Zapiekane bakłażany z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane bakłażany z kurczakiem

Autor: Iwona Mosoń

ratingratingratingratingrating

1

4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

20 gramów

20 mililitrów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj w szklance wody.

Krok 2

Mięso i paprykę pokrój w drobną kostkę, dopraw przyprawą do złotego kuczaka i podduś na łyżce oliwy.

Krok 3

Bakłażany umyj, przetnij na pół wzdłuż ich długości, przetrzyj miąższ ręcznikiem papierowym nasączonym resztą oliwy i posól. Piecz w piekarniku w 200*C przez ok. 20 minut.

Krok 4

Wydrąż łyżeczką miąższ bakłażanów, pokrój i wrzuć do miski, dodaj ugotowany ryż i kurczaka z papryką. Wymieszaj i nadziewaj połówki farszem.

Krok 5

Piecz nadziewane warzywa w 200*C przez ok. 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp parmezanem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane bakłażany z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane bakłażany z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane bakłażany z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane bakłażany z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane bakłażany z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane bakłażany z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane bakłażany z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane bakłażany z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej