
Składniki
150 gramów
null szczypt
300 gramów
8 sztuk
100 gramów
0.5 łyżeczki
150 gramów
5 łyżeczek
1 litr
6 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
8 jajek rozbij i oddziel białko od żółtek.
Krok 2
Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo, po jednym dodawaj żółtka i mieszaj delikatnie.
Krok 3
Teraz dosyp 200 gramów cukru, wymieszaj i wsyp obie mąki oraz proszek do pieczenia.
Krok 4
Tortownice wysmaruj masłem i przelej ciasto biszkoptowe.
Krok 5
Piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Biszkopt wyciągnij, ostudź i przekrój na dwa krążki.
Krok 6
Do 100 ml wody wsyp pozostałe 100 gramów cukru i rozpuść przez podgrzewanie. Dodaj rum, wymieszaj i syropem nasącz biszkopt.
Krok 7
Jedną część biszkopta ułóż w żaroodpornym naczyniu, posmaruj lodami i przykryj drugą częścią.
Krok 8
Z 6 białek ubij pianę, dodaj szczyptę soli, a następnie cukier puder. Ubijaj jeszcze przez kilka minut. Biszkopt posmaruj na wierzchu pianą i wstaw na 2 minuty do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni. Podawaj zaraz po wyjęciu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej