Deser Pieczona Alaska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Deser Pieczona Alaska

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

null szczypt

300 gramów

8 sztuk

100 gramów

0.5 łyżeczki

150 gramów

5 łyżeczek

1 litr

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

8 jajek rozbij i oddziel białko od żółtek.

Krok 2

Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo, po jednym dodawaj żółtka i mieszaj delikatnie.

Krok 3

Teraz dosyp 200 gramów cukru, wymieszaj i wsyp obie mąki oraz proszek do pieczenia.

Krok 4

Tortownice wysmaruj masłem i przelej ciasto biszkoptowe.

Krok 5

Piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Biszkopt wyciągnij, ostudź i przekrój na dwa krążki.

Krok 6

Do 100 ml wody wsyp pozostałe 100 gramów cukru i rozpuść przez podgrzewanie. Dodaj rum, wymieszaj i syropem nasącz biszkopt.

Krok 7

Jedną część biszkopta ułóż w żaroodpornym naczyniu, posmaruj lodami i przykryj drugą częścią.

Krok 8

Z 6 białek ubij pianę, dodaj szczyptę soli, a następnie cukier puder. Ubijaj jeszcze przez kilka minut. Biszkopt posmaruj na wierzchu pianą i wstaw na 2 minuty do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni. Podawaj zaraz po wyjęciu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Deser Pieczona Alaska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Deser Pieczona Alaska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Deser Pieczona Alaska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Deser Pieczona Alaska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Deser Pieczona Alaska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Deser Pieczona Alaska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Deser Pieczona Alaska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Deser Pieczona Alaska  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej