
Składniki
null
null
null
4 sztuki
100 mililitrów
8 plastrów
8 plastrów
8 plastrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażany umyj dokładnie i osusz. Odetnij końcówki i w każdym zrób 6 dosyć głębokich nacięć.
Krok 2
Oprósz solą, odstaw na 30 minut by puściły sok.
Krok 3
Osusz i w każde nacięcie wkładaj naprzemiennie po jednym plasterku szynki, bekonu i sera.
Krok 4
Przełóż nadziane bakłażany do wysmarowanej tłuszczem formy, skrop oliwą, oprósz pieprzem i polej po wierzchu białym, wytrawnym winem.
Krok 5
Piecz przez 40 minut w piekarniku nagranym do 180 stopni, uważając aby potrawa się nie przypaliła.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej