Aromatyczne zapiekane bakłażany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Aromatyczne zapiekane bakłażany

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

null

null

4 sztuki

100 mililitrów

8 plastrów

8 plastrów

8 plastrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany umyj dokładnie i osusz. Odetnij końcówki i w każdym zrób 6 dosyć głębokich nacięć.

Krok 2

Oprósz solą, odstaw na 30 minut by puściły sok.

Krok 3

Osusz i w każde nacięcie wkładaj naprzemiennie po jednym plasterku szynki, bekonu i sera.

Krok 4

Przełóż nadziane bakłażany do wysmarowanej tłuszczem formy, skrop oliwą, oprósz pieprzem i polej po wierzchu białym, wytrawnym winem.

Krok 5

Piecz przez 40 minut w piekarniku nagranym do 180 stopni, uważając aby potrawa się nie przypaliła.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aromatyczne zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aromatyczne zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aromatyczne zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aromatyczne zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aromatyczne zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aromatyczne zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aromatyczne zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Aromatyczne zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej