Co zrobić, żeby sernik nie opadł – to pytanie zadaje sobie wielu miłośników słodkich wypieków. Przeczytaj ten poradnik, a dowiesz się, jak upiec puszyste ciasto.

Co zrobić, żeby sernik nie opadł podczas pieczenia i po upieczeniu?

- Sernik najlepiej piec w piekarniku bez termoobiegu. Temperatura pieczenia w tym trybie może być bowiem wyższa niż w przypadku klasycznego.

- Wiele serników wymaga odpowiedniej wilgotności powietrza w piekarniku. Jak ją osiągnąć? Pod blachą połóż żaroodporne naczynie, np. keksówkę, wypełnione wodą. Wykorzystaj ten trik, przygotowując sernik z masą kajmakową.

- Co zrobić, żeby sernik nie opadł po upieczeniu? Pamiętaj, aby nie wyjmować go od razu z piekarnika. Nagła zmiana temperatury może bowiem sprawić, że wysokość ciasta obniży się.

- Stopniowo uchylaj drzwiczki piekarnika. Unikniesz w ten sposób „wyziębienia” ciasta.

- Sernik studź na kracie kuchennej. Podawaj go dopiero wtedy, gdy osiągnie temperaturę pokojową.

Kiedy już wiesz, co zrobić, żeby sernik nie opadł, wykorzystaj tę wiedzę w praktyce. Upiecz np. smaczny sernik krakowski. Powodzenia!