Ryż z ananasem i warzywami po tajsku - smażony | Przepisy.pl pixel

Ryż smażony z ananasem po tajsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

11

96 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

100 osób wydrukowało

Pobierz pdf

204 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

3 łyżki

3 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

200 gramów

0.5 szklanki

0.25 szklanki

0.5 szklanki

1 sztuka

4 cm

4 sztuki

1 pęczek

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drobno posiekaj natkę kolendry, chili, czosnek, dymkę i szczypior. Marchew zetrzyj na grubych oczkach tarki. Ananas przekrój na pół, wydrąż, pokrój w drobną kosteczkę. Ryż ugotuj według zaleceń na opakowaniu. Limonkę otrzyj ze skóry i wyciśnij z niej sok. Na suchej patelni lub w piekarniku upraż orzechy. Imbir zetrzyj na tarce.

Ryż smażony z ananasem po tajsku - Krok 1

Krok 2

W woku lub na dużej patelni na rozgrzanym tłuszczu podsmaż czosnek, chili i dymkę. Gdy składniki się zarumienią, dodaj marchew i smaż ją, aż lekko zbrązowieje. Następnie dodaj kawałki ananasa i podsmażaj dalej, aż owoc zacznie się karmelizować. Składniki odsuń na skraj patelni. Na środek patelni wbij dwa jajka, usmaż je, a następnie dodaj przyprawę Czerwone Curry Knorr, galangal, ryż, orzechy, startą skórkę i sok z limonki oraz rodzynki.

Ryż smażony z ananasem po tajsku - Krok 2

Krok 3

Wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku sosami rybnym i sojowym oraz świeżo posiekaną natką kolendry. Gotowy ryż podawaj w wydrążonych połówkach ananasa.

Ryż smażony z ananasem po tajsku - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do tak przygotowanego ryżu możesz dodać krewetki lub usmażone kawałki piersi kurczaka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż smażony z ananasem po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż smażony z ananasem po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż smażony z ananasem po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż smażony z ananasem po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż smażony z ananasem po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż smażony z ananasem po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż smażony z ananasem po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż smażony z ananasem po tajsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż smażony z ananasem po tajskuRyż smażony z ananasem po tajsku

W krajach azjatyckich ryż ma szczególne miejsce nawet dzisiaj. W przeciwieństwie do Europejczyków, którzy traktowali go jako dodatek, Tajlandczycy wykorzystywali ryż w formie bazy do różnych potraw. Stąd też tyle różnych, pomysłowych przepisów, które pojawiły się przez lata na kartach książek kucharskich.

Dla kogo?

Dla fanów kuchni azjatyckiej, osób, które lubią szybkie do zrobienia, tanie i pyszne potrawy.

Na jaką okazję?

Smażony ryż z ananasem będzie świetnym lunchem do pracy, obiadem, a także kolacją. Może być także dobrym wyjściem awaryjnym dla niespodziewanych gości, gdyż przyrządza się go bardzo szybko. 

Czy wiesz, że?

W Tajlandii ryż często idzie w parze z rzeźbionymi owocami i warzywami. Wywodzi się z nurtu kuchni pałacowej, która twierdziła, że danie powinno być równie smaczne, co piękne. Dlatego warto spróbować pokombinować z ananasem!

Dla urozmaicenia:

Wykorzystaj innego ananasa, jeśli chcesz uzyskać różne smaki. W przypadku ochoty na bardziej kwaśny smak smażonego ryżu skorzystaj z niedojrzałego owocu. Jeśli chcesz więcej słodkości, użyj dojrzałego.