
Składniki
150 gramów
null szczypt
300 gramów
8 sztuk
100 gramów
0.5 łyżeczki
150 gramów
5 łyżeczek
1 litr
6 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
8 jajek rozbij i oddziel białko od żółtek.
Krok 2
Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo, po jednym dodawaj żółtka i mieszaj delikatnie.
Krok 3
Teraz dosyp 200 gramów cukru, wymieszaj i wsyp obie mąki oraz proszek do pieczenia.
Krok 4
Tortownice wysmaruj masłem i przelej ciasto biszkoptowe.
Krok 5
Piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Biszkopt wyciągnij, ostudź i przekrój na dwa krążki.
Krok 6
Do 100 ml wody wsyp pozostałe 100 gramów cukru i rozpuść przez podgrzewanie. Dodaj rum, wymieszaj i syropem nasącz biszkopt.
Krok 7
Jedną część biszkopta ułóż w żaroodpornym naczyniu, posmaruj lodami i przykryj drugą częścią.
Krok 8
Z 6 białek ubij pianę, dodaj szczyptę soli, a następnie cukier puder. Ubijaj jeszcze przez kilka minut. Biszkopt posmaruj na wierzchu pianą i wstaw na 2 minuty do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni. Podawaj zaraz po wyjęciu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej