
Składniki
2 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
2 łyżki
1 sztuka
1 łyżeczka
2 łyżki
1 sztuka
5 sztuk
1 szczypta
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka kroimy na 4 części i dajemy na patelnię na której są już 2 łyżki oleju kokosowego, dzięki któremu pierś będzie miała cudowny zapach kokosu i smak. Na pierś dajemy przyprawy jak pieprz, paprykę ostrą i słodką, kroimy w plasterki 2 ząbki czosnku. Na wszystko kruszymy jeszcze jeden rosołek Winiary.
Krok 2
Następnie robimy sałatkę. Na wstępie myjemy sałatę i ją osuszamy. Pomidora, ogórka i rzodkiewki kroimy w kostkę i półksiężyce. Na koniec zalewa. Nalewamy ok. 330 ml wody i dodajemy 2 łyżki cukru, 2 łyżki octu jabłkowego i 2 łyżki oleju. Na koniec pieprz do smaku. Pozostaje tylko porwać na kawałki ułożyć w misce i na nią dać wszystkie pozostałe składniki i ser mozzarella w kulkach. Wszystko zalać częścią zalewy. Następnie układamy kolejną warstwę sałaty i dodatków.
Krok 3
Gdy mięsko podsmażymy wykładamy na talerzyk i sałatka. Zdrowo, szybko i lekko strawnie. A w dodatku w domu unosi się zapach kokosu. Polecam.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej