Sałatka szefa kuchni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka szefa kuchni

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
164 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

96 osób wydrukowało

Pobierz pdf

139 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

50 mililitrów

400 gramów

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sos sałatkowy wymieszaj z jogurtem.

Sałatka szefa kuchni  - Krok 1

Krok 2

Kostkę rosołową rozmieszaj z oliwą. W tak przygotowanej marynacie zanurz piersi z kurczaka i smaż je na patelni po około 5 minut z każdej strony.

Sałatka szefa kuchni  - Krok 2

Krok 3

Sałatę lodową pokrój w kostkę, wymieszaj z częścią dressingu i ułóż na talerzach. Wszystkie pokrojone składniki ułóż dookoła sałaty i udekoruj pozostałym sosem. Odrobina plastrów czerwonej cebuli ułożona na wierzchu sałatki nada jej ostrości.

Sałatka szefa kuchni  - Krok 3

Krok 4

Paprykę, żółty ser, szynkę i ogórka pokrój w podobnej grubości słupki jak pierś z kurczaka.

Sałatka szefa kuchni  - Krok 4

Krok 5

Usmażone mięso odstaw do przestygnięcia, po czym pokrój je w paski o długości 4 cm i grubości około 1 cm.

Sałatka szefa kuchni  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka szefa kuchni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka szefa kuchni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka szefa kuchni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka szefa kuchni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka szefa kuchni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka szefa kuchni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka szefa kuchni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka szefa kuchni  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka szefa kuchni Sałatka szefa kuchni

Sałatka z kurczakiem to znakomite rozwiązanie na przekąskę lub szybki obiad. Możliwości jej podania jest wiele, jednak ta propozycja na sałatkę szefa kuchni cechuje się wyjątkową prostotą, a przy tym wyśmienitym smakiem. Do jej przyrządzenia potrzebujesz zaledwie kilku składników. Na początek zamarynuj pierś z kurczaka w oliwie połączonej z kostką rosołową. Usmaż ją na patelni, a kiedy ostygnie pokrój w plastry. Z kolei sałatę lodową podziel na mniejsze kawałki. W tym samym czasie przygotuj resztę składników, krojąc warzywa w słupki. Oprócz sugerowanych produktów możesz użyć również pomidorków koktajlowych, które wybornie skomponują się z resztą składników. Wszystkie ułóż na talerzu i polej przyrządzonym wcześniej sosem koperkowo-ziołowym. Smak będzie bardziej wyrazisty, gdy na wierzchu położysz pokrojoną w pióra czerwoną cebulę, a efekt dopełnią listki świeżej bazylii. Jak podawać sałatkę szefa kuchni? Najlepiej z grzankami, przyrządzonymi na patelni lub w piekarniku, posmarowanymi twarożkiem. Smacznego.