
Składniki
60 gramów
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
400 gramów
1 sztuka
2 sztuki
5 sztuk
1 sztuka
1.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozpuść kostkę rosołową wołową Knorr w 1,5 litra wrzątku.

Krok 2
Boczek pokrój w kostkę, następnie smaż na oliwie z oliwek.

Krok 3
Selera, marchew cebulę oraz czosnek pokrój w kostkę.

Krok 4
Następnie zalej boczek przygotowanym bulionem i dodaj pokrojone warzywa.

Krok 5
Po 10 minutach gotowania dodaj pomidory z puszki oraz przyprawy i gotuj kolejne 10 minut.


Dobra rada:
Podawaj zupę z łyżką kwaśnej śmietany i czosnkowymi grzankami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa pomidorowa z boczkiem
Zupy pomidorowej chyba nikomu przedstawiać nie trzeba. Należy do kanonu polskich potraw, podawanych w każdym regionie kraju. Jeśli jednak szukacie sposobu na urozmaicenie smaku tej potrawy, doskonałym pomysłem jest pomidorowa na boczku, według naszego przepisu. Bogaty aromat zapewnia chudy boczek, seler naciowy, marchew, cebula, czosnek i oczywiście pomidory. Zwieńczeniem dania jest dopasowana kompozycja przypraw. Spróbujcie, a z pewnością pomidorówka z boczkiem będzie częstym gościem na waszych stołach.
Dla kogo?
Zupa pomidorowa na boczku jest propozycją dla każdego!
Na jaką okazję?
Pomidorowa z boczkiem to doskonały pomysł na uzupełnienie i urozmaicenie codziennego menu obiadowego.
Czy wiesz, że?
Zupa pomidorowa ma wiele odmian, spotykanych na całym świecie. Jedną z jej wersji jest hiszpańskie gazpacho, podawane na zimno. Najpopularniejsze jest gazpacho andaluz, przygotowywane ze świeżych, dojrzałych i miękkich pomidorów, połączonych z octem, oliwą, czosnkiem, papryką i zielonym ogórkiem.
Dla urozmaicenia:
Niezbędnym składnikiem zupy jest także łyżka kwaśnej śmietany i grzanki czosnkowe, które możesz przygotować samodzielnie.