Zupa pomidorowa z boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

179 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

108 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

60 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

400 gramów

1 sztuka

2 sztuki

5 sztuk

1 sztuka

1.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść kostki Bulionu cielęcego Knorr w 1,5 litra wrzątku.

Zupa pomidorowa z boczkiem - Krok 1

Krok 2

Boczek pokrój w kostkę, następnie smaż na oliwie z oliwek.

Zupa pomidorowa z boczkiem - Krok 2

Krok 3

Selera, marchew cebulę oraz czosnek pokrój w kostkę.

Zupa pomidorowa z boczkiem - Krok 3

Krok 4

Następnie zalej boczek przygotowanym bulionem i dodaj pokrojone warzywa.

Zupa pomidorowa z boczkiem - Krok 4

Krok 5

Po 10 minutach gotowania dodaj pomidory z puszki oraz przyprawy i gotuj kolejne 10 minut.

Zupa pomidorowa z boczkiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj zupę z łyżką kwaśnej śmietany i czosnkowymi grzankami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa pomidorowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa pomidorowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa pomidorowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa pomidorowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa pomidorowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa pomidorowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa pomidorowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa pomidorowa z boczkiemZupa pomidorowa z boczkiem

Zupy pomidorowej chyba nikomu przedstawiać nie trzeba. Należy do kanonu polskich potraw, podawanych w każdym regionie kraju. Jeśli jednak szukacie sposobu na urozmaicenie smaku tej potrawy, doskonałym pomysłem jest pomidorowa na boczku, według naszego przepisu. Bogaty aromat zapewnia chudy boczek, seler naciowy, marchew, cebula, czosnek i oczywiście pomidory. Zwieńczeniem dania jest dopasowana kompozycja przypraw. Spróbujcie, a z pewnością pomidorówka z boczkiem będzie częstym gościem na waszych stołach.

Dla kogo?

Zupa pomidorowa na boczku jest propozycją dla każdego!

Na jaką okazję?

Pomidorowa z boczkiem to doskonały pomysł na uzupełnienie i urozmaicenie codziennego menu obiadowego.

Czy wiesz, że?

Zupa pomidorowa ma wiele odmian, spotykanych na całym świecie. Jedną z jej wersji jest hiszpańskie gazpacho, podawane na zimno. Najpopularniejsze jest gazpacho andaluz, przygotowywane ze świeżych, dojrzałych i miękkich pomidorów, połączonych z octem, oliwą, czosnkiem, papryką i zielonym ogórkiem.

Dla urozmaicenia:

Niezbędnym składnikiem zupy jest także łyżka kwaśnej śmietany i grzanki czosnkowe, które możesz przygotować samodzielnie.