
Składniki
1 sztuka
2 szklanki
1 sztuka
1 łyżka
4 sztuki
7 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cytrynę sparz, osusz i z połowy owocu zetrzyj skórkę.
Krok 2
Przełóż do rondelka razem z mlekiem i cynamonem, gotuj przez 10 minut na małym ogniu, po czym przelej przez drobne sitko, tak aby wyłowić skórkę i cynamon.
Krok 3
Żółtka utrzyj razem z 3 łyżkami cukru, dodaj mąkę i rozprowadź masę w odrobinie ciepłego mleka.
Krok 4
Pozostałe mleko podgrzej i wymieszaj z masą jajeczną, mieszaj cały czas do momentu gdy zgęstnieje, nie doprowadzając masy do wrzenia.
Krok 5
Przelej przygotowany krem do miseczek, ostudź i odstaw minimum na 3 godziny do lodówki.
Krok 6
Przed samym podaniem słodkiego crema catalana, zapiecz je przez kilka sekund w dobrze nagrzanym piekarniku, tak aby cukier na wierzchu lekko się przyrumienił.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej