
Składniki
1 sztuka
2 szklanki
1 sztuka
1 łyżka
4 sztuki
7 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cytrynę sparz, osusz i z połowy owocu zetrzyj skórkę.
Krok 2
Przełóż do rondelka razem z mlekiem i cynamonem, gotuj przez 10 minut na małym ogniu, po czym przelej przez drobne sitko, tak aby wyłowić skórkę i cynamon.
Krok 3
Żółtka utrzyj razem z 3 łyżkami cukru, dodaj mąkę i rozprowadź masę w odrobinie ciepłego mleka.
Krok 4
Pozostałe mleko podgrzej i wymieszaj z masą jajeczną, mieszaj cały czas do momentu gdy zgęstnieje, nie doprowadzając masy do wrzenia.
Krok 5
Przelej przygotowany krem do miseczek, ostudź i odstaw minimum na 3 godziny do lodówki.
Krok 6
Przed samym podaniem słodkiego crema catalana, zapiecz je przez kilka sekund w dobrze nagrzanym piekarniku, tak aby cukier na wierzchu lekko się przyrumienił.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej