Makaron w sosie pieczarkowym z klopsikami
średnie
1 osoba zapisała

Składniki
500 gramów
250 gramów
250 gramów
150 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
50 mililitrów
1 sztuka
3 łyżeczki
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pieczarki umyć i pokroić w plastry. Do garnka wlać 500 ml wody.
Krok 2
Do garnka z wodą dodać bulionetkę Knorr oraz pieczarki. Gotować do momentu, aż będą miękkie.
Krok 3
W tym samym czasie do mięsa mielonego dodać bułkę tartą, jajko, doprawić przyprawą do mięs oraz solą i pieprzem. Uformować w dłoniach małe pulpeciki. Obtoczyć w mące.
Krok 4
Do garnka z pieczarkami dodać pulpeciki. Dusić pod przykryciem, aż pulpeciki będą gotowe.
Krok 5
W szklance wymieszać 3 łyżeczki mąki z niewielką ilością wody. Dodać śmietanę. Wlać do garnka i dokładnie wymieszać aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku.
Krok 6
W osobnym garnku ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.
Krok 7
Gotowe pulpeciki podawać z makaronem, wierzch posypać startym serem żółtym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej























