Aromatyczne zapiekane bakłażany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Aromatyczne zapiekane bakłażany

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

null

null

null

4 sztuki

100 mililitrów

8 plastrów

8 plastrów

8 plastrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany umyj dokładnie i osusz. Odetnij końcówki i w każdym zrób 6 dosyć głębokich nacięć.

Krok 2

Oprósz solą, odstaw na 30 minut by puściły sok.

Krok 3

Osusz i w każde nacięcie wkładaj naprzemiennie po jednym plasterku szynki, bekonu i sera.

Krok 4

Przełóż nadziane bakłażany do wysmarowanej tłuszczem formy, skrop oliwą, oprósz pieprzem i polej po wierzchu białym, wytrawnym winem.

Krok 5

Piecz przez 40 minut w piekarniku nagranym do 180 stopni, uważając aby potrawa się nie przypaliła.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aromatyczne zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aromatyczne zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aromatyczne zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aromatyczne zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aromatyczne zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aromatyczne zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aromatyczne zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Aromatyczne zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej