
Składniki
0.5 szklanki
1 szklanka
3 sztuki
1 szczypta
2 szklanki
80 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wodę z masłem zagotuj. Dodaj sól i mąkę i wymieszaj energicznie na gładką masę drewnianą łyżką. Ostudź.
Krok 2
Dodaj roztrzepane jajka i wyrób na jednolite ciasto.
Krok 3
Napełnij szpryce do dekorowania ciastem i wyciśnij na rozgrzany olej dowolne kształty.
Krok 4
Usmaż na złoty kolor. Wyjmij na papierowe ręczniki, aby osuszyć z oleju. Podaj posypane cukrem pudrem lub np. z sosem czekoladowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej