Kolorowy makaron z kremowym sosem pieczarkowym i włoskimi dodatkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kolorowy makaron z kremowym sosem pieczarkowym i włoskimi dodatkami

Autor: DIETETYK DietaAli

ratingratingratingratingrating

5

1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

400 gramów

1 sztuka

35 gramów

2 sztuki

3 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

4 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

150 gramów

60 gramów

15 sztuk

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz i pokój w kostkę cebulę. Następnie umyj dokładnie pieczarki i pokój w plasterki. Na oleju z pomidorów podsmaż cebulę, aż się zeszkli, następnie dodaj pieczarki i podduś pod przykryciem. Obierz 1 ząbek czosnku i wyciśnij go przez praskę do garnka. Następnie dorzuć kostkę warzywną. Do zawartości garnka dodaj tymianek, pieprz ziołowy oraz chili i podsmażaj na przemian z duszeniem ok. 25 minut. Odczekaj, aż pieczarki lekko przestygną i wymieszaj gotowe pieczarki z mascarpone.

Krok 2

Ugotuj makaron według instrukcji. W między czasie pokrój cukinię w pół plastry i usmaż ją na oliwie z oliwek. Pod koniec smażenia dodaj obrany, sprasowany drugi ząbek czosnku oraz pokrojone w paski suszone pomidory.

Krok 3

Pokrój ser feta w kostkę, kolendrę posiekaj oraz przygotuj papryczki.

Krok 4

Do miseczek nałóż makaron, następnie polej makaron kremowym sosem pieczarkowym, dołóż cukinię i wszystko podaj ze składnikami przygotowanymi w kroku 3. Całość dania możesz wymieszać, wtedy będzie smakowało najlepiej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kolorowy makaron z kremowym sosem pieczarkowym i włoskimi dodatkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kolorowy makaron z kremowym sosem pieczarkowym i włoskimi dodatkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kolorowy makaron z kremowym sosem pieczarkowym i włoskimi dodatkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kolorowy makaron z kremowym sosem pieczarkowym i włoskimi dodatkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kolorowy makaron z kremowym sosem pieczarkowym i włoskimi dodatkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kolorowy makaron z kremowym sosem pieczarkowym i włoskimi dodatkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kolorowy makaron z kremowym sosem pieczarkowym i włoskimi dodatkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kolorowy makaron z kremowym sosem pieczarkowym i włoskimi dodatkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej