Składniki
400 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
50 mililitrów
400 gramów
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sos sałatkowy wymieszaj z jogurtem.
Krok 2
Kostkę rosołową rozmieszaj z oliwą. W tak przygotowanej marynacie zanurz piersi z kurczaka i smaż je na patelni po około 5 minut z każdej strony.
Krok 3
Sałatę lodową pokrój w kostkę, wymieszaj z częścią dressingu i ułóż na talerzach. Wszystkie pokrojone składniki ułóż dookoła sałaty i udekoruj pozostałym sosem. Odrobina plastrów czerwonej cebuli ułożona na wierzchu sałatki nada jej ostrości.
Krok 4
Paprykę, żółty ser, szynkę i ogórka pokrój w podobnej grubości słupki jak pierś z kurczaka.
Krok 5
Usmażone mięso odstaw do przestygnięcia, po czym pokrój je w paski o długości 4 cm i grubości około 1 cm.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka szefa kuchni
Sałatka z kurczakiem to znakomite rozwiązanie na przekąskę lub szybki obiad. Możliwości jej podania jest wiele, jednak ta propozycja na sałatkę szefa kuchni cechuje się wyjątkową prostotą, a przy tym wyśmienitym smakiem. Do jej przyrządzenia potrzebujesz zaledwie kilku składników. Na początek zamarynuj pierś z kurczaka w oliwie połączonej z kostką rosołową. Usmaż ją na patelni, a kiedy ostygnie pokrój w plastry. Z kolei sałatę lodową podziel na mniejsze kawałki. W tym samym czasie przygotuj resztę składników, krojąc warzywa w słupki. Oprócz sugerowanych produktów możesz użyć również pomidorków koktajlowych, które wybornie skomponują się z resztą składników. Wszystkie ułóż na talerzu i polej przyrządzonym wcześniej sosem koperkowo-ziołowym. Smak będzie bardziej wyrazisty, gdy na wierzchu położysz pokrojoną w pióra czerwoną cebulę, a efekt dopełnią listki świeżej bazylii. Jak podawać sałatkę szefa kuchni? Najlepiej z grzankami, przyrządzonymi na patelni lub w piekarniku, posmarowanymi twarożkiem. Smacznego.