Włoska sałatka z mozzarellą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Włoska sałatka z mozzarellą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

29

heart
300 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

491 osób wydrukowało

Pobierz pdf

758 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

250 gramów

2 sztuki

4 łyżki

1 sztuka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sałatę umyj, porwij na mniejsze listki i przełóż do miski.

Włoska sałatka z mozzarellą  - Krok 1

Krok 2

Pomidorki cherry przekrój na pół, ser pokrój na mniejsze kawałki.

Włoska sałatka z mozzarellą  - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i sokiem z cytryny.

Włoska sałatka z mozzarellą  - Krok 3

Krok 4

Połącz wszystkie składniki. Sałatkę podawaj z pieczywem, posypaną kiełkami. Dodatkowo możesz dodać starty parmezan.

Włoska sałatka z mozzarellą  - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Kiełki lucerny możesz dodać nie tylko do kanapek, sałatek i dań wytrawnych, ale i… deserów! Wzbogacą również smak smoothies i koktajli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoska sałatka z mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoska sałatka z mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoska sałatka z mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoska sałatka z mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoska sałatka z mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoska sałatka z mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoska sałatka z mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoska sałatka z mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoska sałatka z mozzarellą Włoska sałatka z mozzarellą

Pomidory i mozzarella to zgrany kulinarny duet. Jednak nawet idealne połączenia, warto czasem modyfikować. W tej sałatce najlepiej sprawdzą się pomidorki koktajlowe, charakteryzujące się drobnymi i słodkimi owocami. Dostępne są one zarówno w klasycznej, czerwonej wersji, jak i żółtej, pomarańczowej oraz purpurowo-brązowej. Sałatka włoska równie dobrze będzie jednak smakować z pomidorem zwyczajnym lub z malinowym. Kruchości potrawie nadadzą kiełki – zdecydować możesz się na kiełki lucerny, brokułu, rzodkiewki lub fasoli mung. Całość nie obejdzie się bez sosu na bazie oleju i sosu włoskiego do sałatek Knorr. Włoska sałatka z mozzarellą i kiełkami to świetny pomysł na lunch do pracy. Sprawdzi się również jako przekąska na spotkaniu z przyjaciółmi. Jej przygotowanie jest na tyle proste, że zajmie ci ono zaledwie kilka minut.