
Składniki
70 dekagramów
3 sztuki
100 gramów
125 gramów
2 opakowania
1 łyżeczka
1 szklanka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagnieść ciasto ze wszystkich składników (z wyjątkiem powideł), zawinąć w folię i na godzinę schować do lodówki.
Krok 2
Zimne ciasto rozwałkować na grubość ok 3mm. Wykrawamy ciasto, w połowie ciastek wykrawamy dziurkę.
Krok 3
Piec około 20 min w temperaturze 190 stopni. Najlepiej całe osobno i z dziurką osobno (te drugie szybciej się pieką).
Krok 4
Po wystygnięciu ciastka bez dziurki smarujemy powidłem, przykrywamy ciastkami z dziurką. Posypać cukrem pudrem. Najlepsze są na drugi dzień, gdy zmiękną od powideł.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Świeże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.
Czytaj więcejBób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!
Czytaj więcej