
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
6 łyżek
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgnieć łyżką w misce kostkę Knorr i wymieszaj z 3 łyżkami oleju.

Krok 2
Przygotuj 4 porcje kurczaka, delikatnie rozbij je tłuczkiem i zanurz w marynacie. Jeśli nie chcesz rozbijać mięsa, możesz każdy kawałek przekroić wzdłuż na cieńsze plastry.

Krok 3
Smaż kurczaka na średnim ogniu przez około 15 minut, regularnie przewracając. Dodaj pół szklanki wody i duś na wolnym ogniu przez 3 minuty, aż powstanie sos.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Soczysty kurczak z patelni z sosem
Kurczak, jako jedno z najpopularniejszych mięs w Polsce, gości na naszych stołach pod różnymi postaciami. Można powiedzieć, że przepisów jest tyle, ile osób, które chcą przygotować danie z tym składnikiem. Jeśli nie masz pomysłu na oryginalny sos do kurczaka smażonego, skorzystaj z naszej podpowiedzi. Zamiast obtaczać mięso w panierce, natrzyj kawałki kurczaka oryginalną marynatą, zrobioną z oleju lub oliwy z oliwek oraz kostki rosołowej Knorr. Do marynaty dodać możesz ponadto ziarna sezamu, starty parmezan i gałązki świeżo posiekanego tymianku. Soczystego kurczaka z patelni możesz podawać zarówno w formie drugiego dania, na przykład z puszystym pureé ziemniaczanym oraz surówką z białej kapusty, jak i serwować jako dodatek do sałatek lub dań z makaronem. O marynacie na bazie kostki rosołowej i oliwy z oliwek pamiętaj również wtedy, gdy będziesz przyrządzać potrawy z indyka oraz wieprzowiny.
Dla kogo?
Pierś z kurczaka na patelni w sosie przypadnie do gustu osobom, dla których mięso drobiowe jest jednym z głównych składników codziennego menu.
Na jaką okazję?
Kurczak z patelni w sosie świetnie sprawdzi się w roli ciepłego, prostego do przygotowania obiadu. Danie możesz łatwo podgrzać, dlatego to doskonały pomysł na pyszny lunch do pracy.
Czy wiesz, że?
Polska znajduje się w czołówce największych eksporterów mięsa drobiowego w Europie.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz, aby marynata do kurczaka smażonego miała bardziej wyrazisty i lekko orientalny smak, dopraw ją dodatkowo odrobiną soku z cytryny i szczyptą imbiru. Sos do kurczaka na patelni można wzbogacić papryczką chilli, dzięki czemu nabierze ostrości.