Słodka Crema Catalana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Słodka Crema Catalana

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 szklanki

1 sztuka

1 łyżka

4 sztuki

7 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cytrynę sparz, osusz i z połowy owocu zetrzyj skórkę.

Krok 2

Przełóż do rondelka razem z mlekiem i cynamonem, gotuj przez 10 minut na małym ogniu, po czym przelej przez drobne sitko, tak aby wyłowić skórkę i cynamon.

Krok 3

Żółtka utrzyj razem z 3 łyżkami cukru, dodaj mąkę i rozprowadź masę w odrobinie ciepłego mleka.

Krok 4

Pozostałe mleko podgrzej i wymieszaj z masą jajeczną, mieszaj cały czas do momentu gdy zgęstnieje, nie doprowadzając masy do wrzenia.

Krok 5

Przelej przygotowany krem do miseczek, ostudź i odstaw minimum na 3 godziny do lodówki.

Krok 6

Przed samym podaniem słodkiego crema catalana, zapiecz je przez kilka sekund w dobrze nagrzanym piekarniku, tak aby cukier na wierzchu lekko się przyrumienił.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Słodka Crema Catalana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Słodka Crema Catalana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Słodka Crema Catalana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Słodka Crema Catalana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Słodka Crema Catalana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Słodka Crema Catalana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Słodka Crema Catalana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Słodka Crema Catalana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej