Szaszłyki w marynacie orzechowej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

124 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

65 osób wydrukowało

Pobierz pdf

92 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

100 gramów

4 łyżki

2 łyżki

50 gramów

100 gramów

3 sztuki

400 mililitrów

2 sztuki

2 szczypty

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Orzechy zmiel w kielichu miksera, w misce połącz orzechy, przyprawę Knorr, musztardę i oliwę. Polędwiczki oczyść z błon i przerostów tłuszczu, pokrój w plastry o grubości 1 cm, wymieszaj w powstałej marynacie i odstaw na 3-4 godziny do lodówki.

Szaszłyki w marynacie orzechowej - Krok 1

Krok 2

Gruszki pokrój na cząstki, pokrusz ser pleśniowy, Cebulę pokrój w półplastereki. W rondelku rozgrzej miód, dodaj goździki, cynamon, cebule. Smaż wszystko razem, aż miód zacznie się karmelizować. Wlej wino i gotuj całość do zupełnego odparowania wina. Cebule odstaw do wystygnięcia.

Szaszłyki w marynacie orzechowej - Krok 2

Krok 3

Plastry mięsa ułóż pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej. Rozbij je na cienkie płaty, w środek nałóż łyżkę cebuli, pleśniowy ser i odrobinę rukoli. Zawiń brzegi mięsa, a całość ściśle zroluj. Powstałe zraziki ponakłuwaj razem z gruszką na patyki, po dwie sztuki.

Szaszłyki w marynacie orzechowej - Krok 3

Krok 4

Szaszłyki posmaruj z wierzchu pozostałą marynatą. Opiekaj je pod przykryciem na tackach aluminiowych na średnio rozgrzanym grillu przez około 20-30 minut. Obracaj mięso co jakiś czas. Polędwiczki mogą być delikatnie różowe w środku.

Szaszłyki w marynacie orzechowej - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Niebieski ser można zastąpić innym np. oscypkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki w marynacie orzechowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki w marynacie orzechowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki w marynacie orzechowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki w marynacie orzechowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki w marynacie orzechowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki w marynacie orzechowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki w marynacie orzechowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki w marynacie orzechowejSzaszłyki w marynacie orzechowej

Szaszłyki w marynacie orzechowej to jeden z wielu ciekawych sposobów na podanie mięsa z grilla. Ich podstawą jest mięso drobiowe, bogato urozmaicone różnymi dodatkami. Oprócz marynaty z orzechów włoskich i musztardy, znajdziesz w nich pyszne nadzienie z niebieskiego sera pleśniowego i karmelizowanej cebuli, smażonej z przyprawami korzennymi. Wyrazisty smak sera i słodycz cebuli przełamuje lekko kwaśna gruszka, a żywych kolorów dodają potrawie liście rukoli. Ser, gruszka i orzechy to połączenie popularne, ale jednocześnie wykwintne, dlatego tak przyrządzone szaszłyki są daniem, które sprawdzi się zarówno na uroczyste okazje, jak i weekendowe spotkania przy grillu. Kawałki kurczaka marynuj przez kilka godzin, aby nabrały orzechowego posmaku, a następnie rozbij je na cienkie płaty, nadziej serowym farszem, zawiń w roladki i nakłuwaj naprzemiennie z kawałkami owoców. Gotowe podawaj z grzankami i chrupiącą zieloną sałatą. Zainspiruj się naszym przepisem na grillowane szaszłyki z kurczaka i wypróbuj go przy najbliższej okazji.