Są uniwersalnym dodatkiem i uzupełnieniem apetycznych przystawek. Dzięki nim kanapki nabierają efektownego wyglądu. Jak wyhodować kiełki? Wystarczy słoik i odrobina cierpliwości.

Domowa hodowla kiełków

- Wybierz rodzaj kiełków: soi świetnie skomponują się z potrawami kuchni chińskiej, rzeżuchy i rzodkiewki mają pikantny smak i sprawdzą się na kanapkach, w sałatkach oraz jajecznicy. Wypróbuj również kiełki lucerny – są dość łagodne, więc wykorzystasz je do wielu dań.

- Skompletuj składniki: nasiona, słoik, gazę oraz gumkę recepturkę. Wybierz ziarenka, które są przeznaczone do kiełkowania. Wielkość słoika powinna zależeć od planowanej wielkości hodowli.

- Przygotuj i czekaj na zbiory: najpierw łyżkę nasion wsyp do słoika, następnie zalej wodą do połowy objętości, zabezpiecz gazą i odstaw na całą noc. Po tym czasie wymień wodę i przepłucz ziarna. Ustaw słoik w pozycji pochyłej, a ziarna płucz dwa razy dziennie. W zależności od rodzaju kiełków – efekt powinien być widoczny po trzech dniach.

Jak wyhodować kiełki? Zastosuj się do podanych kroków, a z pewnością Ci się to uda. Z czym je podać? Świetnie sprawdzą się w sałatce z kiełkami lucerny i oliwkami oraz na wegańskich kanapkach z sałatką z ogórka.