Włoska sałatka z mozzarellą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Włoska sałatka z mozzarellą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

29

heart
299 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

487 osób wydrukowało

Pobierz pdf

758 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

250 gramów

2 sztuki

4 łyżki

1 sztuka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sałatę umyj, porwij na mniejsze listki i przełóż do miski.

Włoska sałatka z mozzarellą  - Krok 1

Krok 2

Pomidorki cherry przekrój na pół, ser pokrój na mniejsze kawałki.

Włoska sałatka z mozzarellą  - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i sokiem z cytryny.

Włoska sałatka z mozzarellą  - Krok 3

Krok 4

Połącz wszystkie składniki. Sałatkę podawaj z pieczywem, posypaną kiełkami. Dodatkowo możesz dodać starty parmezan.

Włoska sałatka z mozzarellą  - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Kiełki lucerny możesz dodać nie tylko do kanapek, sałatek i dań wytrawnych, ale i… deserów! Wzbogacą również smak smoothies i koktajli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoska sałatka z mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoska sałatka z mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoska sałatka z mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoska sałatka z mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoska sałatka z mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoska sałatka z mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoska sałatka z mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoska sałatka z mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Carbonara ze szpinakiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoska sałatka z mozzarellą Włoska sałatka z mozzarellą

Pomidory i mozzarella to zgrany kulinarny duet. Jednak nawet idealne połączenia, warto czasem modyfikować. W tej sałatce najlepiej sprawdzą się pomidorki koktajlowe, charakteryzujące się drobnymi i słodkimi owocami. Dostępne są one zarówno w klasycznej, czerwonej wersji, jak i żółtej, pomarańczowej oraz purpurowo-brązowej. Sałatka włoska równie dobrze będzie jednak smakować z pomidorem zwyczajnym lub z malinowym. Kruchości potrawie nadadzą kiełki – zdecydować możesz się na kiełki lucerny, brokułu, rzodkiewki lub fasoli mung. Całość nie obejdzie się bez sosu na bazie oleju i sosu włoskiego do sałatek Knorr. Włoska sałatka z mozzarellą i kiełkami to świetny pomysł na lunch do pracy. Sprawdzi się również jako przekąska na spotkaniu z przyjaciółmi. Jej przygotowanie jest na tyle proste, że zajmie ci ono zaledwie kilka minut.