Szaszłyki w marynacie orzechowej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki w marynacie orzechowej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
127 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

82 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

124 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

100 gramów

4 łyżki

2 łyżki

50 gramów

100 gramów

3 sztuki

400 mililitrów

2 sztuki

2 szczypty

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Orzechy zmiel w kielichu miksera, w misce połącz orzechy, przyprawę Knorr, musztardę i oliwę. Polędwiczki oczyść z błon i przerostów tłuszczu, pokrój w plastry o grubości 1 cm, wymieszaj w powstałej marynacie i odstaw na 3-4 godziny do lodówki.

Szaszłyki w marynacie orzechowej - Krok 1

Krok 2

Gruszki pokrój na cząstki, pokrusz ser pleśniowy, Cebulę pokrój w półplastereki. W rondelku rozgrzej miód, dodaj goździki, cynamon, cebule. Smaż wszystko razem, aż miód zacznie się karmelizować. Wlej wino i gotuj całość do zupełnego odparowania wina. Cebule odstaw do wystygnięcia.

Szaszłyki w marynacie orzechowej - Krok 2

Krok 3

Plastry mięsa ułóż pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej. Rozbij je na cienkie płaty, w środek nałóż łyżkę cebuli, pleśniowy ser i odrobinę rukoli. Zawiń brzegi mięsa, a całość ściśle zroluj. Powstałe zraziki ponakłuwaj razem z gruszką na patyki, po dwie sztuki.

Szaszłyki w marynacie orzechowej - Krok 3

Krok 4

Szaszłyki posmaruj z wierzchu pozostałą marynatą. Opiekaj je pod przykryciem na tackach aluminiowych na średnio rozgrzanym grillu przez około 20-30 minut. Obracaj mięso co jakiś czas. Polędwiczki mogą być delikatnie różowe w środku.

Szaszłyki w marynacie orzechowej - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Niebieski ser można zastąpić innym np. oscypkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki w marynacie orzechowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki w marynacie orzechowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki w marynacie orzechowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki w marynacie orzechowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki w marynacie orzechowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki w marynacie orzechowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki w marynacie orzechowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki w marynacie orzechowej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki w marynacie orzechowejSzaszłyki w marynacie orzechowej

Szaszłyki w marynacie orzechowej to jeden z wielu ciekawych sposobów na podanie mięsa z grilla. Ich podstawą jest mięso drobiowe, bogato urozmaicone różnymi dodatkami. Oprócz marynaty z orzechów włoskich i musztardy, znajdziesz w nich pyszne nadzienie z niebieskiego sera pleśniowego i karmelizowanej cebuli, smażonej z przyprawami korzennymi. Wyrazisty smak sera i słodycz cebuli przełamuje lekko kwaśna gruszka, a żywych kolorów dodają potrawie liście rukoli. Ser, gruszka i orzechy to połączenie popularne, ale jednocześnie wykwintne, dlatego tak przyrządzone szaszłyki są daniem, które sprawdzi się zarówno na uroczyste okazje, jak i weekendowe spotkania przy grillu. Kawałki kurczaka marynuj przez kilka godzin, aby nabrały orzechowego posmaku, a następnie rozbij je na cienkie płaty, nadziej serowym farszem, zawiń w roladki i nakłuwaj naprzemiennie z kawałkami owoców. Gotowe podawaj z grzankami i chrupiącą zieloną sałatą. Zainspiruj się naszym przepisem na grillowane szaszłyki z kurczaka i wypróbuj go przy najbliższej okazji.