Kolorowy makaron z kremowym sosem pieczarkowym i włoskimi dodatkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kolorowy makaron z kremowym sosem pieczarkowym i włoskimi dodatkami

Autor: DIETETYK DietaAli

ratingratingratingratingrating

5

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

400 gramów

1 sztuka

35 gramów

2 sztuki

3 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

4 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

150 gramów

60 gramów

15 sztuk

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz i pokój w kostkę cebulę. Następnie umyj dokładnie pieczarki i pokój w plasterki. Na oleju z pomidorów podsmaż cebulę, aż się zeszkli, następnie dodaj pieczarki i podduś pod przykryciem. Obierz 1 ząbek czosnku i wyciśnij go przez praskę do garnka. Następnie dorzuć kostkę warzywną. Do zawartości garnka dodaj tymianek, pieprz ziołowy oraz chili i podsmażaj na przemian z duszeniem ok. 25 minut. Odczekaj, aż pieczarki lekko przestygną i wymieszaj gotowe pieczarki z mascarpone.

Krok 2

Ugotuj makaron według instrukcji. W między czasie pokrój cukinię w pół plastry i usmaż ją na oliwie z oliwek. Pod koniec smażenia dodaj obrany, sprasowany drugi ząbek czosnku oraz pokrojone w paski suszone pomidory.

Krok 3

Pokrój ser feta w kostkę, kolendrę posiekaj oraz przygotuj papryczki.

Krok 4

Do miseczek nałóż makaron, następnie polej makaron kremowym sosem pieczarkowym, dołóż cukinię i wszystko podaj ze składnikami przygotowanymi w kroku 3. Całość dania możesz wymieszać, wtedy będzie smakowało najlepiej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kolorowy makaron z kremowym sosem pieczarkowym i włoskimi dodatkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kolorowy makaron z kremowym sosem pieczarkowym i włoskimi dodatkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kolorowy makaron z kremowym sosem pieczarkowym i włoskimi dodatkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kolorowy makaron z kremowym sosem pieczarkowym i włoskimi dodatkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kolorowy makaron z kremowym sosem pieczarkowym i włoskimi dodatkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kolorowy makaron z kremowym sosem pieczarkowym i włoskimi dodatkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kolorowy makaron z kremowym sosem pieczarkowym i włoskimi dodatkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kolorowy makaron z kremowym sosem pieczarkowym i włoskimi dodatkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej