniejsze jest gazpacho andaluz, przygotowywane ze świeżych, dojrzałych i miękkich pomidorów, połączonych z octem, oliwą, czosnkiem, papryką i zielonym ogórkiem.
Dla urozmaicenia:
Niezbędnym składnikiem zupy jest także łyżka kwaśnej śmietany i grzanki czosnkowe, które możesz przygotować samodzielnie.