Aromatyczne zapiekane bakłażany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Aromatyczne zapiekane bakłażany

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

null

null

4 sztuki

100 mililitrów

8 plastrów

8 plastrów

8 plastrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany umyj dokładnie i osusz. Odetnij końcówki i w każdym zrób 6 dosyć głębokich nacięć.

Krok 2

Oprósz solą, odstaw na 30 minut by puściły sok.

Krok 3

Osusz i w każde nacięcie wkładaj naprzemiennie po jednym plasterku szynki, bekonu i sera.

Krok 4

Przełóż nadziane bakłażany do wysmarowanej tłuszczem formy, skrop oliwą, oprósz pieprzem i polej po wierzchu białym, wytrawnym winem.

Krok 5

Piecz przez 40 minut w piekarniku nagranym do 180 stopni, uważając aby potrawa się nie przypaliła.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aromatyczne zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aromatyczne zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aromatyczne zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aromatyczne zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aromatyczne zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aromatyczne zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aromatyczne zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Aromatyczne zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
10 osób ogląda przepis:
Szakszuka
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej