Aromatyczne kotleciki z cukinii w owsianej panierce przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Aromatyczne kotleciki z cukinii w owsianej panierce

Autor: DIETETYK DietaAli

ratingratingratingratingrating

2

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

39 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

250 gramów

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

50 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

130 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zetrzyj cukinię na grubych oczkach i odcedź. Następnie zetrzyj na grubych oczkach marchew, dodaj twaróg, jajko oraz sezam i solidnie dopraw wszystkimi przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszaj, dodaj mąkę i jeszcze raz całość wymieszaj.

Krok 2

Do osobnego naczynia wsyp płatki owsiane. Uformuj kotlety w formie kulek, bo podczas pieczenia się jeszcze spłaszczą. Każdą kulkę obtocz w płatkach owsianych.

Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wysmaruj papier do pieczenia olejem i ułóż na blaszce kotlety. Kotleciki piecz ok. 15 minut. Podawaj ze świeżymi warzywami i sosem czosnkowym.

DIETETYK DietaAli

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aromatyczne kotleciki z cukinii w owsianej panierce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aromatyczne kotleciki z cukinii w owsianej panierce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aromatyczne kotleciki z cukinii w owsianej panierce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aromatyczne kotleciki z cukinii w owsianej panierce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aromatyczne kotleciki z cukinii w owsianej panierce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aromatyczne kotleciki z cukinii w owsianej panierce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aromatyczne kotleciki z cukinii w owsianej panierce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Aromatyczne kotleciki z cukinii w owsianej panierce - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej