
Składniki
250 mililitrów
4 sztuki
12 dekagramów
15 dekagramów
2 sztuki
150 gramów
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
0.75 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciasto francuskie rozwiń i wyłóż do wyższej formy na tartę. Piekarnik podgrzej do ok. 200 stopni i delikatnie podpiecz francuską bazę przez 7 minut.
Krok 2
Do miski wbij całe jaja, przy pomocy miksera wymieszaj je z cukrem, następnie dodaj serek, skórkę cytrynową i dokładnie zmiksuj.
Krok 3
Kiedy masa jest już jednolita, dolej śmietanę i całość jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Masę serową wylej na delikatnie ostudzone ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piecz do momentu wyrośnięcia i stężenia sera.
Krok 5
Mrożone maliny zalej gorącą wodą i odstaw na 5 minut. 2 listki żelatyny zamocz w zimnej wodzie również na 5 minut. Po upływie tego czasu, maliny postaw na gaz i dodaj do niego listki żelatyny oraz cukier, dokładnie rozpuść.
Krok 6
Kiedy sernik jest już chłodny, wyłóż na niego lekko stężałe maliny w galaretce i odstaw jeszcze na ok. 20 minut do lodówki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej