Pierś z kurczaka z patelni w sosie: smażone kawałki | Przepisy.pl pixel

Soczysty kurczak z patelni z sosem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

522 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

53 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

138 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

6 łyżek

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgnieć łyżką w misce kostkę Knorr i wymieszaj z 3 łyżkami oleju.

Soczysty kurczak z patelni z sosem - Krok 1

Krok 2

Przygotuj 4 porcje kurczaka, delikatnie rozbij je tłuczkiem i zanurz w marynacie. Jeśli nie chcesz rozbijać mięsa, możesz każdy kawałek przekroić wzdłuż na cieńsze plastry.

Soczysty kurczak z patelni z sosem - Krok 2

Krok 3

Smaż kurczaka na średnim ogniu przez około 15 minut, regularnie przewracając. Dodaj pół szklanki wody i duś na wolnym ogniu przez 3 minuty, aż powstanie sos.

Soczysty kurczak z patelni z sosem - Krok 3
2

Opinie o przepisie

  • Anna Sowa

    Anna Sowa , 30.12.2015

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimierz Szczepański

    Kazimierz Szczepański , 13.12.2015

    OK bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczysty kurczak z patelni z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczysty kurczak z patelni z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczysty kurczak z patelni z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczysty kurczak z patelni z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczysty kurczak z patelni z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczysty kurczak z patelni z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczysty kurczak z patelni z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczysty kurczak z patelni z sosem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Soczysty kurczak z patelni z sosemSoczysty kurczak z patelni z sosem

Kurczak, jako jedno z najpopularniejszych mięs w Polsce, gości na naszych stołach pod różnymi postaciami. Można powiedzieć, że przepisów jest tyle, ile osób, które chcą przygotować danie z tym składnikiem. Jeśli nie masz pomysłu na oryginalny sos do kurczaka smażonego, skorzystaj z naszej podpowiedzi. Zamiast obtaczać mięso w panierce, natrzyj kawałki kurczaka oryginalną marynatą, zrobioną z oleju lub oliwy z oliwek oraz kostki rosołowej Knorr. Do marynaty dodać możesz ponadto ziarna sezamu, starty parmezan i gałązki świeżo posiekanego tymianku. Soczystego kurczaka z patelni możesz podawać zarówno w formie drugiego dania, na przykład z puszystym pureé ziemniaczanym oraz surówką z białej kapusty, jak i serwować jako dodatek do sałatek lub dań z makaronem. O marynacie na bazie kostki rosołowej i oliwy z oliwek pamiętaj również wtedy, gdy będziesz przyrządzać potrawy z indyka oraz wieprzowiny.

Dla kogo?

Pierś z kurczaka na patelni w sosie przypadnie do gustu osobom, dla których mięso drobiowe jest jednym z głównych składników codziennego menu.

Na jaką okazję?

Kurczak z patelni w sosie świetnie sprawdzi się w roli ciepłego, prostego do przygotowania obiadu. Danie możesz łatwo podgrzać, dlatego to doskonały pomysł na pyszny lunch do pracy.

Czy wiesz, że?

Polska znajduje się w czołówce największych eksporterów mięsa drobiowego w Europie.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz, aby marynata do kurczaka smażonego miała bardziej wyrazisty i lekko orientalny smak, dopraw ją dodatkowo odrobiną soku z cytryny i szczyptą imbiru. Sos do kurczaka na patelni można wzbogacić papryczką chilli, dzięki czemu nabierze ostrości.