
Składniki
1 sztuka
2 szklanki
1 sztuka
1 łyżka
4 sztuki
7 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cytrynę sparz, osusz i z połowy owocu zetrzyj skórkę.
Krok 2
Przełóż do rondelka razem z mlekiem i cynamonem, gotuj przez 10 minut na małym ogniu, po czym przelej przez drobne sitko, tak aby wyłowić skórkę i cynamon.
Krok 3
Żółtka utrzyj razem z 3 łyżkami cukru, dodaj mąkę i rozprowadź masę w odrobinie ciepłego mleka.
Krok 4
Pozostałe mleko podgrzej i wymieszaj z masą jajeczną, mieszaj cały czas do momentu gdy zgęstnieje, nie doprowadzając masy do wrzenia.
Krok 5
Przelej przygotowany krem do miseczek, ostudź i odstaw minimum na 3 godziny do lodówki.
Krok 6
Przed samym podaniem słodkiego crema catalana, zapiecz je przez kilka sekund w dobrze nagrzanym piekarniku, tak aby cukier na wierzchu lekko się przyrumienił.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej

















