Składniki
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
null
null
3 sztuki
1 pęczek
null
1 łyżka
750 mililitrów
300 gramów
100 gramów
6 sztuk
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso z kurczaka umyj i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Zestaw z ognia, oddziel mięso od kości i podziel na małe kawałki.
Krok 2
Na tym samym tłuszczu podsmaż owoce morza i wymieszaj z mięsem.
Krok 3
Warzywa obierz, posiekaj drobno i przesmaż.
Krok 4
Duś przez kilka minut na małym ogniu, po czym połącz z resztą składników.
Krok 5
Na patelni zeszklij ryż, dodaj przyprawy, podlej bulionem Knorr. Gotuj na małym ogniu do czasu kiedy ryż będzie miękki, dodaj do mięsa i warzyw, wymieszaj, dopraw do smaku.
Krok 6
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez 15 minut.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej