Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
183 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

192 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

253 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

4 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

50 mililitrów

50 mililitrów

5 łyżek

3 łyżki

200 gramów

1 pęczek

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łopatkę wieprzową umyj, wysusz i pokrój na 5-6 mniejszych kawałków.

Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - Krok 1

Krok 2

Szalotki i czosnek posiekaj, następnie podsmaż na maśle. Pod koniec smażenia dodaj gałkę muszkatołową oraz cynamon. Składniki przełóż do dużej miski.

Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - Krok 2

Krok 3

Dodaj rum, colę, ketchup, posiekaną papryczkę, gałązki tymianku oraz zawartość opakowania Fix Knorr. Całość dokładnie wymieszaj. Do powstałej marynaty włóż mięso, wymieszaj i dobrze natrzyj wieprzowinę.

Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - Krok 3

Krok 4

Przełóż kawałki mięsa oraz całą marynatę do woreczka dołączonego do opakowania Fix Knorr.

Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - Krok 4

Krok 5

Zamknij szczelnie woreczek i odstaw na co najmniej 2 godziny. Następnie piecz zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu Fix, około 40 minut.

Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - Krok 5

Krok 6

Po upieczeniu odstaw woreczek na 10 minut, a następnie otwórz go i wyłóż mięso wraz z sosem na talerz. Podawaj z ryżem, posypane posiekanym szczypiorkiem.

Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • beata

    beata , 06.01.2022

    bardzo smaczna, miałam obiekcje, czy taka ilość gałki i cynamonu nie będzie przesadą, ale wyszło interesująco; podana z duuużą porcją mixu sałat z winegretem - palce lizać!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk

Łopatkę wieprzową umyj, wysusz i pokrój na 5-6 mniejszych kawałków.