Kolorowy makaron z kremowym sosem pieczarkowym i włoskimi dodatkami
średnie
4 osoby zapisały
Składniki
500 gramów
400 gramów
1 sztuka
35 gramów
2 sztuki
3 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
4 łyżki
1 szczypta
1 sztuka
150 gramów
60 gramów
15 sztuk
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz i pokój w kostkę cebulę. Następnie umyj dokładnie pieczarki i pokój w plasterki. Na oleju z pomidorów podsmaż cebulę, aż się zeszkli, następnie dodaj pieczarki i podduś pod przykryciem. Obierz 1 ząbek czosnku i wyciśnij go przez praskę do garnka. Następnie dorzuć kostkę warzywną. Do zawartości garnka dodaj tymianek, pieprz ziołowy oraz chili i podsmażaj na przemian z duszeniem ok. 25 minut. Odczekaj, aż pieczarki lekko przestygną i wymieszaj gotowe pieczarki z mascarpone.
Krok 2
Ugotuj makaron według instrukcji. W między czasie pokrój cukinię w pół plastry i usmaż ją na oliwie z oliwek. Pod koniec smażenia dodaj obrany, sprasowany drugi ząbek czosnku oraz pokrojone w paski suszone pomidory.
Krok 3
Pokrój ser feta w kostkę, kolendrę posiekaj oraz przygotuj papryczki.
Krok 4
Do miseczek nałóż makaron, następnie polej makaron kremowym sosem pieczarkowym, dołóż cukinię i wszystko podaj ze składnikami przygotowanymi w kroku 3. Całość dania możesz wymieszać, wtedy będzie smakowało najlepiej.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej