Kruche ciastka z dziurką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

ciastka z dziurką

Autor: sandra

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

70 dekagramów

1 szklanka

125 gramów

3 sztuki

100 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagnieść ciasto ze wszystkich składników (z wyjątkiem powideł), zawinąć w folię i na godzinę schować do lodówki.

Krok 2

Zimne ciasto rozwałkować na grubość ok 3mm. Wykrawamy ciasto, w połowie ciastek wykrawamy dziurkę.

Krok 3

Piec około 20 min w temperaturze 190 stopni. Najlepiej całe osobno i z dziurką osobno (te drugie szybciej się pieką).

Krok 4

Po wystygnięciu ciastka bez dziurki smarujemy powidłem, przykrywamy ciastkami z dziurką. Posypać cukrem pudrem. Najlepsze są na drugi dzień, gdy zmiękną od powideł.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • ciastka z dziurką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • ciastka z dziurką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • ciastka z dziurką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • ciastka z dziurką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • ciastka z dziurką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • ciastka z dziurką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • ciastka z dziurką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • ciastka z dziurką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej