Pierś z kurczaka z patelni w sosie: smażone kawałki | Przepisy.pl pixel

Soczysty kurczak z patelni z sosem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

heart
523 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

53 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

141 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

6 łyżek

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgnieć łyżką w misce kostkę Knorr i wymieszaj z 3 łyżkami oleju.

Soczysty kurczak z patelni z sosem - Krok 1

Krok 2

Przygotuj 4 porcje kurczaka, delikatnie rozbij je tłuczkiem i zanurz w marynacie. Jeśli nie chcesz rozbijać mięsa, możesz każdy kawałek przekroić wzdłuż na cieńsze plastry.

Soczysty kurczak z patelni z sosem - Krok 2

Krok 3

Smaż kurczaka na średnim ogniu przez około 15 minut, regularnie przewracając. Dodaj pół szklanki wody i duś na wolnym ogniu przez 3 minuty, aż powstanie sos.

Soczysty kurczak z patelni z sosem - Krok 3
2

Opinie o przepisie

  • Anna Sowa

    Anna Sowa , 30.12.2015

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimierz Szczepański

    Kazimierz Szczepański , 13.12.2015

    OK bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczysty kurczak z patelni z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczysty kurczak z patelni z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczysty kurczak z patelni z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczysty kurczak z patelni z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczysty kurczak z patelni z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczysty kurczak z patelni z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczysty kurczak z patelni z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczysty kurczak z patelni z sosem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Soczysty kurczak z patelni z sosemSoczysty kurczak z patelni z sosem

Kurczak, jako jedno z najpopularniejszych mięs w Polsce, gości na naszych stołach pod różnymi postaciami. Można powiedzieć, że przepisów jest tyle, ile osób, które chcą przygotować danie z tym składnikiem. Jeśli nie masz pomysłu na oryginalny sos do kurczaka smażonego, skorzystaj z naszej podpowiedzi. Zamiast obtaczać mięso w panierce, natrzyj kawałki kurczaka oryginalną marynatą, zrobioną z oleju lub oliwy z oliwek oraz kostki rosołowej Knorr. Do marynaty dodać możesz ponadto ziarna sezamu, starty parmezan i gałązki świeżo posiekanego tymianku. Soczystego kurczaka z patelni możesz podawać zarówno w formie drugiego dania, na przykład z puszystym pureé ziemniaczanym oraz surówką z białej kapusty, jak i serwować jako dodatek do sałatek lub dań z makaronem. O marynacie na bazie kostki rosołowej i oliwy z oliwek pamiętaj również wtedy, gdy będziesz przyrządzać potrawy z indyka oraz wieprzowiny.

Dla kogo?

Pierś z kurczaka na patelni w sosie przypadnie do gustu osobom, dla których mięso drobiowe jest jednym z głównych składników codziennego menu.

Na jaką okazję?

Kurczak z patelni w sosie świetnie sprawdzi się w roli ciepłego, prostego do przygotowania obiadu. Danie możesz łatwo podgrzać, dlatego to doskonały pomysł na pyszny lunch do pracy.

Czy wiesz, że?

Polska znajduje się w czołówce największych eksporterów mięsa drobiowego w Europie.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz, aby marynata do kurczaka smażonego miała bardziej wyrazisty i lekko orientalny smak, dopraw ją dodatkowo odrobiną soku z cytryny i szczyptą imbiru. Sos do kurczaka na patelni można wzbogacić papryczką chilli, dzięki czemu nabierze ostrości.