Zapiekane bakłażany z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane bakłażany z kurczakiem

Autor: Iwona Mosoń

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

20 gramów

20 mililitrów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj w szklance wody.

Krok 2

Mięso i paprykę pokrój w drobną kostkę, dopraw przyprawą do złotego kuczaka i podduś na łyżce oliwy.

Krok 3

Bakłażany umyj, przetnij na pół wzdłuż ich długości, przetrzyj miąższ ręcznikiem papierowym nasączonym resztą oliwy i posól. Piecz w piekarniku w 200*C przez ok. 20 minut.

Krok 4

Wydrąż łyżeczką miąższ bakłażanów, pokrój i wrzuć do miski, dodaj ugotowany ryż i kurczaka z papryką. Wymieszaj i nadziewaj połówki farszem.

Krok 5

Piecz nadziewane warzywa w 200*C przez ok. 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp parmezanem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane bakłażany z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane bakłażany z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane bakłażany z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane bakłażany z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane bakłażany z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane bakłażany z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane bakłażany z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane bakłażany z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej