
Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
2 sztuki
100 gramów
4 łyżki
2 łyżki
50 gramów
100 gramów
3 sztuki
400 mililitrów
2 sztuki
2 szczypty
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Orzechy zmiel w kielichu miksera, w misce połącz orzechy, przyprawę Knorr, musztardę i oliwę. Polędwiczki oczyść z błon i przerostów tłuszczu, pokrój w plastry o grubości 1 cm, wymieszaj w powstałej marynacie i odstaw na 3-4 godziny do lodówki.

Krok 2
Gruszki pokrój na cząstki, pokrusz ser pleśniowy, Cebulę pokrój w półplastereki. W rondelku rozgrzej miód, dodaj goździki, cynamon, cebule. Smaż wszystko razem, aż miód zacznie się karmelizować. Wlej wino i gotuj całość do zupełnego odparowania wina. Cebule odstaw do wystygnięcia.

Krok 3
Plastry mięsa ułóż pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej. Rozbij je na cienkie płaty, w środek nałóż łyżkę cebuli, pleśniowy ser i odrobinę rukoli. Zawiń brzegi mięsa, a całość ściśle zroluj. Powstałe zraziki ponakłuwaj razem z gruszką na patyki, po dwie sztuki.

Krok 4
Szaszłyki posmaruj z wierzchu pozostałą marynatą. Opiekaj je pod przykryciem na tackach aluminiowych na średnio rozgrzanym grillu przez około 20-30 minut. Obracaj mięso co jakiś czas. Polędwiczki mogą być delikatnie różowe w środku.


Dobra rada:
Niebieski ser można zastąpić innym np. oscypkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do karkówki z grilla Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki w marynacie orzechowej
Szaszłyki w marynacie orzechowej to jeden z wielu ciekawych sposobów na podanie mięsa z grilla. Ich podstawą jest mięso drobiowe, bogato urozmaicone różnymi dodatkami. Oprócz marynaty z orzechów włoskich i musztardy, znajdziesz w nich pyszne nadzienie z niebieskiego sera pleśniowego i karmelizowanej cebuli, smażonej z przyprawami korzennymi. Wyrazisty smak sera i słodycz cebuli przełamuje lekko kwaśna gruszka, a żywych kolorów dodają potrawie liście rukoli. Ser, gruszka i orzechy to połączenie popularne, ale jednocześnie wykwintne, dlatego tak przyrządzone szaszłyki są daniem, które sprawdzi się zarówno na uroczyste okazje, jak i weekendowe spotkania przy grillu. Kawałki kurczaka marynuj przez kilka godzin, aby nabrały orzechowego posmaku, a następnie rozbij je na cienkie płaty, nadziej serowym farszem, zawiń w roladki i nakłuwaj naprzemiennie z kawałkami owoców. Gotowe podawaj z grzankami i chrupiącą zieloną sałatą. Zainspiruj się naszym przepisem na grillowane szaszłyki z kurczaka i wypróbuj go przy najbliższej okazji.