Jak doprawić ryż do sushi? Jak go przyrządzić?
Dzisiaj coś, co spodoba się fanom kuchni azjatyckiej, czyli sushi. To japońska potrawa, składająca się z ryżu i różnych dodatków. Tymi dodatkami są zazwyczaj surowa ryba, owoce morza, warzywa, wodorosty, grzyby, tofu lub sezam. Kupujecie sushi, czy robicie je własnoręcznie? Jeśli przyrządzacie je sami w domu, to wiecie, w czym leży sekret odpowiedniego doprawienia? Przeczytajcie artykuł i dowiedzcie się, jak doprawić ryż do sushi?
Skąd się wzięło sushi?
Sushi ma ponad tysiącletnią tradycję i pochodzi z Azji. Ciekawostką jest, że Japończycy twierdzą, iż powinno być robione przez mężczyznę, bo kobiety mają zbyt ciepłe dłonie.
Historia powstania sushi może być związana z tym, jak dawniej przechowywano ryby. Mianowicie wypatroszone ryby słodkowodne wkładano do beczek i zasypywano solonym ryżem, co miało je zakonserwować i przyspieszyć fermentację. Podobno pionierami w robieniu sushi byli Chińczycy, a dopiero potem pałeczkę przejęli Japończycy.
Jak doprawić ryż do sushi?
Jak w większości potraw azjatyckich, głównym składnikiem sushi jest ryż. Dlatego ważne jest to, by umieć go odpowiednio doprawić.
A do tego potrzebujecie:
- 500 g ryżu do sushi
- 12 łyżek octu ryżowego
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
Jak przyrządzić ryż do sushi?
- Bardzo dokładnie wypłuczcie ryż, nawet 3-4 razy, aż woda, którą przez niego przelejecie, będzie klarowna.
- Zalejcie ryż zimną wodą i odstawcie na 10 minut. Potem przełóżcie ryż do sita na kilkanaście minut, żeby dobrze obsechł.
- Przesypcie ryż do garnka i zalejcie wodą w proporcji 1:1,5.
- Ugotujcie ryż, nie zdejmując pokrywki z garnka.
- Przełóżcie ryż do miski.
- Ocet, cukier i sól wymieszajcie razem i lekko podgrzejcie, a potem zalejcie ryż.
- Wymieszajcie zalewę z ryżem i odstawcie na 20 minut do ostygnięcia.
- Potem możecie zacząć zawijać sushi.
Odpowiedni ryż do sushi
Pamiętajcie, by wybrać ryż przeznaczony typowo do sushi. Jest drobny, krótkoziarnisty i kleisty po ugotowaniu. Może to być Tamaki Gold albo Nashiki. Odpowiednio gotowany, nie tworzy papki, a każde ziarenko jest dobrze widoczne. Ważne jest, żebyście ryżu nie przegotowali. Po zagotowaniu gotujcie go ok. 7-10 minut do czasu wchłonięcia wody.
Przygotowanie ryżu do sushi
Najważniejsze wskazówki, by Wasz ryż do sushi był idealny:
- wybierzcie odpowiedni ryż,
- opłuczcie ryż kilka razy przed gotowaniem,
- nie zdejmujcie pokrywki z garnka w czasie gotowania ryżu,
- nie przegotujcie ryżu,
- uniwersalne proporcje to 1,5 szklanki wody na 1 szklankę ryżu,
- ugotowany ryż najlepiej doprawić octem ryżowym, cukrem i solą,
- na 1 szklankę ryżu do sushi dodajcie 3 łyżki octu ryżowego.
Idealny ryż do sushi
Wiecie już teraz, jak doprawić ryż do sushi. Możecie więc pokusić się o samodzielne wykonanie sushi we własnym domu. Na pewno zaimponujecie domownikom i gościom, serwując oryginalne azjatyckie danie. Mnóstwo pomysłów na unikatowe połączenia smakowe w sushi znajdziecie na naszej stronie. Koniecznie spróbujcie przyrządzić kalifornia rolls oraz maki sushi. Powodzenia!
Komentarze (0)