Kruche ciastka z dziurką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

ciastka z dziurką

Autor: sandra

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

70 dekagramów

1 szklanka

125 gramów

3 sztuki

100 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagnieść ciasto ze wszystkich składników (z wyjątkiem powideł), zawinąć w folię i na godzinę schować do lodówki.

Krok 2

Zimne ciasto rozwałkować na grubość ok 3mm. Wykrawamy ciasto, w połowie ciastek wykrawamy dziurkę.

Krok 3

Piec około 20 min w temperaturze 190 stopni. Najlepiej całe osobno i z dziurką osobno (te drugie szybciej się pieką).

Krok 4

Po wystygnięciu ciastka bez dziurki smarujemy powidłem, przykrywamy ciastkami z dziurką. Posypać cukrem pudrem. Najlepsze są na drugi dzień, gdy zmiękną od powideł.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • ciastka z dziurką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • ciastka z dziurką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • ciastka z dziurką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • ciastka z dziurką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • ciastka z dziurką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • ciastka z dziurką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • ciastka z dziurką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • ciastka z dziurką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej