
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
6 łyżek
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgnieć łyżką w misce kostkę Knorr i wymieszaj z 3 łyżkami oleju.

Krok 2
Przygotuj 4 porcje kurczaka, delikatnie rozbij je tłuczkiem i zanurz w marynacie. Jeśli nie chcesz rozbijać mięsa, możesz każdy kawałek przekroić wzdłuż na cieńsze plastry.

Krok 3
Smaż kurczaka na średnim ogniu przez około 15 minut, regularnie przewracając. Dodaj pół szklanki wody i duś na wolnym ogniu przez 3 minuty, aż powstanie sos.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Soczysty kurczak z patelni z sosem
Kurczak, jako jedno z najpopularniejszych mięs w Polsce, gości na naszych stołach pod różnymi postaciami. Można powiedzieć, że przepisów jest tyle, ile osób, które chcą przygotować danie z tym składnikiem. Jeśli nie masz pomysłu na oryginalny sos do kurczaka smażonego, skorzystaj z naszej podpowiedzi. Zamiast obtaczać mięso w panierce, natrzyj kawałki kurczaka oryginalną marynatą, zrobioną z oleju lub oliwy z oliwek oraz kostki rosołowej Knorr. Do marynaty dodać możesz ponadto ziarna sezamu, starty parmezan i gałązki świeżo posiekanego tymianku. Soczystego kurczaka z patelni możesz podawać zarówno w formie drugiego dania, na przykład z puszystym pureé ziemniaczanym oraz surówką z białej kapusty, jak i serwować jako dodatek do sałatek lub dań z makaronem. O marynacie na bazie kostki rosołowej i oliwy z oliwek pamiętaj również wtedy, gdy będziesz przyrządzać potrawy z indyka oraz wieprzowiny.
Dla kogo?
Pierś z kurczaka na patelni w sosie przypadnie do gustu osobom, dla których mięso drobiowe jest jednym z głównych składników codziennego menu.
Na jaką okazję?
Kurczak z patelni w sosie świetnie sprawdzi się w roli ciepłego, prostego do przygotowania obiadu. Danie możesz łatwo podgrzać, dlatego to doskonały pomysł na pyszny lunch do pracy.
Czy wiesz, że?
Polska znajduje się w czołówce największych eksporterów mięsa drobiowego w Europie.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz, aby marynata do kurczaka smażonego miała bardziej wyrazisty i lekko orientalny smak, dopraw ją dodatkowo odrobiną soku z cytryny i szczyptą imbiru. Sos do kurczaka na patelni można wzbogacić papryczką chilli, dzięki czemu nabierze ostrości.