Flan – co to jest? Jak wygląda?
Jednym z najpopularniejszych deserów świata jest flan. Co to jest za danie, z czego powstaje i jak się je serwuje? Poznajcie ciekawostki na temat tradycyjnego flanu.
Co to flan? Z czego się go robi?
Co to jest flan? Flan jest rodzajem deseru popularnego w Hiszpanii i we Francji. Co to znaczy flan? To rodzaj delikatnego musu z mleka, jajek, śmietany oraz cukru. Flan może być wzbogacany dowolnymi składnikami w zależności od indywidualnego gustu smakowego. Do tego deseru często dodaje się cynamon, skórkę z pomarańczy lub ziarenka wanilii. Flan świetnie komponuje się też z wiórkami kokosowymi i karmelem. Flan w podstawowej wersji (z cukru, mleka i jaj) jest określany mianem flan casero, ale ten deser zwykle przyrządza się z dodatkami w postaci owoców, migdałów, czekolady lub wanilii.
Zasadniczy przepis na flan obejmuje mleko, jajka, żółtka, wanilię i cukier. Pierwszym etapem jest przygotowanie karmelu, który następnie przelewa się do małych foremek. Z mleka, wanilii, jajek i cukru powstaje masa, którą należy wylać na warstwę karmelu. Całość jest pieczona przez 40-45 minut w temperaturze około 170°C.
Jak wygląda flan?
Flan jest deserem pieczonym w foremkach, a następnie chłodzonym i podawanym bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. Flan ma delikatną kremową konsystencję i wygląda jak gęsty budyń lub panna cotta. Po przełożeniu na talerz ten deser przypomina waniliową babeczkę z czekoladowym spodem. Flan to wspaniała propozycja na deser po wykwintnym obiedzie lub składnik słodkiego stołu na przyjęciu lub w czasie uroczystej kolacji.
Komentarze (0)