Składniki
2 sztuki
1 sztuka
6 łyżek
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgnieć łyżką w misce kostkę Knorr i wymieszaj z 3 łyżkami oleju.
Krok 2
Przygotuj 4 porcje kurczaka, delikatnie rozbij je tłuczkiem i zanurz w marynacie. Jeśli nie chcesz rozbijać mięsa, możesz każdy kawałek przekroić wzdłuż na cieńsze plastry.
Krok 3
Smaż kurczaka na średnim ogniu przez około 15 minut, regularnie przewracając. Dodaj pół szklanki wody i duś na wolnym ogniu przez 3 minuty, aż powstanie sos.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Soczysty kurczak z patelni z sosem
Delikatne mięso z kurczaka przygotować możesz na wiele sposobów. Wypróbuj ten najprostszy. Zamiast obtaczać mięso w panierce, natrzyj kawałki kurczaka oryginalną marynatą, sporządzoną z oleju lub oliwy z oliwek oraz kostki rosołowej Knorr. Do marynaty dodać możesz ponadto ziarna sezamu, starty parmezan i gałązki świeżo posiekanego tymianku. Jeśli chcesz, by miała bardziej wyrazisty i lekko orientalny smak, dopraw ją dodatkowo odrobiną soku z cytryny i szczyptą imbiru. Soczystego kurczaka z patelni możesz podawać zarówno w formie drugiego dania, na przykład z puszystym puree ziemniaczanym oraz surówką z białej kapusty, jak i używać jako dodatku do sałatek lub dań z makaronem. O marynacie na bazie kostki rosołowej i oliwy z oliwek pamiętaj również wtedy, gdy przyrządzać będziesz potrawy z indyka oraz wieprzowiny.