Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

151 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

155 osób wydrukowało

Pobierz pdf

171 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

4 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

50 mililitrów

50 mililitrów

5 łyżek

3 łyżki

200 gramów

1 pęczek

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łopatkę wieprzową umyj, wysusz i pokrój na 5-6 mniejszych kawałków.

Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - Krok 1

Krok 2

Szalotki i czosnek posiekaj, następnie podsmaż na maśle. Pod koniec smażenia dodaj gałkę muszkatołową oraz cynamon. Składniki przełóż do dużej miski.

Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - Krok 2

Krok 3

Dodaj rum, colę, ketchup, posiekaną papryczkę, gałązki tymianku oraz zawartość opakowania Fix Knorr. Całość dokładnie wymieszaj.

Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - Krok 3

Krok 4

Do powstałej marynaty włóż mięso, wymieszaj i dobrze natrzyj wieprzowinę.

Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - Krok 4

Krok 5

Przełóż kawałki mięsa oraz całą marynatę do woreczka dołączonego do opakowania Fix Knorr.

Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - Krok 5

Krok 6

Zamknij szczelnie woreczek i odstaw na co najmniej 2 godziny. Następnie piecz zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu Fix, około 40 minut.

Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - Krok 6

Krok 7

Po upieczeniu odstaw woreczek na 10 minut, a następnie otwórz go i wyłóż mięso wraz z sosem na talerz. Podawaj z ryżem, posypane posiekanym szczypiorkiem.

Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej