Jak doprawić ryż do sushi? Jak go przyrządzić?

Dzisiaj coś, co spodoba się fanom kuchni azjatyckiej, czyli sushi. To japońska potrawa, składająca się z ryżu i różnych dodatków. Tymi dodatkami są zazwyczaj surowa ryba, owoce morza, warzywa, wodorosty, grzyby, tofu lub sezam. Kupujecie sushi, czy robicie je własnoręcznie? Jeśli przyrządzacie je sami w domu, to wiecie, w czym leży sekret odpowiedniego doprawienia? Przeczytajcie artykuł i dowiedzcie się, jak doprawić ryż do sushi?

Skąd się wzięło sushi?

Sushi ma ponad tysiącletnią tradycję i pochodzi z Azji. Ciekawostką jest, że Japończycy twierdzą, iż powinno być robione przez mężczyznę, bo kobiety mają zbyt ciepłe dłonie.

Historia powstania sushi może być związana z tym, jak dawniej przechowywano ryby. Mianowicie wypatroszone ryby słodkowodne wkładano do beczek i zasypywano solonym ryżem, co miało je zakonserwować i przyspieszyć fermentację. Podobno pionierami w robieniu sushi byli Chińczycy, a dopiero potem pałeczkę przejęli Japończycy.

Jak doprawić ryż do sushi?

Jak w większości potraw azjatyckich, głównym składnikiem sushi jest ryż. Dlatego ważne jest to, by umieć go odpowiednio doprawić.

A do tego potrzebujecie:

  • 500 g ryżu do sushi
  • 12 łyżek octu ryżowego
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli

Jak przyrządzić ryż do sushi?

  1. Bardzo dokładnie wypłuczcie ryż, nawet 3-4 razy, aż woda, którą przez niego przelejecie, będzie klarowna.
  2. Zalejcie ryż zimną wodą i odstawcie na 10 minut. Potem przełóżcie ryż do sita na kilkanaście minut, żeby dobrze obsechł.
  3. Przesypcie ryż do garnka i zalejcie wodą w proporcji 1:1,5.
  4. Ugotujcie ryż, nie zdejmując pokrywki z garnka.
  5. Przełóżcie ryż do miski.
  6. Ocet, cukier i sól wymieszajcie razem i lekko podgrzejcie, a potem zalejcie ryż.
  7. Wymieszajcie zalewę z ryżem i odstawcie na 20 minut do ostygnięcia.
  8. Potem możecie zacząć zawijać sushi.

Odpowiedni ryż do sushi

Pamiętajcie, by wybrać ryż przeznaczony typowo do sushi. Jest drobny, krótkoziarnisty i kleisty po ugotowaniu. Może to być Tamaki Gold albo Nashiki. Odpowiednio gotowany, nie tworzy papki, a każde ziarenko jest dobrze widoczne. Ważne jest, żebyście ryżu nie przegotowali. Po zagotowaniu gotujcie go ok. 7-10 minut do czasu wchłonięcia wody.

Przygotowanie ryżu do sushi

Najważniejsze wskazówki, by Wasz ryż do sushi był idealny:

  • wybierzcie odpowiedni ryż,
  • opłuczcie ryż kilka razy przed gotowaniem,
  • nie zdejmujcie pokrywki z garnka w czasie gotowania ryżu,
  • nie przegotujcie ryżu,
  • uniwersalne proporcje to 1,5 szklanki wody na 1 szklankę ryżu,
  • ugotowany ryż najlepiej doprawić octem ryżowym, cukrem i solą,
  • na 1 szklankę ryżu do sushi dodajcie 3 łyżki octu ryżowego.

Idealny ryż do sushi

Wiecie już teraz, jak doprawić ryż do sushi. Możecie więc pokusić się o samodzielne wykonanie sushi we własnym domu. Na pewno zaimponujecie domownikom i gościom, serwując oryginalne azjatyckie danie. Mnóstwo pomysłów na unikatowe połączenia smakowe w sushi znajdziecie na naszej stronie. Koniecznie spróbujcie przyrządzić kalifornia rolls oraz maki sushi. Powodzenia!