Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk
łatwe
202 osoby zapisały

Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
4 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
50 mililitrów
50 mililitrów
5 łyżek
3 łyżki
200 gramów
1 pęczek
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Łopatkę wieprzową umyj, wysusz i pokrój na 5-6 mniejszych kawałków.
Krok 2
Szalotki i czosnek posiekaj, następnie podsmaż na maśle. Pod koniec smażenia dodaj gałkę muszkatołową oraz cynamon. Składniki przełóż do dużej miski.
Krok 3
Dodaj rum, colę, ketchup, posiekaną papryczkę, gałązki tymianku oraz zawartość opakowania Fix Knorr. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Do powstałej marynaty włóż mięso, wymieszaj i dobrze natrzyj wieprzowinę.
Krok 5
Przełóż kawałki mięsa oraz całą marynatę do woreczka dołączonego do opakowania Fix Knorr.
Krok 6
Zamknij szczelnie woreczek i odstaw na co najmniej 2 godziny. Następnie piecz zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu Fix, około 40 minut.
Krok 7
Po upieczeniu odstaw woreczek na 10 minut, a następnie otwórz go i wyłóż mięso wraz z sosem na talerz. Podawaj z ryżem, posypane posiekanym szczypiorkiem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Soczyste żeberka w coli Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej