Sałatka szefa kuchni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka szefa kuchni

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

145 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

87 osób wydrukowało

Pobierz pdf

124 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

50 mililitrów

400 gramów

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sos sałatkowy wymieszaj z jogurtem.

Sałatka szefa kuchni  - Krok 1

Krok 2

Kostkę rosołową rozmieszaj z oliwą. W tak przygotowanej marynacie zanurz piersi z kurczaka i smaż je na patelni po około 5 minut z każdej strony.

Sałatka szefa kuchni  - Krok 2

Krok 3

Sałatę lodową pokrój w kostkę, wymieszaj z częścią dressingu i ułóż na talerzach. Wszystkie pokrojone składniki ułóż dookoła sałaty i udekoruj pozostałym sosem. Odrobina plastrów czerwonej cebuli ułożona na wierzchu sałatki nada jej ostrości.

Sałatka szefa kuchni  - Krok 3

Krok 4

Paprykę, żółty ser, szynkę i ogórka pokrój w podobnej grubości słupki jak pierś z kurczaka.

Sałatka szefa kuchni  - Krok 4

Krok 5

Usmażone mięso odstaw do przestygnięcia, po czym pokrój je w paski o długości 4 cm i grubości około 1 cm.

Sałatka szefa kuchni  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka szefa kuchni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka szefa kuchni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka szefa kuchni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka szefa kuchni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka szefa kuchni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka szefa kuchni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka szefa kuchni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka szefa kuchni  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka szefa kuchni Sałatka szefa kuchni

Sałatka z kurczakiem to znakomite rozwiązanie na przekąskę lub szybki obiad. Możliwości jej podania jest wiele, jednak ta propozycja na sałatkę szefa kuchni cechuje się wyjątkową prostotą, a przy tym wyśmienitym smakiem. Do jej przyrządzenia potrzebujesz zaledwie kilku składników. Na początek zamarynuj pierś z kurczaka w oliwie połączonej z kostką rosołową. Usmaż ją na patelni, a kiedy ostygnie pokrój w plastry. Z kolei sałatę lodową podziel na mniejsze kawałki. W tym samym czasie przygotuj resztę składników, krojąc warzywa w słupki. Oprócz sugerowanych produktów możesz użyć również pomidorków koktajlowych, które wybornie skomponują się z resztą składników. Wszystkie ułóż na talerzu i polej przyrządzonym wcześniej sosem koperkowo-ziołowym. Smak będzie bardziej wyrazisty, gdy na wierzchu położysz pokrojoną w pióra czerwoną cebulę, a efekt dopełnią listki świeżej bazylii. Jak podawać sałatkę szefa kuchni? Najlepiej z grzankami, przyrządzonymi na patelni lub w piekarniku, posmarowanymi twarożkiem. Smacznego.