Czy można jeść surowe bataty?
Wiele osób zastanawia się, czy można jeść surowe bataty, czy też należy je traktować tak jak ziemniaki – najpierw obrać, a później ugotować lub upiec. Czy te warzywa je się tak samo? Sprawdzamy!
Czy można jeść surowe bataty?
Odpowiedź na pytanie, czy bataty można jeść surowe, brzmi: jak najbardziej. W przeciwieństwie do ziemniaków bataty można jeść zarówno po obróbce termicznej, jak i na surowo. Bataty doskonale smakują ugotowane, upieczone lub duszone, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby jeść je również bez wcześniejszej obróbki termicznej. Surowe bataty mogą być wykorzystane m.in. do smoothie, ale też potraktowane jako warzywna przekąska, jak seler naciowy czy marchewka.
Surowe bataty – czy można jeść bez obierania?
Co ważne, batatów przed jedzeniem nie trzeba nawet obierać. Oczywiście w wielu przepisach znajdziecie informację, że bataty należy najpierw obrać ze skórki, ale jest to opcjonalny sposób ich przygotowania, w skórce również są zjadliwe. Doskonale smakują bataty pieczone w ziołach, z tymiankiem, pieprzem i rozmarynem. Skórka batatów po upieczeniu lub ugotowaniu staje się bardzo miękka i łatwo odchodzi od miąższu, więc można ją zdjąć i zjeść środek albo skonsumować bataty razem ze skórką. Bataty ugotowane lub upieczone w skórce możecie wykorzystać też do przygotowania batatowego puree z masłem lub podać z innymi warzywami na ciepło.
Komentarze (0)