Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

166 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

164 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

202 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

4 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

50 mililitrów

50 mililitrów

5 łyżek

3 łyżki

200 gramów

1 pęczek

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łopatkę wieprzową umyj, wysusz i pokrój na 5-6 mniejszych kawałków.

Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - Krok 1

Krok 2

Szalotki i czosnek posiekaj, następnie podsmaż na maśle. Pod koniec smażenia dodaj gałkę muszkatołową oraz cynamon. Składniki przełóż do dużej miski.

Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - Krok 2

Krok 3

Dodaj rum, colę, ketchup, posiekaną papryczkę, gałązki tymianku oraz zawartość opakowania Fix Knorr. Całość dokładnie wymieszaj.

Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - Krok 3

Krok 4

Do powstałej marynaty włóż mięso, wymieszaj i dobrze natrzyj wieprzowinę.

Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - Krok 4

Krok 5

Przełóż kawałki mięsa oraz całą marynatę do woreczka dołączonego do opakowania Fix Knorr.

Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - Krok 5

Krok 6

Zamknij szczelnie woreczek i odstaw na co najmniej 2 godziny. Następnie piecz zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu Fix, około 40 minut.

Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - Krok 6

Krok 7

Po upieczeniu odstaw woreczek na 10 minut, a następnie otwórz go i wyłóż mięso wraz z sosem na talerz. Podawaj z ryżem, posypane posiekanym szczypiorkiem.

Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - Krok 7
1

Opinie o przepisie

  • beata

    beata , 06.01.2022

    bardzo smaczna, miałam obiekcje, czy taka ilość gałki i cynamonu nie będzie przesadą, ale wyszło interesująco; podana z duuużą porcją mixu sałat z winegretem - palce lizać!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej