Deser Pieczona Alaska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Deser Pieczona Alaska

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

null szczypt

300 gramów

8 sztuk

100 gramów

0.5 łyżeczki

150 gramów

5 łyżeczek

1 litr

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

8 jajek rozbij i oddziel białko od żółtek.

Krok 2

Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo, po jednym dodawaj żółtka i mieszaj delikatnie.

Krok 3

Teraz dosyp 200 gramów cukru, wymieszaj i wsyp obie mąki oraz proszek do pieczenia.

Krok 4

Tortownice wysmaruj masłem i przelej ciasto biszkoptowe.

Krok 5

Piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Biszkopt wyciągnij, ostudź i przekrój na dwa krążki.

Krok 6

Do 100 ml wody wsyp pozostałe 100 gramów cukru i rozpuść przez podgrzewanie. Dodaj rum, wymieszaj i syropem nasącz biszkopt.

Krok 7

Jedną część biszkopta ułóż w żaroodpornym naczyniu, posmaruj lodami i przykryj drugą częścią.

Krok 8

Z 6 białek ubij pianę, dodaj szczyptę soli, a następnie cukier puder. Ubijaj jeszcze przez kilka minut. Biszkopt posmaruj na wierzchu pianą i wstaw na 2 minuty do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni. Podawaj zaraz po wyjęciu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Deser Pieczona Alaska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Deser Pieczona Alaska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Deser Pieczona Alaska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Deser Pieczona Alaska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Deser Pieczona Alaska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Deser Pieczona Alaska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Deser Pieczona Alaska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Deser Pieczona Alaska  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej