Ryż smażony z ananasem po tajsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

44 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

60 osób wydrukowało

Pobierz pdf

99 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

0.25 szklanki

0.5 szklanki

3 łyżki

1 sztuka

200 gramów

1 pęczek

3 łyżki

2 sztuki

4 cm

200 gramów

3 łyżki

3 sztuki

0.5 szklanki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drobno posiekaj natkę kolendry, chili, czosnek, dymkę i szczypior. Marchew zetrzyj na grubych oczkach tarki. Ananas przekrój na pół, wydrąż, pokrój w drobną kosteczkę. Ryż ugotuj według zaleceń na opakowaniu. Limonkę otrzyj ze skóry i wyciśnij z niej sok. Na suchej patelni lub w piekarniku upraż orzechy. Imbir zetrzyj na tarce.

Ryż smażony z ananasem po tajsku - Krok 1

Krok 2

W woku lub na dużej patelni na rozgrzanym tłuszczu podsmaż czosnek, chili i dymkę. Gdy składniki się zarumienią, dodaj marchew i smaż ją, aż lekko zbrązowieje. Następnie dodaj kawałki ananasa i podsmażaj dalej, aż owoc zacznie się karmelizować. Składniki odsuń na skraj patelni. Na środek patelni wbij dwa jajka, usmaż je, a następnie dodaj przyprawę Czerwone Curry Knorr, galangal, ryż, orzechy, startą skórkę i sok z limonki oraz rodzynki.

Ryż smażony z ananasem po tajsku - Krok 2

Krok 3

Wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku sosami rybnym i sojowym oraz świeżo posiekaną natką kolendry. Gotowy ryż podawaj w wydrążonych połówkach ananasa.

Ryż smażony z ananasem po tajsku - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do tak przygotowanego ryżu możesz dodać krewetki lub usmażone kawałki piersi kurczaka.

0

Opinie o przepisie

Przyprawa Czerwone Curry Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa Czerwone Curry Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż smażony z ananasem po tajskuRyż smażony z ananasem po tajsku

W krajach azjatyckich ryż ma szczególne miejsce nawet dzisiaj. W przeciwieństwie do Europejczyków, którzy traktowali go jako dodatek, Tajlandczycy wykorzystywali ryż w formie bazy do różnych potraw. Stąd też tyle różnych, pomysłowych przepisów, które pojawiły się przez lata na kartach książek kucharskich.

Dla kogo?

Dla fanów kuchni azjatyckiej, osób, które lubią szybkie do zrobienia, tanie i pyszne potrawy.

Na jaką okazję?

Smażony ryż z ananasem będzie świetnym lunchem do pracy, obiadem, a także kolacją. Może być także dobrym wyjściem awaryjnym dla niespodziewanych gości, gdyż przyrządza się go bardzo szybko. 

Czy wiesz, że?

W Tajlandii ryż często idzie w parze z rzeźbionymi owocami i warzywami. Wywodzi się z nurtu kuchni pałacowej, która twierdziła, że danie powinno być równie smaczne, co piękne. Dlatego warto spróbować pokombinować z ananasem!

Dla urozmaicenia:

Wykorzystaj innego ananasa, jeśli chcesz uzyskać różne smaki. W przypadku ochoty na bardziej kwaśny smak smażonego ryżu skorzystaj z niedojrzałego owocu. Jeśli chcesz więcej słodkości, użyj dojrzałego.