Makaron w sosie pieczarkowym z klopsikami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron w sosie pieczarkowym z klopsikami

Autor: Dominika Miecznikowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

500 gramów

250 gramów

250 gramów

150 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

50 mililitrów

1 sztuka

3 łyżeczki

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki umyć i pokroić w plastry. Do garnka wlać 500 ml wody.

Krok 2

Do garnka z wodą dodać bulionetkę Knorr oraz pieczarki. Gotować do momentu, aż będą miękkie.

Krok 3

W tym samym czasie do mięsa mielonego dodać bułkę tartą, jajko, doprawić przyprawą do mięs oraz solą i pieprzem. Uformować w dłoniach małe pulpeciki. Obtoczyć w mące.

Krok 4

Do garnka z pieczarkami dodać pulpeciki. Dusić pod przykryciem, aż pulpeciki będą gotowe.

Krok 5

W szklance wymieszać 3 łyżeczki mąki z niewielką ilością wody. Dodać śmietanę. Wlać do garnka i dokładnie wymieszać aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku.

Krok 6

W osobnym garnku ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.

Krok 7

Gotowe pulpeciki podawać z makaronem, wierzch posypać startym serem żółtym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron w sosie pieczarkowym z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron w sosie pieczarkowym z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron w sosie pieczarkowym z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron w sosie pieczarkowym z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron w sosie pieczarkowym z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron w sosie pieczarkowym z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron w sosie pieczarkowym z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron w sosie pieczarkowym z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej