
Składniki
70 dekagramów
1 szklanka
125 gramów
3 sztuki
100 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
2 opakowania
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagnieść ciasto ze wszystkich składników (z wyjątkiem powideł), zawinąć w folię i na godzinę schować do lodówki.
Krok 2
Zimne ciasto rozwałkować na grubość ok 3mm. Wykrawamy ciasto, w połowie ciastek wykrawamy dziurkę.
Krok 3
Piec około 20 min w temperaturze 190 stopni. Najlepiej całe osobno i z dziurką osobno (te drugie szybciej się pieką).
Krok 4
Po wystygnięciu ciastka bez dziurki smarujemy powidłem, przykrywamy ciastkami z dziurką. Posypać cukrem pudrem. Najlepsze są na drugi dzień, gdy zmiękną od powideł.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej