Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
183 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

188 osób wydrukowało

Pobierz pdf

251 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

4 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

50 mililitrów

50 mililitrów

5 łyżek

3 łyżki

200 gramów

1 pęczek

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łopatkę wieprzową umyj, wysusz i pokrój na 5-6 mniejszych kawałków.

Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - Krok 1

Krok 2

Szalotki i czosnek posiekaj, następnie podsmaż na maśle. Pod koniec smażenia dodaj gałkę muszkatołową oraz cynamon. Składniki przełóż do dużej miski.

Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - Krok 2

Krok 3

Dodaj rum, colę, ketchup, posiekaną papryczkę, gałązki tymianku oraz zawartość opakowania Fix Knorr. Całość dokładnie wymieszaj. Do powstałej marynaty włóż mięso, wymieszaj i dobrze natrzyj wieprzowinę.

Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - Krok 3

Krok 4

Przełóż kawałki mięsa oraz całą marynatę do woreczka dołączonego do opakowania Fix Knorr.

Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - Krok 4

Krok 5

Zamknij szczelnie woreczek i odstaw na co najmniej 2 godziny. Następnie piecz zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu Fix, około 40 minut.

Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - Krok 5

Krok 6

Po upieczeniu odstaw woreczek na 10 minut, a następnie otwórz go i wyłóż mięso wraz z sosem na talerz. Podawaj z ryżem, posypane posiekanym szczypiorkiem.

Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • beata

    beata , 06.01.2022

    bardzo smaczna, miałam obiekcje, czy taka ilość gałki i cynamonu nie będzie przesadą, ale wyszło interesująco; podana z duuużą porcją mixu sałat z winegretem - palce lizać!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk

Łopatkę wieprzową umyj, wysusz i pokrój na 5-6 mniejszych kawałków.