Aromatyczne zapiekane bakłażany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Aromatyczne zapiekane bakłażany

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

null

null

null

4 sztuki

100 mililitrów

8 plastrów

8 plastrów

8 plastrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany umyj dokładnie i osusz. Odetnij końcówki i w każdym zrób 6 dosyć głębokich nacięć.

Krok 2

Oprósz solą, odstaw na 30 minut by puściły sok.

Krok 3

Osusz i w każde nacięcie wkładaj naprzemiennie po jednym plasterku szynki, bekonu i sera.

Krok 4

Przełóż nadziane bakłażany do wysmarowanej tłuszczem formy, skrop oliwą, oprósz pieprzem i polej po wierzchu białym, wytrawnym winem.

Krok 5

Piecz przez 40 minut w piekarniku nagranym do 180 stopni, uważając aby potrawa się nie przypaliła.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aromatyczne zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aromatyczne zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aromatyczne zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aromatyczne zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aromatyczne zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aromatyczne zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aromatyczne zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Aromatyczne zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej